Secretele istoriei

Columna lui Traian. Lucruri inedite despre monument

Publicat: 12 mai 2014
3
Columna lui Traian este un monument antic din Roma construit din ordinul imparatului Traian, pentru comemorarea victoriei sale in Dacia, care s-a pastrat pana in zilele noastre. Monumentul se afla in Forul lui Traian, in imediata apropiere – la nord – de Forul roman. Terminata in 113, columna are exteriorul prevazut cu un faimos basorelief sculptat, in forma de spirala, care reproduce artistic sub o forma epica razboaiele dintre romani si daci purtate de Traian pentru cucerirea Daciei.

Vezi si Columna lui Traian de la Muzeul National de Istorie 

In anul 1536, soclul a fost eliberat din ruinele forului din ordinul Papei Paul al III-lea. Marele arhitect Fontana s-a ocupat de restaurarea lui, incepand cu 1558. In 1589-1590, in locul statuii lui Traian, aflata initial in varful columnei, dar disparuta inca din antichitate, a fost asezata o statuie a Sfantului Petru.

Vezi si Columna lui Traian – scurt istoric – FOTO 

Relevanta sa in context romanesc este indiscutabila, monumentul fiind o pretioasa cronica vizuala a razboiului daco-roman si un izvor de mare insemnatate pentru cunoasterea istoriei nationale.
De altfel, pe langa inseamnatatea istorica¸ Columna reprezinta si un important reper artistic, care a influentat, din Antichitate pana in prezent, conceptia a numeroase alte columne comemorative. Printre acestea se numara unele dintre cele mai recunoscute monumente ale lumii, ca de pilda Columna lui Nelson, din Londra, sau Monumentul Washington din Baltimore – SUA. De altfel, se spune ca insusi celebrul artist renascentist Michelangelo ar fi fost un mare admirator al Columnei, in fata careia ar fi exclamat: “Nu exista decat o singura Columna Traiana!”.

Vezi si Povestea lui Badea Cartan – „dacul de pe Columna” 

Muzeul National de Istorie a Romaniei are un lapidarium, in cadrul caruia este expusa o copie la scara naturala a bazei Columnei lui Traian si copii de pe scenele reprezentate pe acest monument. Copia a fost executata in anii 1930, dar a ajuns in Romania abia in 1967, scrie observator.tv.
Dimensiuni:
Inaltimea bazei:1,70 m
Inaltimea arborelui: 26,92 m
Inaltimea blocurilor: 1,521 m
Diametrul arborelui: 3,695 m
Inaltimea statuii: 1,16 m
Inaltimea totala a columnei: 29,78 m
Inaltimea scarilor elicoidale: 29,68 m (aproximativ 100 de picioare romane)
Inaltimea columnei, cu exceptia plintei: 28,91 m
Inaltimea piedestalului, inclusiv plinta: 6,16 m
Inaltimea columnei deasupra solului: 35,07 m
Adauga un comentariu