National

Comisia Europeana, noi OBSERVATII la adresa Romaniei

Publicat: 13 oct. 2014
1

Romania trebuie sa aplice deplin foaia de parcurs pentru eliminrea preturilor reglementate la gaze si energie electrica si sa realizeze complet reforma guvernantei corporative la companiile de stat din sectorul energetic, cere Comisia Europeana potrivit unui document adoptat luni.

Intr-un document atasat Raportului asupra progresului pentru definitivare pietei comune de energie a Uniunii Europene, staff-ul tehnic al Comisiei Europene face o serie de observatii asupra Romaniei:

„Transpunerea corecta si completa a Pachetului III Energie (al Uniunii Europene – n.r.) si a nevoilor sale practice de aplicare trebuie sa continue. Romania trebuie sa finalizeze reforma guvernantei corporative a intreprinderilor de stat din sectorul energetic, in conformitate cu legislatia pietei interne a energiei.

Citeste si Liberalizarea pretului la gaze AMANATA. GAFA URIASA facuta de purtatorul de
   
E nevoie sa fie aplicate complet foaia de parcurs a Romaniei pentru eliminarea treptata a preturilor reglementate la gaze si energie electrica si pentru imbunatatirea nevoile de concurenta si eficienta energetica de vanzare cu amanuntul.
   
Realizarea interconexiunilor de gaze si a proiectelor privind fluxurile inversate (de gaze prin conducte – n.r.), inclusiv legatura fizica a sistemului romanesc de gaze cu conductele de tranzit, sunt necesare pentru a consolida securitatea aprovizionarii si pentru a permite exploatarea sporita a resurselor interne de gaze.
   
Este nevoie de interconectare suplimentara de energie electrica pentru a exploata capacitatea mare de generare. Romania este pe cale sa isi indeplineasca obiectivul 2020 privind productia de energie din surse regenerabile, dar upgrade-uri la retea ar contribui la integrarea mai multor surse regenerabile de energie”.

In 22 septembrie, cu o saptamana inaintea inceperii campaniei electorale, Guvernul a emis o hotarare care suspenda aplicarea majorarii pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru consumatorii casnici prevazuta pentru data de 1 octombrie 2014.

Citeste si Sanctiuni zilnice de 30.000 de euro pe zi pentru Romania. Vezi motivul

Acest proiect a venit in completarea unei legi aprobate cu o saptamana inainte de Parlament, prin care a fost extinsa perioada pentru eliminarea preturilor reglementate la consumatorii casnici pana la data de 30 iunie 2021.

Pana acum, calendarul prevedea ca termenul limita este 31 decembrie 2018. Calendarul prevedea ca la 1 octombrie 2014, pretul gazelor de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru consumatorii casnici sa creasca de la 53,3 lei/MWh la 54,6 MWh.

Pretul va ramane, astfel, limitat la 53,3 lei/MWh pentru populatie. Pentru consumatorii noncasnici pretul ramane cel din aprilie: 89,4 lei/MWh.

In urma deciziei, tariful final la consumatorul casnic ar putea sa scada intre 1 si 2% in zona operata de GDF, iar cel la consumatorii casnici din zona operata de E.On sa ramana neschimbat, spun surse din piata.

Citeste si Liberalizarea pietei de gaze va aduce costuri usturatoare

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) urmeaza sa elaboreze un nou calendar, cu noi trepte de liberalizare a pretului la gazele naturale.

Departamentul pentru Energie justifica masura prin faptul ca s-a atins limita de suportabilitate la nivelul clientilor casnici.

Sursa: hotnews.ro

Adauga un comentariu