International

Comisia Europeana nu este foarte preocupata de sistarea furnizarii gazelor rusesti catre Ucraina

Publicat: 25 nov. 2015
1

Comisia Europeana (CE) nu este in acest moment foarte preocupata de sistarea de catre Rusia a livrarilor de gaze naturale pentru Ucraina, a declarat miercuri purtatoarea de cuvant comunitara pe probleme de energie, Anna-Kaisa Itkonen.

„CE a vazut articolele din presa si declaratiile presedintelui (societatii Gazprom) Miller si nu suntem preocupati in mod particular de fluxul de gaze intre Rusia si Ucraina„, a spus Anna-Kaisa Itkonen.

Citeste si Ucraina interzice survolarea spatiului aerian de catre avioanele ruse

Ea a precizat ca in prezent fluxul de gaze catre Uniunea Europeana este normal, iar rezervele stocate de Ucraina in depozitele de gaze sunt de circa 16,5 miliarde de metri cubi, aproximativ la acelasi nivel ca anul trecut pe vremea aceasta.

„La ora actuala Ucraina isi foloseste productia proprie de gaze, iar conditiile meteo din luna noiembrie a acestui an au fost mult mai blande, fapt care a determinat un consum sub medie”, a explicat purtatoarea de cuvant.

Citeste si Pretul petrolului a crescut dupa ce Turcia a doborat ieri un avion rusesc

Directorul Gazprom, Alexei Miller, a anuntat anterior ca societatea ucraineana Naftogaz a utilizat totalitatea gazelor naturale rusesti pentru care a platit in avans si nu a facut nicio noua preplata. Prin urmare, livrarile au fost oprite pana la primirea unor noi plati in avans din partea companiei ucrainene.

Dupa disputele din anii trecuti intre Kiev si Moscova pe tema furnizarii gazelor naturale, Ucraina acumuland datorii semnificative fata de Gazprom, Rusia a conditionat orice noua livrare de plata in avans.

Adauga un comentariu