News Flash:

Combinatului Fortus Iasi i se pregateste falimentul

9 Martie 2009
1683 Vizualizari | 1 Comentarii
• Materialul prezentat a fost intocmit in urma cu circa doua saptamani


Conducerea SC MetalExportImport SA, prin Presedintele Consiliului de Administratie, Aleksandar Sekulovski, avertizeaza ca planul de reorganizare a combinatului de utilaj greu din Iasi, initiat anul trecut, odata cu intrarea acestuia in procedura de insolventa, este un plan mascat prin care se pregateste, de fapt, falimentul societatii.
Potrivit acestui plan, salvarea ar consta in vanzarea a 50 hectare din suprafata de teren pe care este situat combinatul, a mai multor hale si cladiri, precum si altor active. Autorii planului estimeaza ca prin aceste operatiuni ar urma sa se incaseze aproximativ 330 milioane lei, suma care ar acoperi datoriile actuale ale combinatului de 270 milioane lei si ar mai ramane si bani pentru activitatea curenta a acestuia.

Aleksandar Sekulovski apreciaza ca activele propuse spre vanzare au fost mult subevaluate. "In actualul context economic, nu s-ar obtine mai mult de 10 milioane Euro din ceea ce vor sa vanda". Conducerea MetalExportImport este hotarata sa solicite interventia statului pentru o reevaluare a activelor Fortus Iasi, cu atat mai mult cu cat, spun investitorii, in planul de reorganizare apar, printre activele mari, si liste interminabile cu tot felul de materiale si obiecte de inventar, de la dulapuri la cuiere, ce urmeaza a fi scoase la vanzare. Asta doar asa, sustin ei, ca sa se dea volum viitoarelor licitatii. Un aspect deosebit de important il constituie faptul ca dupa obtinerea banilor, din vanzarea activelor, primii beneficiari ar fi bancile, apoi statul si abia la sfarsit, din ce ar mai ramane, daca ar mai ramane ceva, muncitorii si creditorii comerciali. De precizat ca, in afara creditelor bancare, SC Fortus SA datoreaza ANAF 153 milioane lei, iar muncitorilor o suma de 50 milioane lei care reprezinta plata unor salarii compensatorii.
In raport de acest plan al triumviratului administrator judiciar - conducere combinat - sindicat si de importanta pe care insolventa unuia din gigantii industriei romanesti o reprezinta atat pe plan social, cat si pe plan economic, reprezentantii MetalExportImport apreciaza ca se impune reluarea operatiunilor de expertizare a activelor societatii la cererea institutiilor statului implicate in aceasta procedura , precum si constituirea unei comisii care sa verifice daca mai exista cu adevarat toate activele pe care conducerea combinatului le-a inclus pe lista de vanzari. In plus, SC MetalExportImport SA solicita sprijinul autoritatilor ca sa-si poata exercita drepturile de actionar, inclusiv accesul in incinta SC Fortus SA, acces care le-a fost interzis de conducerea combinatului.
La aceasta data, reprezentantii SC MetalExportImport SA arata ca instanta de judecata a dispus suspendarea pentru o perioada de trei luni a derularii procedurii insolventei SC Fortus SA, dar spun ca odata reluata aceasta procedura si aprobat planul de reorganizare, de catre Adunarea creditorilor, acesta nu ar duce decat la falimentul societatii, lucru urmarit din umbra de grupurile de interese locale, chiar din momentul privatizarii acesteia.
Imposibilitatea implementarii planului de reorganizare intocmit, in mod intentionat, pentru a nu fi pus in aplicare efectiva, trimite societatea direct in procedura falimentului, soarta acesteia si a angajatilor sai fiind definitiv pecetluita.
Angajatii de buna - credinta din combinat, care sunt reprezentati de asa - zisi lideri, ar trebui, pana nu vor fi aruncati in strada, sa analizeze rolul acestora, legitimitatea lor, in contextul in care "acesti lideri" se pare ca sunt tocmai cei care au contribuit la accelerarea procesului de degradare morala si tehnica a combinatului.Solutii propuse de investitorii MetalExportImport


SC MetalExportImport SA, una din societatile de traditie din domeniu, constituie, si in continuare, un partener serios de discutie cu statul roman, stat care are inca la SC MetalExportImport SA o datorie istorica de 110 milioane franci elvetieni, provenita din derularea exporturilor efectuate in perioada 1985 -1990, pentru obiectivele Bailong si Cao-Cun, in baza Conventiei Interguvernamentale Romano - Chineze.
Suma pe care statul roman ar trebui sa o achite catre SC MetalExportImport SA poate constitui, la initiativa acesteia din urma, principalul mijloc de redresare a activitatii SC Fortus SA, blocandu-se astfel, pe cale de consecinta, devalizarea dorita a activelor si mijloacelor fixe vitale procesului de productie si impiedicandu-se disponibilizarea fortata a angajatilor nevinovati.
Ramane ca statul roman, prin reprezentantii sai, sa-si manifeste disponibilitatea luarii unei decizii privind aceasta varianta si punerii ei in aplicare, determinand astfel si reluarea derularii contractului de privatizare dintre AVAS si SC MetalExportImport SA, aflat inca in vigoare. In plus, SC MetalExportImport SA va plati diferenta din contractul de privatizare de circa 6 milioane Euro si este dispusa sa preia si datoriile SC Fortus SA catre toti creditorii comerciali. Daca nici aceasta ultima solutie nu este agreata de catre statul roman, Aleksandar Sekulovski spune ca SC MetalExportImport SA va fi nevoita sa dea statul roman in judecata ca sa obtina repatrierea datoriilor istorice.
Mai mult, precizeaza Sekulovski, daca statul roman, prin autoritatile sale, ar continua procedura insolventei, va obtine sume derizorii din aceste licitatii, in contextul actualei crize economice, determinand si aparitia unor probleme sociale care, chiar, ar trebui luate in considerare.
Un alt aspect cu care se confrunta in prezent SC MetalExportImport SA este pierderea, in Romania, a unor importante litigii, situatie care ar putea determina cesionarea acestor creante istorice catre o firma din Germania, pentru ca ei, se pare, au mai mult noroc, in aceste batalii juridice. Dintre aceste litigii pierdute, il evidentiem pe cel in care un important concern din Germania, a fost "scapat" de justitia romana de la plata unei "modeste sume" de circa 60 milioane dolari, reprezentand contravaloarea a 68 mii de tone tabla groasa (9 vapoare), dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat singurele hotarari favorabile SC MetalExportImport SA, prin totala nesocotire a documentelor aflate in cele 45 de bibliorafturi care compun dosarul cauzei.
Pe de alta parte, "este de apreciat" cum o alta firma din Germania a reusit sa declanseze intrarea in procedura de insolventa a SC Fortus SA, pentru o creanta de numai 280 mii Euro.
In concluzie, Aleksandar Sekulovski considera ca este mai bine sa se compenseze datoriile reciproce decat sa vina altcineva, cu hotarari executorii impotriva statului roman, pentru cel putin 100 milioane Euro, situatie care va ramane fara nici o rezolvare intrucat combinatul va fi sters de pe suprafata pamantului.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

MARY  | #60899
TIMPITILOR ,TREBUIA SA FACETI CEVA CAT A-TI FOST LA FORTUS NU SA JEFUITI SA SA VA IMBOGATITI
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1205 (s) | 24 queries | Mysql time :0.015248 (s)