Vocea farmacistului

Combinatia dintre aceste medicamente poate duce la insuficienta renala acuta

Publicat: 18 sept. 2019

Rinichii au rolul de a indeparta toxinele din organism, de a mentine echilibrul apei, sarurilor si al mineralelor din sange. Atunci cand aceste organe nu mai functioneaza apare o insuficienta renala acuta, ceea ce inseamna ca substantele nocive, fluidele si elecrolitii se acumuleaza. Aceasta acumulare poate fi fatala, in unele cazuri.

Insuficienta renala acuta (IRA) este o importanta problema de sanatate publica: apare la peste 20% din pacientii internati si este asociata cu aproximativ o jumatate din decesele evitabile in spital, fiind frecvent declansata de reactii adverse la medicamente. Una dintre cauzele principale ale insuficientei renale acute este scaderea brusca si grava a fluxului sanguin de la nivelul rinichilor – poate fi vorba de o pierdere masiva de sange, un traumatism sau o infectie severa. Si deshidratarea poate, de asemenea, sa afecteze rinichii. O alta cauza este lezarea cauzata de medicamente sau infectii. Unele dintre aceste medicamente includ antibioticele, medicamentele pentru durere (antiinflamatoare), unele medicamente pentru hipertensiunea arteriala. Un blocaj brusc ce impiedica excretia urinii, precum pietrele, tumorile, traumatismele sau marirea prostatei poate fi o alta cauza a IRA.

Combinatii de medicamente periculoase pentru rinichi. O echipa de cercetatori canadieni a cautat sa descopere in ce masura combinatiile de antihipertensive si antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)– frecvente la varstnicii cu afectiuni cronice – sunt legate de o crestere a IRA. Folosind cea mai mare baza computerizata de date de medicina primara, ei au identificat aproape 490.000 de persoane care au primit antihipertensive (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, blocanti ai receptorilor angiotensinei si diuretice) si AINS. In cei sase ani in care le-a fost urmarita evolutia, 2.215 dintre ele au fost diagnosticate cu IRA, pentru care au fost internate in spital sau li s-a efectuat dializa. Potrivit studiului publicat in BMJ, combinatia unui antihipertensiv (diuretic, IECA sau BRA) cu AINS nu a crescut riscul de IRA, in schimb cea a doua antihipertensive (diuretic si IECA sau BRA) cu AINS a fost asociata cu o crestere a IRA de 31% si chiar mai mult in primele 30 de zile (82%).

In baza acestor rezultate, autorii studiului indeamna la vigilenta la utilizarea concomitenta a antihipertensivelor si AINS, in special la inceputul tratamentului, dar si la o alegere mai atenta a antiinflamatoarelor sau a analgezicelor prescrise. Cercetatori de la London School of Hygiene and Tropical Medicine apreciaza ca studiul subestimeaza, cel mai probabil, adevarata povara a IRA asociata medicamentelor, nefiind convinsi ca o combinatie dubla – un antihipertensiv si AINS – este intr-adevar sigura.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit