News Flash:

Comisia Teritoriala Moldova a evaluat starea de sigurantǎ in exploatare a barajelor de categorie C si D pentru ZONA MOLDOVA

13 Mai 2019
440 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7223 RON (-0.0010)
USD: 4.1455 RON (-0.0340)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti

In perioada 9-10 mai 2019, Comisia teritorialǎ de avizare a documentatiilor de evaluare a stǎrii de sigurantǎ in exploatare a barajelor de categorie C si D pentru ZONA MOLDOVA s-a intrunit intr-o sedinta de lucru la Iasi. Au fost supuse analizei documentatiile tehnice de expertiza pentru evaluarea starii de siguranta in exploatare pentru un numar total de 25 lucrari, dintre care 21 lucrari au fost autorizate, iar 4 lucrari au fost amanate, pentru a fi aduse completari la documentatii.
Comisia teritorialǎ de avizare a documentatiilor de evaluare a stǎrii de sigurantǎ in exploatare a barajelor de categorie C si D pentru ZONA MOLDOVA are ca scop avizarea documentatiilor de expertiza la micile baraje aflate in toate etapele de realizare si de exploatare a acestora: proiectare, executie, exploatare, postutilizare, conservare sau dezafectare, de pe raza administrativǎ a Administratiei Bazinale de Apa Prut – Barlad, Iasi si a Administratiei Bazinale de Apa Siret, Bacau.
La sedintele de avizare, organizate la sediul ABA Prut-Barlad, Iasi au participat membrii comisiei de avizare stabiliti prin Ordinul Ministrului Apelor si Padurilor nr. 597/13.06.2017.
In Registrul National al Barajlor din Romania (REBAR) sunt inventariate 615 de lucrari pentru zona aferenta Comisiei Teritoriale de avizare Moldova (baraje de retentie, iazuri de decantare, depozite de deseuri, lucrari hidrotehnice speciale) aflate sub incidenta legislatiei specifice domeniului sigurantei barajelor.
In sedintele comisiei, de la infiintara din 2004 pana in prezent au fost analizate 344 documentatii de evaluare a starii de siguranta in exploatare a barajelor incadrate in categoriile de importanta C si D, ceea ce reprezinta un procentaj de 55,9 % lucrari autorizate.
In cazul micilor baraje, dintr-un total de 615 obiective, 44,1% sunt, inca, neautorizate. Obiectivele neautorizate sunt detinute, de regula, de societati aflate in insolventa, diferite alte entitati comerciale private (societati comerciale, persoane fizice autorizate, asociatii familiale etc.) si au termen de conformare permanent. O situatie deosebita se inregistreaza in cazul autoritatilor locale, cu dificultati in asigurarea resurselor financiare si umane necesare administrarii in siguranta a acestor baraje.
Administratiile Baszinale de Apa Prut – Barlad si Siret realizeaza permanent controale, prin Inspectiile Bazinale a Apelor, iar in urma acestor actiuni se stabilesc masuri si planuri de conformare si se aplica sanctiuni pentru nerespectarea legislatiei in vigoare din domeniul sigurantei barajelor si gospodaririi apelor. Situatia autorizarii se amelioreaza de la an la an, astfel ca procentul barajelor neautorizate scade semnificativ. Este un fapt imbucurator ca la sedinta de avizare din 9-10 mai au fost autorizate pentru prima oara 9 mici baraje.
In urma actiunilor de verificare si control in teren a acumularilor din categoriile de importanta C si D, efectuata prin echipele inspectiilor bazinale si teritoriale a apelor, s-au desprins unele aspecte de natura tehnica si juridica referitoare la aceste acumulari, dintre care se pot aminti anumite cazuri deosebite, cum ar fi:

  • unele acumulari sunt golite, fara luciu de apa si chiar partial dezafectate sau degradate;
  • lipsa fondurilor necesare finalizarii unor lucrari de reabilitare, intretinere, reparatii, a constructiilor hidrotehnice din cadrul obiectivelor verificate, dar si pentru elaborarea documentatiilor tehnice necesare obtinerii autorizatiei de functionare in conditii de siguranta.
  • Prin procesele-verbale de control, intocmite in cadrul actiunii de inspectie si control, s-au dispus de reprezentantii Inspectiei Apelor din cadrul ANAR si ai Administratiilor Bazinale de Apa (ABA-uri) o serie de masuri precum:
  • obtinerea autorizatiilor de functionare in conditii de siguranta in exploatare;
  • realizarea lucrarilor de reparatie si intretinere, atat la baraj, cat si la echipamentele constructiilor conexe, in vederea asigurarii tranzitarii viiturilor in cazul apelor mari, in conditii de siguranta.
  • executarea de lucrari de intretinere si curatire de vegetatie a partilor componente ale barajelor, disipatoarelor de energie si a canalelor de evacuare;
  • dezafectarea constructiilor de pe baraje sau de langa acestea, precum si din cuvetele acumularilor, acolo unde este cazul.

La nivelul ANAR s-a propus un plan de masuri pentru o perioada de timp de 2 – 3 ani, care sa cuprinda programe de etapizare pentru fiecare acumulare in parte, prin care detinatorii cu orice titlu sa fie obligati sa intre in legalitate, prin autorizarea barajelor si sa realizeze masurile si lucrarile de punere in siguranta a acestora.
Specialistii Ministerului Apelor si Padurilor si ai institutiilor aflate sub coordonarea sa monitorizeaza in permanenta situatia tuturor barajelor din Romania. In contextul schimbarilor climatice si in fata noilor provocari pe care ni le rezerva natura, MAP, ANAR si institutiile subordonate din domeniul apelor depun eforturi constante si sustinute cu scopul de a mentine climatul de siguranta necesar atat cetatenilor si a bunurilor acestora, cat si activitatilor socio-economice desfasurate de entitatile implicate in dezvoltarea tarii si cresterii nivelului de trai.
 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

DSCN0279.JPG
zona moldova
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2501 (s) | 21 queries | Mysql time :0.125468 (s)