Local

Amenajarile interioare afecteaza structura de rezistenta a blocurilor

Publicat: 10 ian. 2006
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Amenajarile interioare afecteaza structura de rezistenta a blocurilor
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:66262;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Primaria a descoperit 31 de ieseni care, din cauza demolarii peretilor din apartamente, au afectat structura de rezistenta a blocului •Aproximativ 30 la suta din sanctiunile acordate de primarie sunt contestate in instanta

Porniti pe reamenajarea locuintei, 31 de ieseni s-au apucat de spart peretii apartamentului, fara sa tina cont de structura de rezistenta a imobilului. Fara expertiza tehnica si fara autorizatie de demolare, iesenii in cauza au daramat si o parte a stalpilor sau grinzilor care sustin imobilul. Cei 31 de ieseni au fost descoperiti de inspectorii primariei in urma sesizarii vecinilor, numarul celor care afecteaza structura de rezistenta fiind mult mai mare. „Nu putem actiona decat in urma sesizarii. Nu avem de unde sa stim numarul exact al celor care si-au facut modificari in apartament si au distrus o parte din structura de rezistenta a imobilului”, a precizat Daniel Todirica, seful Serviciului Disciplina in Constructii din cadrul Directiei de Control a primariei.
In cea mai mare parte, sustin inspectorii primariei, modificarile din apartamente nu au afectat semnificativ rezistenta blocurilor. Dupa ce au fost sanctionati cu amenzi intre 10 si 100 de milioane lei (1.000 – 10 mii RON), cetatenii gasiti cu nereguli au trebuit sa revina in legalitate. „O parte dintre cei sanctionati au revenit la primarie cu expertiza tehnica a cladirii, care precizeaza in ce grad a fost afectata structura de rezistenta a imobilului. In conformitate cu rezultatele expertizei se dispun si masurile de corectare a deficientelor”, a mai spus Todirica.
Regulamentele de constructii sunt, de altfel, neglijate de multi ieseni. In decursul anului 2005, inspectorii de la disciplina in constructii au intocmit 168 de procese verbale de sanctionare, in valoare totala de 2,170 miliarde lei (217 mii RON). Pentru constructia de noi case sau extinderi fara autorizatie au fost amendati 68 de ieseni, iar 43 pentru diverse amenajari temporare, chioscuri, garaje improvizate. Numai ca cetatenii gasiti in neregula nu s-au grabit sa plateasca amenzile acordate. Mai mult, aproximativ 30 la suta dintre amenzi, 59 mai precis, au fost contestate in instanta. Astfel, la bugetul local s-au adunat in urma sanctiunilor din constructii numai 425 de milioane lei (42.500 RON).
Lucian SCHIOPU

Adauga un comentariu