Eveniment-Social

Avocatii si notarii sunt cei mai mari datornici la Casa de Asigurari de Sanatate

Publicat: 28 nov. 2008
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Avocatii si notarii sunt cei mai mari datornici la Casa de Asigurari de Sanatate
1

• Avocatii si notarii au cele mai multe datorii catre fondul de sanatate • Acestia sunt campioni la datorii, desi inregistreaza cele mai mari venituri din activitatea profesionala pe care o desfasoara • Numai de la doi notari, Casa de Asigurari de Sanatate Iasi are de recuperat suma de 100.000 lei

Avocatii si notarii ieseni sunt campionii restantelor neplatite catre fondul de sanatate, numele acestora regasindu-se pe lista neagra intocmita de reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate (CAS). Exact profesiile care inregistreaza cele mai mari venituri din activitatea profesionala se afla pe lista debitorilor CAS Iasi. In momentul de fata, CAS are 1.853 de persoane care au debite neachitate, in suma de 1.095.000 lei. Anul acesta, reprezentantii CAS sustin ca numai de la doi notari au de recuperat suma de 100.000 lei.

In topul celor mai mari datori catre fondul de sanatate se afla 27 de persone fizice autorizate care desfasoara profesii de avocat si notar. Din cei 27, doar cinci profeseaza alte meserii precum evidenta contabila sau medicina muncii. Numai de la primii 27 de debitori de pe lista neagra CAS Iasi trebuie sa recupereze suma de 627.287 lei, ceea ce reprezinta de fapt un procent de 60 la suta din suma totala. Pentru a nu-si achita datoriile catre fondul de sanatate, notarii si avocatii gasesc fel de fel de motive. Unii dau in judecata CAS pentru impunerea acestor debite, altii nu recunosc CAS ca si organ de colectare, iar altii pur si simplu refuza sa plateasca. „Topul primelor 27 de persoane au la CAS un debit de 627.287, aproape 60 la suta din suma pe care o avem de recuperat. Marea lor majoritate sunt notari si avocati, tocmai cei care ar trebui, dupa parerea mea, sa respecte legea si au cunostinte juridice. Unii ne mai dau in judecata, dar pana acum noi nu am pierdut nici un proces si am avut destule cu avocati si cu notari. In continuare ei insista ca nu trebuie sa plateasca, iar unii nu vor sa plateasca sau nu recunosc ca si organ de colectare CAS”, a declarat ec. Cristian Lapusneanu, directorul interimar al CAS Iasi. In capul listei rau-platnicilor din randul notarilor se afla Iulia Paduraru, Liliana Blaj si Ioana Necula. Pe lista avocatilor care au cele mai mari sume de plata se afla Lucian Pitigoi, Mihai Isachi, Crenguta Costan si Neli Pasca. Unii dintre acestia nu se afla pentru prima data pe lista celor care nu si-au platit datoriile catre fondul de sanatate. „Blaj Liliana este mai veche in topul nostru. Am mai avut un proces cu doamna pe care l-am castigat noi si vad ca nu depune nici un efort pentru a plati sumele la CAS”, a adaugat directorul interimar CAS.

Peste 500 persoane in executare silita

Casa de Asigurari de Sanatate Iasi are in evidenta aproape 8.000 de liberi profesionisti. In momentul de fata, din cei 1.853 de persoane care inregistreaza debite, 509 sunt deja in executare silita, iar CAS le-a emis somatii si titluri executorii. Din cele 7.961 persoane fizice autorizate, numai 5.173 au depus declaratii de impunere la CAS, iar pentru ceilalti, reprezentantii casei au emis aproape 2000 de notificari. Acestea au fost trimise prin posta pentru a-i informa ca trebuie sa isi depuna aceste declaratii, in caz contrar vor fi impozitati din oficiu. „CAS are in evidenta 7.961 liber profesionisti pe care trebuie sa ii urmareasca, sa le verifice activitatea, veniturile si deciziile de impunere. Avem deja un protocol cu Finantele Publice si sper ca in perioada imediat urmatoare sa obtinem veniturilor nete pe ultimii cinci ani ale tuturor acestor persoane fizice. Din totalul acesta de 1.853 deja sunt in executare silita 509 persoane, carora li s-au emis somatii si titluri executorii”, a mai spus ec. Cristian Lapusneanu.

Notarii si avocatii, cei mai bine platiti

In topul castigurilor, notarii si avocatii conduc detasat. Potrivit datelor furnizate de Directia Generala a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, intr-un top 10 al iesenilor cu cele mai mari venituri realizate in 2007, cei mai multi sunt notari. Astfel, prima pozitie este ocupata de un notar ale carui venituri au fost anul trecut de 1,9 milioane lei, echivalentul a 14 salarii minime pe economie. Acesta a fost imediat urmat de un notar cu un castig de peste 1,8 milioane lei si de alti doi cu 1,77 milioane lei si 1,53 milioane lei. De asemenea, potrivit declaratiilor estimative depuse pentru acest an la DGFPJ Iasi, cel mai prolific notar iesean spera sa castige circa 2 milioane lei. Per total, dupa cum arata aceeasi sursa, pentru acest an cele mai mari castiguri urmeaza sa fie obtinute din activitati juridice, din notariat, din cedarea folosintei bunurilor si din activitatea unor cabinete medicale.

Adauga un comentariu