National

Comisia Europeana sanctioneaza Romania pentru neaplicarea directivei spatiului feroviar si solicita plata unei penalitati

Publicat: 22 iul. 2016
1

Comisia Europeana a trimis Romania in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru ca nu a transpus in legislatia nationala directiva privind instituirea spatiului feroviar unic european. De asemenea, institutia solicita ca statul roman sa plateasca penalitati zilnice de 29.091,40 euro pana cand acest lucru se va realiza.

Romania nu este, insa, singura cu probleme. Si Grecia si Luxemburg au fost sanctionate si vor trebui sa suporte penalitati zilnice de 30.310,80 euro, respectiv 8.710,00 euro.

Prin implementarea directivei 2012/34/UE se urmareste consolidarea rolului organismelor de reglementare nationale in domeniul feroviar, in special in ceea ce priveste competenta acestora in cazul instalatiilor feroviare, informeaza site-ul Comisiei Europene.

Directiva cuprinde cerinte referitoare la transparentizarea financiara. In acest sens, companiile feroviare si administratorii de infrastructura trebuie sa pastreze si sa publice conturi separate si sa controleze fluxurile financiare.

Totodata, statele UE trebuie sa-si bazeze relatiile cu acesti administratori pe contracte multianuale care stabilesc obligatii reciproce in ceea ce priveste structura de plata si calitatea serviciilor de infrastructura care trebuie furnizate companiilor feroviare.

Statele membre aveau termen de a se conforma directivei pana la 16 iunie 2015.

Adauga un comentariu