Actualitate

Comerciantii en-detail obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale

Publicat: 16 iul. 1999

Obligatia agentilor economici care efectueaza activitati de vinzare cu amanuntul (en-detail) au obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale pentru emiterea de bonuri fiscale, a fost introdusa prin OG 28/99. In 28.06.1999/Monitorul Oficial 301 au aparut Normele metodologice pentru aplicarea acestei ordonante de guvern.
Utilizarea aparatelor de marcat electronice este obligatorie atit pentru comercianti, cit si pentru prestatotii de servicii.
Aparatele de marcat electronice fiscale pot fi achizitionate numai de la un distribuitor autorizat si vor fi sigilate prin aplicarea unui sigiliu fiscal de catre persoane autorizate in acest sens de Ministerul Finantelor.
Aceste aparate de marcat pot fi: casele de marcat, precum si alte sisteme ce includ dispozitive cu functii de case de marcat, care inglobeaza constructiv modul fiscal prin intermediul caruia controleaza memoria fiscala, dispozitivul dublu de imprimare si afisajul client.
Sint scutiti de la obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale agentii economici care realizeaza venituri totale anuale de pina la 100 milioane lei. Fiecare aparat de marcat va avea un numar de ordine in Registrul de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale, la Directia Generala a Finantelor Publice si Controlul Financiar de Stat unde isi are sediul agentul economic.
La sfirsitul fiecarei zile, agentii economici sint obligati sa intocmeasca raportul fiscal (Raportul 2) de inchidere zilnica in care se inscriu urmatoarele date:
a) denumirea, adresa si codul fiscal ale utilizatorului aparatului; b) numarul de ordine al raportului; c) data emiterii raportului; d) valoarea totala zilnica a operatiunilor inclusiv TVA defalcata pe cote de taxa; e) valoarea totala zilnica a operatiunilor scutite de TVA; f) numarul avariilor si data producerii lor la memoria csei de marcat; g) numarul bonurilor fiscale emise; h) seria fiscala a aparatului.
Agentilor economici care nu se vor dota si nu vor utiliza aparate de marcat electronice fiscale li se suspenda activitatea si sint sanctionati cu amenda.
Consilier juridic Lili CRACIUNloading...

Adauga un comentariu