Eveniment-Social

Staretul Manastirii Barnova se razbuna

Publicat: 11 iun. 2004
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Staretul Manastirii Barnova se razbuna
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:47185;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Staretul Manastirii Barnova a debransat chilia ieromonahului Calistrat Chifan de la reteaua de energie electrica si de la cea de apa potabila •Duhovnicul a mii de credinciosi din tara si strainatate a fost lasat pe intuneric •Probabil staretul s-a sfatuit cu IPS Daniel inainte de a lua aceasta decizie •Mitropolitul indeamna credinciosii la dragoste si credinta, dar uita sa spuna aceste cuvinte si calugarilor din manastiri

Scandalurile din sanul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei arareori au rasuflat dincolo de zidurile Palatului Mitropolitan. Oricat de bine ar fi pazite aceste secrete, unele tot transpira, deoarece oamenii purtatori de sutane pot fi usor cumparati. Dupa ce IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, cere ascultare si supunere in manastiri, unii stareti fac tot ce vor, chiar cu acordul Chiriarhului. Saptamana trecuta, staretul Manastirii Barnova l-a lasat pe ieromonahul Calistrat Chifan si fara curent electric, si fara apa potabila. Se poate vorbi aici de respectarea poruncilor Mantuitorului? Unde este dragostea, buna intelegere intre staret si fratii din manastire? La fiecare predica, IPS Daniel indeamna credinciosii la dragoste si credinta, dar uita sa aplice aceste cuvinte de invatatura si in manastirile pe care le pastoreste.

De aproximativ o saptamana, chilia ieromonahului Calistrat Chifan, de la manastirea Barnova, a fost debransata de la reteaua de alimentare cu energie electrica si apa potabila. Decizia apartine staretului manastirii, Paisie Furdui. Probabil staretul a avut acordul Chiriarhului pentru a pune in practica aceasta hotarare. Era atat de mare consumul de energie electrica si apa in chilia ieromonahului, incat staretul a decis sa-l lase pe acesta in intuneric si insetat? In predicile pe care le rosteste din fata altarului Catedralei Mitropolitane, IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, ii indeamna pe credinciosi la dragoste si credinta. Cum poate face asemenea afirmatii mitropolitul Daniel, din moment ce staretul unei manastiri se comporta astfel cu un frate de obste? Daca staretul Paisie a ajuns sa-l lase pe intuneric si fara apa pe un frate din manastire, inseamna ca un astfel de om nu are ce cauta in randul celor care slujesc lui Dumnezeu. Intr-un comunicat de presa trimis cu cateva zile in urma la redactia cotidianului ZIUA de Iasi, conducerea Catedralei Mitropolitane il acuza pe ieromonahul Calistrat Chifan de neascultare fata de staretul manastirii Barnova. Cum sa te supui poruncilor unui astfel de staret, din moment ce acesta recurge la astfel de gesturi? De ce staretul Paisie Furdui nu a debransat de la reteaua de energie electrica si apa si chiliile in care locuieste de catva timp? Pentru unii muma, iar pentru altii ciuma. Unde s-a mai pomenit ca un staret sa arate atata rautate, invidie si ura fata de un frate de manastire? Nu este exclus ca in viitorul apropiat staretul Paisie sa-i interzica ieromonahului Calistrat Chifan accesul in manastire, desi lacasul de cult nu este proprietatea staretului. Toate acestea se petrec sub ochii si cu binecuvantarea Chiriarhului. Daca asta este iubire fata de aproapele tau, inseamna ca ceea ce predica inaltele fete bisericesti in fata sfintelor altare sunt vorbe spuse doar de ochii lumii. Ce fel de exemplu este staretul Paisie pentru calugarii care abia au trecut pragul manastirii Barnova? IPS Daniel tolereaza astfel de lucruri, inadmisibile intr-o manastire, iar credinciosii sunt inspaimantati de ura pe care o au cei care slujesc in numele Mantuitorului. Reamintim ca, in urma cu un an si trei luni, ieromonahul Calistrat Chifan, unul dintre cei mai mari duhovnici din tara, a fost canonisit de IPS Daniel, sub acuzatia ca slujeste fara acordul Chiriarhului. Sute de credinciosi din tara si strainatate s-au revoltat impotriva deciziei mitropolitului Moldovei si Bucovinei si au protestat in curtea Catedralei Mitropolitane.
Magda OLTEANU

Adauga un comentariu