Local

Atentie foarte mare daca doriti sa cumparati o mansarda la bloc

Publicat: 26 nov. 2007
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Atentie foarte mare daca doriti sa cumparati o mansarda la bloc
1

Orice persoana isi poate construi o mansarda la bloc. Pentru obtinerea autorizatiei de constructie trebuie indeplinite o serie de conditii: incheierea unui contract de comodat intre locatarii scarii respective si beneficiar sau constructor pentru construirea mansardei; obtinerea unui certificat de urbanism din partea Primariei; realizarea unui proiect de arhitectura; realizarea unui proiect de structura; realizarea unei expertize a blocului respectiv de catre Inspectoratul Judetean in Constructii. Dupa indeplinirea tuturor acestor conditii se va obtine autorizatia de constructie din partea Primariei si se va trece la realizarea efectiva a lucrarilor.
Atat locatarii blocului ce urmeaza a fi mansardat, cat si societatea care va efectua lucrarile trebuie sa cunoasca foarte bine ce documente sunt necesare, precum si pasii legali ce trebuie urmati.
Unele societati iesene care se ocupa cu realizarea lucrarilor de mansardare ofera, in schimbul obtinerii semnaturilor de la locatarii scarii unde doresc sa construiasca o mansarda, mai multe avantaje: montarea unei usi de aluminiu la intrarea in bloc; curatenie pe casa scarii; reparatii capitale la sistemul de termoficare si conductele de apa calda; realizarea unei coloane de apa rece cu cuplare gratuita; revizia conductelor de apa rece la subsol; instalare interfon.
Partea mai putin avantajoasa a construirii de mansarde este ca multi specialisti din domeniul constructiilor sustin ca sunt destule blocuri unde riscul seismic ar fi mai mare dupa mansardare.

Din punct de vedere juridic, chestiunea este foarte delicata si comporta o serie de discutii.
Astfel, locatarul unui bloc are un drept de proprietate asupra apartamentului in care locuieste, precum si un drept de proprietate sub forma de cota-indiviza din terenul de sub bloc, din casa scarii, din uscator si din acoperisul blocului. Mansardele se construiesc pe acoperisul blocului, care devine in acest caz o platforma pe care se mai ridica un etaj. Art. 507 Cod Civil prevede ca instrainarea cotei-parti nu se va putea face decat odata cu dreptul asupra spatiului detinut in proprietate exclusiva. Asta inseamna ca pentru a instraina cota-indiviza asupra acoperisului pe care se face mansarda inseamna a instraina totodata si apartamentul aflat in proprietate. Deci, nu poti instraina cota-indiviza decat odata cu proprietatea principala. Desigur ca in fata notarului public se poate da o declaratie pe proprie raspundere de renuntare la cota-indiviza asupra acoperisului. In situatia in care constructorul va incepe sa vanda, cumparatorul nu are nici un statut de proprietate, acestuia neatribuindu-se nici o cota-indiviza din casa scarii si nici o cota-indiviza din terenul de sub bloc. Practic, nu va avea decat un drept de proprietate asupra constructiei si un drept de folosinta asupra fostului acoperis de bloc pe care s-a ridicat mansarda.
Suntem totusi increzatori ca viitoare prevederi legislative vor clarifica aceasta problema pe deplin.
Pentru lamuriri se pot consulta dispozitiile articolelor 504, 505, 506, 507, 508 din Cod Civil.

Adauga un comentariu