Actualitate

Cele mai periculoase lifturi din oras! Iesenii trebuie sa fie extrem de atenti atunci cand folosesc aceste ascensoare! Atentionare din partea specialistilor! FOTO

Publicat: 19 mart. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ La nivelul municipiului Iasi exista peste 1.400 de ascensoare, iar in vreme ce cladirile noi de birouri au fost dotate cu lifturi moderne, cele mai multe blocuri de locuinte din Iasi au in continuare lifturi vechi de zeci de ani @ In timp ce ascensoarele moderne au o durata maxima de viata de 12 ani conform legislatiei, lifturile vechi, model IFMA, au o durata de viata de 30 de ani, acestea fiind cele mai utilizate de catre persoanele care locuiesc in blocurile turn @ O problema ingrijoratoare este faptul ca multe ascensoare din Iasi au peste 30 de ani, unele chiar 50 de ani, iar specialistii in domeniu atrag atentia ca acestea trebuie modernizate obligatoriu pentru a nu se ajunge la o catastrofa @ In cele mai multe situatii, iesenii asteapta pana la limita uzurii pana sa apeleze la firme specializate in domeniu pentru modernizarea sau schimbarea ascensoarelor, iar acest lucru poate fi fatal la un moment dat

Pe masura ce se construiesc cladiri noi in Iasi, apar in numar tot mai mare si ascensoarele moderne, asta in vreme ce lifturile din blocurile vechi de locuinte se uzeaza tot mai mult. La nivelul municipiului Iasi exista peste 1.400 de ascensoare, iar intr-o proportie covarsitoare de peste 65 procente este vorba despre lifturi vechi de aproape 30 de ani, care sunt instalate in blocurile turn de locuinte.

CNCIR SA – Compania Nationala pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor De Ridicat si Recipientelor Sub Presiune este institutia care se ocupa de verificarea ascensoarelor, in vreme ce ISCIR- Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat se ocupa de autorizarea firmelor din domeniu.

"La Iasi sunt 1.475 de ascensoare care au autorizatie de functionare. Detinatorii acestor echipamente sunt obligati sa faca verificari periodice o data la 2 ani. Noi avem o baza de date foarte bine pusa la punct, iar cu 2 luni inainte de data scadentei, le trimitem o notificare, iar apoi un inspector desemnat se deplaseaza la fata locului si face verificari specifice. Este ca si cum ai avea un automobil si esti obligat sa faci ITP-ul la un anumit interval de timp. Noi suntem informati cand un echipament nu corespunde", a explicat Sergiu Adomnicai, director CNCIR Iasi-Suceava.

Toti detinatorii de ascensoare sunt obligati sa incheie un contract cu o firma autorizata ISCIR, care este obligata la randul ei sa intretina instalatia in buna functionare. "Fiecare detinator are obligatia sa incheie un contract de prestari servicii cu o firma autorizata pentru intretinerea ascensorului, firma fiind obligatoriu avizata de ISCIR, iar aceasta are obligatia de a intretine instalatia. Daca detinatorul nu mai vrea sa foloseasca ascensorul, firma are automat obligatia sa opreasca functionarea acestuia. Nu este obligatoriu la cladirile inalte sa existe ascensor, este vorba despre confort si o chestiune ce tine de constructor", a mai declarat Sergiu Adomnicai, directorul CNCIR Iasi-Suceava.

Citeste si: EXCLUSIV! Un lift a cazut in gol intr-un bloc din Dacia – UPDATE FOTO,VIDEO

Contracte obligatorii cu firmele specializate de intretinere

La nivelul Iasului exista aproximativ 10 societati autorizate de ISCIR care se ocupa de intretinerea lifturilor, iar in contractele incheiate sunt specificate detaliile tehnice exacte despre serviciile prestate. "Toate detaliile ce tin de ascensoare sunt incadrate in Prescriptia tehnica PT R 2-2010 cu privire la ascensoare electrice si hidraulice. Se fac 2 lucrari de revizii tehnice pe luna in cadrul carora instalatia se verifica, se regleaza, se unge si se constata starea ascensorului. Acesta nu se desface complet neaparat in cadrul celor doua verificari de baza lunare, lucrarile fiind facute in functie de numarul de ore de functionare si de numarul de persoane care il folosesc, dar si in functie de contract. Totodata, la un interval de doi ani se face o revizie generala a ascensorului in cadrul careia echipamentul se desface complet, se verifica uzurile, se inlocuiesc piesele defecte si asa mai departe", explica Tudor Cobzaru, inginer RVTA in cadrul firmei CT Prestator.

