Actualitate

De necrezut! Mii de pasageri sunt in pericol zi de zi fara sa stie nimeni de asta. Imagini tulburatoare la capatul pistei de la Aeroportul Iasi

Publicat: 12 nov. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Dezvaluiri incendiare despre o situatie de-a dreptul socanta intr-unul din cele mai circulate locuri ale Iasului @ Toti cei care au ales sa-si ridice locuinte in aceasta zona a orasului au ajuns sa-si puna mainile in cap si sa recurga la gesturi extreme @ Riscul la care s-au supus acesti ieseni este unul urias @ In spatele acestei situatii se afla un personaj care a fost prins in mai multe randuri pe picior gresit si care poate fi tras la raspundere pentru prejudiciile aduse mai multor persoane

O situatie de-a dreptul incredibila a ajuns sa se petreaca in apropiere de municipiul Iasi. Mai multi ieseni au ajuns sa-si blesteme zilele, pentru ca au luat o decizie care acum cativa ani li se parea una extrem de buna, dar care a ajuns acum sa le fie o adevarata piatra de moara. Oamenii care si-au construit locuinte intr-o zona din comuna Aroneanu au ajuns la capatul rabdarii, deoarece s-au trezit pe cap cu cea mai mare nenorocire din viata lor.

Pentru ca locuintele respective se afla la capatul pistei de 2.400 metri de la Aeroportul International Iasi, casele intra in zona de servitute a aerogarii, lucru care a starnit o adevarata furtuna.

Practic, avioanele nu au loc suficient sa planeze atunci cand intra in contact cu pista tocmai din cauza unor locuinte aflate foarte aproape de pista.

In aceste conditii, mii de oameni sunt in pericol zi de zi, pentru ca avioanele (mai ales cele de mari dimensiuni) in care calatoresc nu au suficient spatiu pentru a face toate manevrele de aterizare.

Oamenii s-au trezit cu un proces pe cap deschis de cei de la aeroport prin care s-a cerut demolarea acestor locuinte, dat fiind faptul ca se pune in pericol siguranta pasagerilor aflati in aeronavele care decoleaza sau aterizeaza prin partea respectiva.

Cu alte cuvinte, pentru ca si-au ridicat casele in perimetrul de siguranta de la aerogara, iesenii au pus in pericol viata pasagerilor care au ales sa calatoreasca cu avionul.
Cum s-a ajuns insa la o asemenea grozavie? In timpul vechii conduceri de la aeroport, a fost facut un studiu tocmai pe aceasta tema. Acest studiu trebuia sa reglementeze clar cum stau lucrurile si de ce nu era voie sa se ridice case in acea zona a pistei. Doar ca documentele au fost facute in asa fel, incat, desi nu era avizul autoritatilor competente, nimeni nu s-a sesizat la timp, iar casele au inceput sa apara una dupa alta.

Acum, pe rolul instantelor de judecata au aparut mai multe dosare prin care R.A. Aeroportul Iasi a cerut anularea actelor administrative privind autorizatiile de constructie si a certificatelor de urbanism prin care Primaria comunei Aroneanu a dat aviz ca acele persoane sa-si ridice case in zona. Circa 30 de cereri au aparut in instanta prin care se cere anularea acelor documentatii, tocmai ca zona de servitute a aerogarii sa fie in siguranta, iar confortul pasagerilor sa fie sporit. Culmea, cei care au fost tarati in instanta au ajuns sa ceara la randul lor despagubiri pentru scandalul creat.

Citeste si: Se apropie sfarsitul lui Marius Bodea? Acuzatii extrem de grave, lansate din interiorul Aeroportului! Cei pe care i-a tinut sub papuc ani intregi au prins curaj sa vorbeasca!

Oamenii au intrat in panica

Cei care si-au construit case in perimetrul zonei de servituti ridica din umeri. Oamenii au autorizatiile de la primaria din Aroneanu si sustin ca nu au de ce sa fie trasi la raspundere. "Eu am luat pamant aici tocmai pentru ca este departe de oras. Nu ni s-a spus ca se pune in pericol siguranta aeroportului. Chiar daca ni s-a cerut anularea avizelor de constructie, nu cred ca ei vor avea vreo sansa. Eu unul nu mai ridic vreun etaj. Daca erau probleme, ar fi trebuit sa stim asta de la bun inceput", a spus un iesean care si-a facut casa in zona strazii Aeroportului din comuna Aroneanu.

