Eveniment-Social

Mai putini copii in centrele de plasament

Publicat: 13 ian. 2010
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mai putini copii in centrele de plasament
1

In ultimii ani, tot mai putini copii au ajuns in centrele de plasament ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASCP) Iasi. De la an la an, numarul copiilor gazduiti in centrele institutiei iesene a inceput sa scada. Potrivit statisticilor directiei iesene, incepand din anul 2004 si pana in 2009, a scazut numarul copiilor institutionalizati.

Astfel, daca in 2004 beneficiau de servicii de protectie in sistem 2.200 de copii, pana in anul 2006 numarul acestora a scazut cu aproximativ 400, iar in 2009 s-a mentinut un numar de copii din centrele de plasament asemanator cu cel din 2008, respectiv putin peste1.620. Dupa cum sustin specialistii institutiei iesene, un rol important in scaderea numarului copiilor care au ajuns in centrele de plasament in ultimii ani l-a avut strategia judeteana privind protectia copilului. Astfel, in centrele de plasament au ajuns doar cazurile cele mai grave care nu au putut fi rezolvate pe plan local, de asistentii sociali din comuna.

De asemenea, un alt factor care a dus la scaderea copiilor din centrele iesene se refera la faptul ca in perioada 2007 – 2009, foarte multi dintre cei care au intrat in sistem imediat dupa 1989 au devenit majori, au terminat scoala si au fost nevoiti sa paraseasca centrele de plasament. „Strategia judeteana pentru protectia copilului a avut un rol important in scaderea numarului cazurilor de copii care au ajuns la noi. Astfel, la noi au ajuns doar cazurile foarte grave care nu au putut fi rezolvate pe plan local. Din generatiile care au ajuns in centre imediat dupa 1989, in perioada 2007-2009 multi au terminat scoala si fiind majori, au parasit sistemul. In acelasi timp, s-au facut si multe reintegrari in familie”, a precizat Tiberiu Bantas, purtator de cuvant al DGASPC Iasi.

Si la asistentii maternali sunt mai putini copii fata de anii anteriori. Daca in anul 2008 erau in grija asistentilor maternali in jur de 2.900 de copii, anul trecut mai erau 2.640 copii. Dintre acestia, majoritatea, respectiv 1.167, sunt plasati la rude pana la gradul patru.

Adauga un comentariu