Eveniment-Social

Combinatii politice si petreceri de lux! Totul s-a petrecut in aceasta cladire din Iasi – GALERIE FOTO

Publicat: 01 feb. 2015

@ Aproape nimeni nu crede ca asa ceva a fost posibil chiar intr-o cladire aflata in centrul Iasului! @ Aici s-au petrecut unele dintre cele mai tari combinatii politice ale vremii @ De asemenea, foarte mult timp in acest imobil au fost organizate petreceri private unde erau invitate pana si cele mai controversate VIP-uri @ Marturisirile despre toate acestea scot la iveala o serie de date si fapte extrem de incitante

Cu siguranta, ceea ce s-a putut intampla intr-o faimoasa cladire situata in centrul Iasului, impresioneaza intr-un mod incendiar! In zilele noastre, nimic din grandoarea petrecerilor de altadata sau a intrunirilor cu politicieni de marca nu se mai regaseste. Totul are in prim-plan fostul Jockey Club al urbei, demolat in anul 1960 de catre autoritatile comuniste.  

Citeste si: Momente incredibile petrecute in centrul Iasului! Dezvaluirile sunt tulburatoare – GALERIE FOTO

Loc de discutii politice si petreceri pentru lumea buna a Iasului

Concret, pe locatia unde acum se gaseste Casa de Cultura a Studentilor (CCS) se afla adevarata „cladirea-resedinta” pentru cele mai tari firme din oras. „De-a lungul a aproape un secol si jumatate, aici a functionat rand pe rand: Jockey Club, Hotel d’Angleterre, Cofetaria Tuffli, respectiv Restaurantul Corso. Istoricul arata ca, la 1804, celebrul Gheorghe Asachi schiteaza planurile casei boierului Manolache Bals. Este vorba de un mic palat aflat chiar la baza Copoului. Mai tarziu, cladirea ajunge in proprietatea lui Alecu Beldiman. De precizat ca la parter au existat, timp de un secol, felurite restaurante sau localuri unde personalitatile urbei se intalneau, fie pentru a pune tara la cale sau pentru a petrece pana in zori… Tocmai de aceea, unul dintre primii proprietari ai parterului, avocatul Vasile Sculy, a deschis si o serie de pravalii. Dupa asta, apare Maison Jockey Club – Restaurant de Paris. Tot aici la parter, dupa 1900, apare Cofetaria Tuffli si cea a cofetarului Constantin Vladescu, furnizorul oficial al Curtii Regale. In 1937, la parter se deschide primul restaurant cu muzica jazz din Iasi, respectiv Restaurantul Corso”, se arata in documentele care descriu cladirea de la Directia Judeteana pentru Cultura (DJC). 

Citeste si: Scene teribile petrecute intr-o serie de imobile din Iasi! Dovezile sunt uluitoare

Cum a luat nastere faimosul Jockey Club

Mai departe, elementele ce tin de aparitia faimosului local sunt plasate in anul 1885, cand palatul boieresc se transforma in Jockey Club. Astfel, salonul acestuia gazduia periodic concerte ale fanfarei conduse de Gheorghe Scheletti, compozitor si profesor la fostul Conservator de Muzica din Iasi. Din 1867, casa devine Hotel d’Angleterre condus de catre Iosif Holstein, plecat de la Hotelul Binder de peste drum. Faima stabilimentului creste, devenind unul din locurile preferate ale lumii bune iesene, inclusiv al carturarilor care la 21 octombrie 1872 se întrunesc aici sub conducerea lui Titu Maiorescu si pun bazele Societatii Literare Junimea. Marea sala de la etaj era folosita uneori de junimisti, care se întruneau aici, dar si de societatea „Reuniunea Femeilor Romane” pentru organizarea de baluri.

Citeste si: Dezvaluiri teribile despre cladirile groazei din Iasi – GALERIE FOTO

Strivit sub buldozerele comuniste

În 1900, când se terminau lucrarile de amenajare a Esplanadei Elisabeta de la Râpa Galbena, avocatul Sculy care era proprietar, îndatorat, trece cladirea în proprietatea Creditului Urban din Iasi, care în 1910 o vinde complet „Jockey Clubului”. Perioada dintre cele doua razboaie mondiale este una plina de glorie pentru imobil. Aici functioneaza chiar si un cazinou. Marii politiceni ai acelor ani tulburi interbelici, mari poeti sau scriitori ajung sa-si petreaca multe nopti aici. Totul se lasa cu petreceri deocheate sau cu intelegeri politice extrem de incalcite”, se mai arata in documentele vremii. Din pacate, dupa 1945, regimul comunist schimba complet destinatia cladirii, la parter instalându-se libraria Cartea Rusa, iar la etaj sediul ARLUS (Asociatia Româna pentru Legaturile cu Uniunea Sovietica – n.r.). In anul 1959, datorita proiectului de sistematizare a zonei, imobilul este demolat”, se mai arata in datele DJC.

Adauga un comentariu