News Flash:

Comerciantii din mediul rural nu-si respecta clientii

24 Septembrie 2000
1202 Vizualizari | 0 Comentarii
Magazinele si unitatile de alimentatie publica din mediul rural isi intampina clientii cu o lipsa totala de consideratie, este concluzia la care a ajuns Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Iasi. In aceasta saptamana, OJPC Iasi s-a axat pe controale efectuate in cinci localitati din mediul rural (Tg.Frumos, Baltati, Golaesti, Ungheni si Holboca), fiind verificate un numar de 43 de unitati (magazine alimentare, magazine mixte, baruri). In urma verificarilor efectuate, au fost aplicate 30 de amenzi, in suma totala de 4,5 milioane de lei. "Inca de la intrarea in aceste unitati, socheaza lipsa totala de consideratie pentru consumatori, care se manifesta prin mai multe aspecte - pereti murdari, geamuri murdare, perdele afumate, foarte multe muste, desi nu mai este asa de cald afara. Nu este afisata denumirea firmelor, nu mai vorbesc de orarul de functionare, care lipseste cu desavarsire. Toate aspectele semnalate denota o lipsa totala de respect fata de consumatori, motiv pentru care s-au acordat o serie de sanctiuni", a declarat Adrian Starcea, directorul adjunct al OJPC Iasi. Un alt aspect semnalat de inspectorii Oficiului este cel al tinutei vanzatorilor, care fac comert in haine de strada, pe motiv ca e frig afara. Totodata, personalul care lucreaza in baruri nu are nici cea mai vaga cunostinta despre modalitatea de spalare a paharelor; angajatii nu stiu ca trebuie sa foloseasca pentru aceasta apa calda, un detergent alimentar, o solutie de dezinfectat. O alta problema o constituie vanzarea produselor sau servirea consumatorilor. "Lipsesc cele mai elementare informatii care trebuie date consumatorilor, privind termenul de valabilitate sau producatorul unei marfi. Se vinde bere sau sucuri la dozator, fara a scrie de unde provin, ce continut au, care este termenul de valabilitate. Totodata, produsele scoase la vanzare nu sunt verificate periodic, fiind depistate marfuri care erau comercializate desi aveau termenul de valabilitate expirat", a mai precizat Adrian Starcea. Un alt aspect semnalat foarte des de inspectorii OJPC la cele 43 de unitati verificate este depozitarea si pastrarea necorespunzatoare a produselor. In majoritatea cazurilor, produsele alimentare sunt in aceleasi rafturi cu cele nealimentare. Prin acest mod de depozitare se afecteaza gustul si mirosul marfurilor alimentare. Totodata, in utilajele frigorifice au fost gasite laolalta carne cruda, preparate din carne, margarina, peste si inghetata vafe, lucru care reprezinta o abatere foarte grava, fiind sanctionata pe masura. La toate acestea se mai adauga si modalitatea inadecvata de prezentare a produselor, precum si neafisarea preturilor, situatie semnalata, de asemenea, in majoritatea unitatilor verificate.

Ionut SAVA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1418 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012497 (s)