News Flash:

Totul despre cele 4 tipuri de ciocolata. Care e de fapt cea mai sanatoasa

24 Aprilie 2019
405 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7228 RON (0.0000)
USD: 4.1899 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Ciocolata

Astazi vom vorbi despre unul dintre cele mai iubite deserturi din lume – ciocolata. Pe rafturile magazinelor gasim o multime de sortimente: cu alune, cu fructe, cu biscuiti, sub forma de bomboane, de batoane, tablete, trufe si multe, multe altele. Insa la baza, fara aceste combinatii si texturi, fara coloranti artificiali sau naturali, ciocolata este de doar 4 tipuri: neagra, alba, maronie si roz.

In stare naturala, fara adaosuri de coloranti, ciocolata poate avea 4 nuante: neagra, alba, roz sau maronie. Culoarea difera in functie de proportia si combinarea ingredientelor de baza: unt de cacao, pudra de cacao si lapte. Ciocolata roz, sau Ruby, este ultima descoperire a maestrilor ciocolatieri belgieni, dupa ce nu se mai inovase nimic in domeniu de 80 de ani. „Untul de cacao este ingredientul de baza in ciocolata, indiferent de tipul acesteia. E greu de spus care e mai sanatoasa. In principiu, cea neagra, datorita continutului mai mare de antioxidanti. Insa ceea ce face cu adevarat diferenta e calitatea ingredientelor. Laptele trebuie sa fie pur, zaharul cat mai putin si nu rafinat. Gustul trebuie sa fie plin, profund, cu textura untoasa si senzatia ca ti se topeste in gura”, explica Aura Oprea. Specialista ne descrie pe rand fiecare tip in parte, explicand diferentele lor de culoare, de gust si de proprietati.

  • Ciocolata neagra. Este facuta din unt de cacao (e o pasta alba-ivoire), pudra de cacao (in proportie de 30-99%) si indulcitori. Are un gust amarui, cremos si mult mai pronuntat decat orice alta ciocolata. De-a lungul timpului au fost elaborate aproape 20 de retete diferite de ciocolata neagra, majoritatea nu contin deloc lapte. 
  • Ciocolata cu lapte. Are un continut de minimum 12% lapte, 25% unt de cacao si pudra de cacao. Exista peste o duzina de retete diferite de ciocolata cu lapte, care difera prin continutul de cacao, dar si prin gradul de fluiditate. Unii producatori au inlocuit lapte de vaca, folosind lapte de cocos. 
  • Ciocolata alba. Contine doar unt de cacao (in proportie de minimum 40%), lapte si indulcitori.  „Culoarea ei ar trebui sa fie ivoire, iar atunci cand o gasiti in magazine albicioasa, inseamna ca are prea multe adaosuri si prea putin unt de cacao”, spune Aura Oprea. 
  • Ciocolata roz, sau Ruby. Este ultimul tip de ciocolata descoperit. Culoarea e naturala, data de un soi special de boabe de cacao, cu tenta rubinie.

„Se cultiva doar in anumite regiuni si pe anumite plantatii din Brazilia, Ecuator si Coasta de Fildes, insa originea nu este definitorie in privinta culorii rubinii. Expertii belgieni sustin ca nuanta speciala este o intamplare a naturii. Culoarea aceasta rubinie se pierdea in trecut in cadrul procesul de productie, prin fermentare. Desi au aflat despre existenta boabelor rubinii de cacao de mult timp, a fost nevoie de 13 ani de cercetare pentru ca Ruby sa ajunga pe rafturi”, aflam de la Aura Oprea. Gustul acestui tip de ciocolata este acrisor, fructat, putand fi consumata in combinatii spectaculoase, cu fructe de padure, ghimbir, marcha sau wasabi. Deocamdata este o singura reteta de Ruby, cu unt de cacao si pudra de cacao rozalie numita RB1.

Beneficiile ciocolatei

O lingura de ciocolata contine in medie 1 gram de proteine, 8 grame de zahar si 4,5 grame de grasime. Cicolata alba si cea cu lapte contin si calciu (datorita laptelui prezent in reteta), iar cea neagra are un continut de fier. Cea mai sanatoasa optiune, o demonstreaza studiile, este cea neagra. Bogata in antioxidanti (fiind motivul pentru care este folosita si in tratamentele corporale si faciale), are beneficii in bolile cardiovasculare, dar si in imbunatatirea functiei cognitive, reduce riscul de a dezvolta diabet si imbunatateste starea de spirit.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ciocolata neagra alba maronie roz
Distribuie:  

Realitatea.net

RomaniaTV.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2019 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1647 (s) | 21 queries | Mysql time :0.034567 (s)