Actualitate

Pseudomonas, bacteria care ucide

Publicat: 04 sept. 2009
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Pseudomonas bacteria care ucide
1

Recent (sambata dimineata, 24 ianuarie 2009), Mariana Bridi da Costa, o fosta finalista la Miss World a decedat la varsta de 20 de ani, din cauza unei infectii cu bacteria Pseudomonas aeruginosa. Initial a avut o infectie de tract urinar, insa nediagnosticata la timp (medicii au spus ca are piatra la rinichi), infectia s-a raspandit in tot organismul cauzand deci septicemie. Insa ce este Pseudomonas si de ce este asa de periculoasa?
Ei bine, Pseudomonas aeruginosa este o bacterie gram-negativa (gram-negativa se refera la faptul ca ea nu se coloreaza in violet prin coloratia Gram), ce face parte din familia pseudomonadelor. Bacteria mai este cunoscuta si sub denumirea de bacil piocianic (deoarece ea produce un pigment albastru numit piocianina).
Bacteria este una ubicvitara, adica se poate gasi cam peste tot in mediul inconjurator. Ea se particularizeaza prin rezistenta la multiple substante antibacteriene. Astfel ea se poate gasi in apa, sol, vegetale, mediul de spital, dar si in apa de piscina, in solutiile pentru lentile de contact, produse cosmetice, unele sapunuri.
Pseudomonas aeruginosa este o bacterie virulenta din cauza componentelor sau substantelor toxice pe care ea le secreta (piocianina, exotoxina A, S, citotoxine, elastaze), substante care au capacitatea de a distruge tesuturile, celulele sangvine. Vestea buna este ca bacteria este una oportunista, adica produce infectii numai in anumite conditii: de exemplu in contextul altor infectii, cand organismul este deja slabit, la nou-nascuti cu anomalii congenitale, copii distrofici, persoane cu mucoviscidoza (vezi mucoviscidoza si de ce ei sunt mai susceptibili la infectie) etc. Deci in concluzie infecteaza persoanele care au o aparare deficitara.
De asemenea, bacteria este si rezistenta la foarte multe antibiotice: de exemplu la penicilina si alte beta-lactamine. Insa este sensibila la antibiotice precum Piperacilina, Imipenem sau Ciprofloxacin. Ea este foarte rezistenta la antibiotice este deoarece ea contine in structura sa, in membrana sa mai exact, niste proteine care elimina antibioticele la exterior imediat ce acestea au patruns in interiorul bacteriei, inainte de a-si exercita rolul deci de a le distruge. Aceasta rezistenta la antibiotice este si naturala dar si dobandita din cauza utilizarii nejustificate a antibioticelor (de aceea teoretic nu ar trebui sa fie eliberate antibiotice din farmacii fara prescriptie medicala; practic insa nu prea e asa, intrucat sunt farmacii care elibereaza antibiotice pe banda rulanta fara nici o reteta de la medic).
In concluzie, eu cred ca domnisoara respectiva a avut probabil o alta infectie care sa-i fi slabit organismul, poate chiar piatra la rinichi asa cum au declarat medicii prima data, intrucat piatra la rinichi chiar favorizeaza infectiile urinare. Netratata cum trebuie, probabil s-a suprainfectat cu piocianic, iar odata infectata (probabil si cu o tulpina mai rezistenta), infectia s-a raspandit in organism, a facut septicemie, apoi dupa aceea coagulare intravasculara diseminata (probabil de aceea i s-au infundat vasele membrelor si au fost amputate), iar in final a decedat. Insa acest scenariu este inventat de mine, intrucat nu cunosc foarte bine cazul, deci e doar o ipoteza de incheiere.

Adauga un comentariu