Cu toate acestea, s-au trezit bagati in aceste procese formulate de RA Aeroportul Iasi impotriva unitatii administrativ-teritoriale Aroneanu. "Sa stiti ca zona de servitute este una mult mai mare aici, iar la unele case s-a montat un balizaj de avertizare. Oricum nu se permite sa se ridice mai mult de un regim de P+1. Eu am teren aici de dinainte de a se face aceasta pista. Cine se face vinovat de acest scandal sa fie tras la raspundere", a mentionat un localnic din aceeasi zona.   

Citeste si: Dezvaluiri teribile! Situatie critica la Aeroportul Iasi! Marius Bodea si acolitii lui au facut prapad. Lucrurile au fost tinute la secret vreme indelungata

Cosmarul studiilor facute pe genunchi

Tot acest scandal se trage de la o serie de documente intocmite eronat de fosta conducere a aerogarii iesene. Insa cazul este strigator la cer, iar cei care au condus aeroportul ar trebui sa raspunda nu doar in fata legii, ci si a celor pe care i-au pus in pericol.

Concret, in timpul mandatului liberalului Marius Bodea urma sa se faca un plan urbanistic zonal (PUZ) prin care trebuiau reglementate clar zonele de servitute, tocmai ca siguranta pasagerilor sa nu fie pusa in pericol. S-a luat legatura cu firma ARTCA SRL, ce apartine fostului arhitect sef al Iasului, Ionel Oancea.

In data de 15.11.2016, cand la aeroport era inca Marius Bodea, s-a initiat un contract pentru servicii de intocmire PUZ destinat zonelor de siguranta. Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR) nu a fost multumita de documentatie si a intors totul cu obiectiuni. Ce au facut cei de la Aeroportul Iasi in loc sa remedieze greselile? Au mers mai departe cu un alt PUZ, cel privind dezvoltarea aerogarii, PUZ care era neconform cu cerintele AACR.

Mostenitorul lui Bodea la aeroport, liberalul Alexandru Anghel, a continuat cu acest PUZ privind "dezvoltarea aerogarii" si cu PUZ-ul pentru delimitarea zonelor de siguranta.  

Noua conducere a aerogarii a vazut negru pe alb cum datele contractului cu firma care a intocmit PUZ-ul au fost modificate din mers, iar concluziile au fost socante. "La data prezentei se concluzioneaza faptul ca SC ARTCA SRL, in baza contractului C108/15.11.2016, avand ca obiect realizarea planului urbanistic zonal la R.A. Aeroportul Iasi al zonelor de servituti, nici pana la acasta data nu a reusit sa obtina avizul AACR, ceea ce conduce la un risc mare in ceea ce priveste continuarea activitatii regiei, in sensul ca in zona Aroneanu se elibereaza autorizatii de construire, iar in scurt timp nu se va mai putea opera pe sensul 14, intrucat constructiile ridicate vor constitui un obstacol", se arata in raportul respectiv.

Si asta nu este tot. Pentru ca cei dinainte nu au respectat documentatia, acum au de suferit atat pasagerii, cat si ei care au case in zona. "Nerespectarea obligatiilor au dus la aparitia de constructii care perturba activitatea operationala a aerodromului, limitarea operatiunilor de aerodrom ca urmare a aparitiei de noi obstacole, plangeri din partea proprietarilor de terenuri cu solicitare de despagubiri si restrangere de operatiuni, pentru neutilizarea terenurilor sau disconfort creat de zgomotul de aeroport, litigii in curs sau viitoare pentru solutionarea plangerilor, efecte financiare asociate si limitarea dezvoltarii aerodromului. In concluzie, la data prezentului raport nu detinem informatii privind stadiul realizarii PUZ pentru instituirea regimului de protectie a zonelor de servituti, din notificarile AACR reiese ca a fost supus avizarii doar PUZ pentru dezvoltarea aeroportului", se arata in raport.

Adauga un comentariu