Local

Aeroportul International Iasi, gazda unui eveniment de referinta pentru industria aviatica din Europa

Publicat: 08 mai 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

 A 12-a editie a Forumului ACI EUROPE Leadership and Human Resources, reuniune anuala a membrilor Consiliului International al Aeroporturilor din Europa (Airports Council International Europe), s-a desfasurat zilele acestea la Iasi. Evenimentul (6-7 mai 2019), destinat managementului si resurselor umane, a fost organizat in premiera in Romania, de catre Aeroportul International Iasi, cu sprijinul Universitatii „Al.I.Cuza” din Iasi si a Universitatii Politehnica Bucuresti.

Forumul a adunat in capitala Moldovei peste 30 de participanti din 16 state membre ale Uniunii Europene, si nu numai (Spania, Italia, Grecia, Finlanda, Germania, Bulgaria, Elvetia, Cipru, Croatia, Lituania, Islanda, Rep. Ceha, Austria, Israel, Franta si Romania) si a avut ca scop dezvoltarea industriei aeroportuare, prin promovarea practicilor de succes, schimburi de cunostinte si experienta in domeniu, dar si prin crearea unei comunitati puternice de resurse umane.

Deschiderea conferintei a avut loc in Sala Senat a Universitatii „Al.I.Cuza”, unde au fost dezbatute teme despre modul in care se realizeaza pregatirea personalului aeroportuar, problemele cu care se confrunta in prezent aviatia civila, precum si situatiile de criza ce pot aparea pe un aeroport. 
„Ne intalnim in cadrul acestui forum de doua ori pe an, pentru a dezbate impreuna diverse situatii ce pot aparea in activitatea unui aeroport. Facem schimb de idei, invatam unii de la altii si gasim solutii pentru a preintampina si gestiona eficient situatiile speciale. Ne ajuta mult si parteneriatele pe care le avem cu diverse institutii educationale si companii ce activeaza in domeniul aviatiei”, a precizat presedintele ACI EUROPE Leadership and Human Resources, Georgia Stergiopoulou.

“Activitatea pe care o desfasoara grupul de lucru privind resursele umane reprezinta modul in care putem dezvolta abilitatile oamenilor de a face fata diferitelor situatii, mai ales situatiilor de criza. Se creeaza programe de pregatire la nivelul Europei, astfel incat fiecare aeroport sa fie pregatit sa primeasca mai multe avioane, sa faca fata cresterii de trafic, sa stie cum sa managerieze ariile de miscare, sa fie pregatit pentru punerea in siguranta a tuturor bunurilor si persoanelor ce se afla in aeroport. In Romania, o facultate de aeronave exista doar la Bucuresti, iar pentru realizarea pregatirii profesionale a angajatilor sunt foarte putine posibilitati de a sustine cursuri de perfectionare. Pe aeroportul din Iasi, abia anul trecut am avut primul exercitiu de stingere a incendiilor in care s-a folosit un avion“, a declarat Catalin Bulgariu, directorul general al Aeroportului International Iasi.
 
„Este o activitate foarte importanta, cu o directie in care se concentreaza majoritatea institutiilor de aviatie deoarece tehnologia evolueaza foarte rapid. De asemenea, asistam la o crestere impresionanta a traficului de pasageri si de marfa, iar toate aceste lucruri presupun, in afara de o infrastructura adecvata, si de o forta de munca pregatita sa faca fata provocarilor care au inceput deja si care vor fi in perioada imediat urmatoare. Permanent, forumul nostru privind resursele umane analizeaza si aceste perspective privind pregatirea fortei de munca, dar si situatia fortei de munca in aeroporturi, modul de fidelizare a angajatilor, asigurarea unor conditii corecte de munca,  tinand cont ca in aviatie suntem supusi unor reguli foarte stricte privind siguranta traficului”, a declarat Sorin Zaharia, profesor la Facultatea de Inginerie Aerospatiala, Universitatea Politehnica Bucuresti, si vicepresedinte C.A. al Aeroportului Iasi.
 
”In calitate de autoritate tutelara, Consiliul Judetean acorda o atentie deosebita dezvoltarii Aeroportului International Iasi. De altfel, acest lucru se observa si in proiectele aflate in derulare la aceasta institutie. Temele alese pentru editia de la Iasi sunt extrem de utile si de interes pentru toti participantii. Iasul se dezvolta, traficul pe aeroport e in continua crestere, asadar avem nevoie de specialisti pentru activitatea intensa ce se anunta in perioada urmatoare. Avem in vedere realizarea unui centru de mentenanta pentru aeronavele de mare capacitate, si de asemenea dorim ca, in urma negocierilor cu Ministerul Invatamantului, sa infiintam la Iasi o grupa aeronautica, impreuna cu Universitatea Politehnica din Bucuresti”, a precizat presedintele Consiliului Judetean, Maricel Popa, prezent la deschiderea evenimentului.

„Am ales Iasul pentru un astfel de eveniment, avand deja in derulare un parteneriat extrem de fructuos cu Universitatea Al. Ioan Cuza si tinand cont de potentialul de dezvoltare al Iasului si al aeroportului in perioada urmatoare. Iasul este, in acest moment, al patrulea aeroport din tara, raportat la traficul inregistrat anual, dar tinand cont de potentialul turistic extraordinar al Moldovei si de investitiile anuntate, are o sansa de dezvoltare foarte mare”, a spus Mihnea Costoiu, rectorul Universitatii Politehnica Bucuresti.

„Dorim ca prin aceste manifestari sa creasca numarul de zboruri si companii aeriene la Iasi. De asemenea, credem ca aportul universitatilor se poate manifesta cel putin in doua directii – felul in care se pregatesc resursele umane pentru deciziile din aeroporturi, precum si felul in care universitatea poate contribui la securitatea cibernetica a aeroporturilor”, a completat Mihaela Onofrei, rectorul Universitatii „Al.I.Cuza” din Iasi.
 

Adauga un comentariu