International

Comertul ilegal cu rinichi, in crestere

Publicat: 28 mai 2012
1
Comertul ilegal cu rinichi uman a „inflorit„, fiind estimat anual la 10.000 de tranzactii pe piata neagra, respectiv mai mult de o tranzactie clandestina pe ora, apreciaza specialisti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), potrivit Agerpres.
Traficantii incalca legea si se imbogatesc din astfel tranzactii, care sporesc de la an la an din cauza inmultirii cazurilor de diabet sau de diferite afectiuni grave ale rinichiului. 
Pacientii, din care multi se duc sa se opereze in China, India sau Pakistan, pot plati pana la 200.000 de dolari pentru un organ bandelor de traficanti, care preleva parti ale corpului de la persoane defavorizate, care isi vand sanatatea si pentru cate 5.000 de dolari. 
Politia israeliana a ajuns la concluzia ca traficanti de organe si chirurgi hrapareti pot strange sume enorme din tranzactii ilegale, dupa ce saptamana trecuta a arestat 10 presupusi raufacatori, intre care un doctor, banuiti de apartenenta la o retea internationala implicata in traficul de organe, extorsiuni, fraude fiscale si grave prejudicii aduse sanatatii oamenilor. Alte asemenea retele ilegale au fost descoperite in India si in Pakistan. 
Intensificarea acestei activitati contribuie la adancirea prapastiei intre bogati si saraci la nivel mondial si la diminuarea nivelului de sanatate in randul claselor sociale defavorizate, estimeaza OMS. 
Traficul cu rinichi reprezinta 75% din comertul ilegal cu organe. În 2010, au fost efectuate 105.879 transplanturi de organe, legal si ilegal, in 95 de state ale lumii, 73.179 fiind transplanturi de rinichi. Aceste interventii au satisfacut insa doar 10% din necesar, la nivel mondial, conform OMS. 
Organizatia Mondiala a Sanatatii nu detine insa informatii legate de statutul donatorilor de organe – persoane decedate, prieteni sau rude in viata ai pacientilor. 
Dovezi privind intensificarea traficului ilegal cu organe au fost colectate de retele medicale din diferite tari, denumite generic „grup de ingrijire”. Acestea sustin Declaratia de la Istanbul din 2008 privind lupta impotriva traficului ilegal cu organe, care reuneste aproximativ 100 de tari. 
Create din personal medical care ingrijeste pacienti cu grave afectiuni de rinichi, inclusiv oameni care au primit transplaturi de organe, aceste grupuri monitorizeaza retele criminale in propria tara sau ale unor conationali care actioneaza peste hotare.
Adauga un comentariu