Local

Afaceri agricole de succes: legume si struguri de masa

Publicat: 01 nov. 2008
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Afaceri agricole de succes legume si struguri de masa
1

• De cele mai multe ori, cei care beneficiaza de banii europeni achizitioneaza utilaje agricole si isi deschid ferme vegetale specializate pe anumite culturi

In ultima perioada, tot mai multi ieseni recurg la accesarea fondurilor europene pentru a pune bazele unei afaceri. De cele mai multe ori, cei care beneficiaza de banii europeni achizitioneaza utilaje agricole si isi deschid ferme vegetale specializate pe anumite culturi.

Astfel, investitiile cu fonduri europene se arata a fi cea mai avantajoasa solutie, chiar daca in majoritatea cazurilor in primii doi ani productia este slaba. In conditiile in care tot mai multi ieseni vor sa-si deschida o ferma, specialistii ii sfatuiesc pe acestia sa nu se mai axeze pe culturile de grau sau porumb, mai ales in cazurile in care suprafetele cultivate sunt mici. „O ferma vegetala poate avea si suprafata minima de 50 de hectare. In cazul in care suprafata pe care un iesean doreste sa-si dezvolte o afacere este mai mica de 110 hectare, acesta isi poate indrepta atentia spre culturi profitabile la suprafete mici. De asemenea, trebuie sa se tina cont si de ceea ce se cere pe piata. In acest caz, ii sfatuiesc pe viitorii fermieri sa se axeze pe culturi de legume, struguri de masa sau plante pentru seminte. Chiar daca in primii ani nu vor obtine un venit profitabil, peste 2-3 ani se vor observa rezultatele. In prezent, in judetul Iasi sunt doua ferme vegetale care cultiva catina la Raducaneni si Rediu. De asemenea, cele mai mari ferme de plante pentru seminte din Iasi sunt Moldova Tiganasi si Astra Trifesti SA”, a declarat Constantin Arustei, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi. Astfel, Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) cu Masura 112, respectiv Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta, are ca scop cresterea numarului de tineri agricultori care incep pentru prima oara o activitate agricola ca sefi de exploatatii si sa incurajeze tinerii fermieri sa realizeze investitii. Pot beneficia de aceste fonduri numai tinerii fermieri care infiinteza sau preiau o exploatatie agricola.

Adauga un comentariu