Plante medicinale

Coltii babei, planta care potenteaza libidoul

Publicat: 28 ian. 2011

Coltii babei (Tribulus terrestris) este o planta din familia Zygophyllaceae, care creste pe campuri, islazuri, pe terenuri nisipoase, in special in sudul tarii, dar se intalneste si in judetele Iasi si Cluj.

In medicina ayurvedica si traditionala chineza foloses, preparatele din aceasta planta erau folosite pentru tratarea infertilitatii si disfunctiilor sexuale atat la barbati, cat si la femei. Tot in medicina traditionala chineza i se atribuiau si actiuni protectoare ale sistemului vascular, fiind folosita cu succes in hipertensiunea arteriala si afectiunile coronariene.

Extractele din coltii-babei, in special cele din fructe, au starnit interesul oamenilor de stiinta la inceputul anului 1980, deoarece halterofilii olimpici bulgari atribuiau performantele acestor extracte. Cercetarile stiintifice efectuate cu aceste extracte recomandate pentru ameliorarea conditiei fizice sau stimularea libidoului nu au putut fi confirmate decat partial.

Frasinul combate colesterolul rau, reumatismul si este afrodisiac

Cercetatorii bulgari au demonstrat in 1983 ca extractele din aceasta planta contribuie la inmultirea numarului de steroizi hormonali, intre care testosteronul, dehidroepiandrosteronul (DHEA) si estrogenul, care au efecte favorabile pentru sportivi si pentru cresterea libidoului. Planta a starnit curiozitatea si cercetatorilor americani, dar acestia nu au putut stabili cu certitudine diferente semnificative pentru cele doua grupuri testate prin masuratori fiziologice si psihologice, comparativ cu testele placebo. 

In ceea ce priveste eficienta extractelor in  tratamentul bolilor coronariene, potrivit unui studiu efectuat pe 400 de pacienti si publicat in 1990, aceasta planta amelioreza afectiunile.

Atentionari 
Coltii babei nu este recomandata femeilor insarcinate, deoarece actioneaza la nivel hormonal. Unele surse mentioneaza ca administrarea indelungata de extracte din aceasta planta poate mari procentul hormonului DHEA, dar clinic, aceasta actiune nu a fost demonstrata. Nu se cunosc inca interactiunile speciei Tribulus terrestris cu alte plante sau medicamente.

Citeste si:

Plante care favorizeaza fertilitatea

Negrilica are efect afrodisiac si reduce crizele de astmloading...

Adauga un comentariu