Colţunaşii ruseşti, numiţi pelmeni, sunt una dintre mâncărurile-emblemă ale bucătăriei din republiva Moldova. Cristina Ioniţă, bucătar la restaurantul La Plăcinte, din Bucureşti, a realizat această reţetă deosebită.
Ingrediente:
Pentru aluat
750 g făină
320 ml apă
2 ouă
1 linguriţă sare
Pentru umplutură
350 g carne tocată (spată de porc şi de vită)
1 ceapă
1 ou
3 g sare
3 g piper negru măcinat
Pentru servit
40 g unt topit
smântână (20% grăsime)
pătrunjel
Mod de preparare:
Pui făina cernută într-un castron mare, adaugi sarea, ouăle şi apa, apoi frămânţi până obţii un aluat omogen, cu o consistenţă tare. Îl acoperi cu folie alimentară şi îl laşi la căldură, 15 minute. Între timp, faci umplutura. Amesteci carnea cu sarea, cu piperul, cu oul şi cu ceapa tăiată cubuleţe, până obţii o pastă omogenă, pe care o ţii la frigider 45 de minute.
Porţionezi aluatul în câteva bucăţi egale, din care întinzi foi cu grosimea de 1,5 milimetri. Cu gura unui pahar, cu diametrul de 3-4 centimetri, decupezi cercuri, pe care le umpli cu câte o linguriţă din amestecul de carne.