Local

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 37. Iată ce restricții se vor aplica – Document

Publicat: 28 iul. 2020

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), prin intermediul unei ședințe care a avut loc astăzi, 28 iulie, au aprobat o nouă Hotărâre prin care se dorește limitarea răspândirii infecției cu noul coronavirus în cazul activităților și spațiilor unde riscul este unul ridicat.

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința desfășurată astăzi, 28 iulie, Hotărârea numărul 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS CoV-2 la nivelul spațiilor/activităților unde există un risc crescut de infectare.

Comitetul a făcut prin această hotărâre, în baza analizei specialiștilor, următoarele propuneri:

  • Instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale  orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.
  • Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.
  • Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
  • Interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special  destinate, dispuse  în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în  intervalul  orar  00-06.00.
  • În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.
  • Interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.
  • Pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).

Propunerile transmise prin Hotărârea CNSU urmează să fie supuse aprobării Guvernului României”, se arată în comunicatul emis de CNSU.

Câte persoane au fost confirmate cu noul coronavirus, pe raza județului Iași. Măsuri pentru combaterea răspândirii virusului

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 a fost transmisă marți, 28 iulie 2020, de Direcția de Sănătate Publică Iași.

Câte persoane au fost testate pozitiv cu Covid-19, la Iași

Potrivit datelor trasmise de Institutul Național de Sănătate Publică, până astăzi, 28 iulie 2020, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate nu mai puțin de 1.359 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 30 cazuri în plus față de ziua precedentă).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.132 au fost externate (cu 55 de persoane externate în plus față de ziua precedentă). În județul Iași în ultimele 24 de ore s-a înregistrat un caz de deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv.

Astfel, la data de 27 iulie, 341 poliţişti, împreună cu jandarmi, poliţişti locali, reprezentanţi ai Autorității Naționale de Protecție a Consumatorilor Iași și Ministerului Sănătății au acţionat pe raza judeţului Iaşi pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în zonele aglomerate.

Pe parcursul acţiunilor derulate au fost verificate, în special, unităţile comerciale cu specificul de activitate – terase/bar în aer liber.

În total, pe 27 iulie la nivelul județului Iași au fost verificate 115 de societăți comerciale, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 22 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 4.100 de lei. Acțiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.

Misiuni instituționale în județul Iași

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a efectuat 10 misiuni specifice. Inspectoratul de Poliție Județean a efectuat 114 misiuni specifice. Inspectoratul de Jandarmi Județean a efectuat 12 misiuni specifice.

Serviciul de Ambulanță Județean a executat 142 misiuni, din care: 83 misiuni de transport către unități spitalicești, 9 misiuni de transport probe biologice, 45 misiuni de decontaminare biologică și 5 alte misiuni.

Ministerul Apărării Naționale a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 8 militari și un mijloc auto.

Direcția de Sănătate Publică a efectuat 119 misiuni specifice (o inspecție, 115 de supraveghere a stării de sănătate, controale pentru verificare măsuri protecție, machete în colectare și transmitere date, anchete epidemiologice, solicitări ambulanță, aeroport, transmitere rezultate la laborator spitale, misiune prelucrare date privind evoluția cazurilor confirmate în spitale).

Adauga un comentariu