Fiecare proprietar de ascensor de persoane trebuie sa incheie un contract cu o firma autorizata de ISCIR si sa aiba personal calificat, si anume un inginer autorizat in domeniu cu minimum 5 ani experienta, precum si un maistru specializat in domeniu cu minimum 5 ani experienta.

Citeste si: Culmea mersului cu liftul! Raspunsul GENIAL dupa 7 luni de cand o persoana a ramas blocata in lift

Utilizatorii cauzeaza blocarea si defectarea ascensoarelor

In medie, la fiecare ascensor din Iasi exista 1 sau 2 deranjamente lunare, iar cele mai multe dintre acestea sunt cauzate de utilizatorii care nu respecta instructiunile. Cele mai multe situatii sunt atunci cand se depaseste greutatea maxima admisa, atunci cand sunt fortate usile liftului inainte de oprire sau atunci cand se clatina ascensorul.

"Revizia intra in contractul de intretinere lunar, iar tot aici sunt incluse si deranjamentele in cazul carora noi suntem anuntati si ne deplasam operativ la fata locului. Pana ajungem la locul solicitarii, le dam sfaturi oamenilor sa nu intre in panica si sa stea calmi. Deranjamente sunt in medie 1 sau 2 pe luna la un ascensor, iar in cele mai multe cazuri acestea se produc din vina utilizatorilor. Majoritatea situatiilor sunt atunci cand urca prea multe persoane in lift, iar acesta se blocheaza. Mai ales la coborare intra multe persoane in ascensor, crezand ca acesta suporta greutatea la coborare, insa exista un limitator de viteza, iar din orice cauza este depasita viteza la coborare sau la urcare, el se opreste instantaneu, exista un sistem tehnic care functioneaza ca o paracazatoare. Din aceasta cauza unii pot avea impresia ca au cazut in gol pentru ca liftul se opreste instantaneu", declara inginerul RVTA in cadrul firmei CT Prestator.

Citeste si: Lifturile din Iasi sunt stricate sau cu durata de utilizare depasita

Iesenii sunt sfatuiti sa isi modernizeze lifturile pe care le folosesc

La nivelul Iasului exista in momentul de fata numeroase lifturi care nu au fost modernizate in ultimii ani si acestea se afla intr-un grad tot mai avansat de uzura. Specialistii in domeniu atrag atentia ca astfel de lucrari de modernizare trebuie facute pentru a acorda siguranta utilizatorilor.

"Se face o mare munca de lamurire a detinatorilor pentru a se moderniza ascensoarele. Romanul spune «lasa ca merge si asa», pana forteaza la maximum capacitatea de functionare a instalatiei. Ascensoarele tip IFMA au o durata de viata de 30 de ani. In cazul ascensoarelor noi, durata maxima de viata este de 12 ani. In Iasi exista lifturi vechi si de 50 de ani, asa cum se gasesc spre exemplu in zona Socola. Unul dintre cele mai vechi lifturi este la Univesitatea de Medicina, acolo unde inca mai exista si piese de lemn. Sunt situatii unde lifturile sunt folosite continuu, asa cum este la blocurile cu aproape 100 de garsoniere din Tatarasi care au 2 lifturi. Acolo, din doua in doua minute coboara cineva din lift. Chiar daca durata de viata se depaseste, se fac modernizari si se poate prelungi functionarea ascensorului. Chiar daca nu se schimba cabina sau usile, kit-ul electric si kit-ul mecanic este schimbat complet, apoi se face o expertiza tehnica, iar in functie de aceasta se prelungeste durata de functionare", a mai explicat Tudor Cobzaru, inginer RVTA in cadrul firmei CT Prestator.

Adauga un comentariu