National

Comisia de Cod electoral a hotarat. Iata cum vor fi votati de acum PRIMARII si CONSILIERII

Publicat: 10 feb. 2015
1

Comisia de Cod electoral a decis marti prin vot ca primarii vor fi alesi prin vot direct, intr-un singur tur de scrutin, iar consilierii locali si judeteni vor fi alesi prin vot pe liste. In ceea ce priveste modul in care vor fi alesi presedintii de Consilii Judetene, urmeaza a fi purtate negocieri.

Principiul potrivit caruia consilierii locali si judeteni vor fi alesi prin vot proportional, pe lista, a intrunit unanimitatea optiunilor, adica 15 voturi.

Pentru principiul potrivit caruia primarii vor fi votati prin vot direct intr-un singur tur au fost exprimate 10 voturi, aceasta varianta fiind agreata de coalitia de guvernare.
 
In ceea ce priveste alegerea presedintilor de CJ nu s-a agreat o propunere, in conditiile in care coalitia de guvernare a sustinut varianta alegerii intr-un singur tur, iar PNL varianta alegerii in doua tururi, in timp ce UDMR s-a abtinut.

Membrii Comisiei au votat cu 14 voturi “pentru” si o abtinere mentinerea pragului de 5% la alegerile locale pentru alegerea consilierilor locali si judeteni.

Totodata, Comisia a decis in unanimitate ca in cazul candidatilor independenti la o functie de consilier local sau judetean, atribuirea mandatului sa se realizeze doar daca acestia obtin un numar de voturi cel putin egal cu coeficientul electoral calculat pentru un mandat de consilier.

Adauga un comentariu