Actualitate

Veniturile bancherilor ieseni sunt secretizate. Reactia directorului BNR Iasi, intrebat de salariu: „Haideti, va rog, sa nu o mai intindem!”

Publicat: 19 sept. 2017
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Veniturile bancherilor ieseni sunt secretizate. Reactia directorului BNR Iasi intrebat de salariu Haideti va rog sa nu o mai intindem
1

@ Directorul unei cunoscute banci din Iasi refuza sa vorbeasca despre salariul incasat lunar @ Seful BNR Iasi spune ca de la Bucuresti poate fi furnizata o astfel de informatie @ La insistentele reporterilor BZI, directorul Danut Craciun a avut o iesire deplasata @ „Haideti, va rog, sa nu o mai intindem”, spune directorul BNR Iasi @ Un director de sucursala poate castiga pe luna 14.683, plus un bonus de 100 la suta pentru performante anuale @ Valoarea conturilor si fondurilor de investitii este de 136.074 lei, plus valuta in cuantum de 8500 de lire sterline, in timp ce datoriile sunt de 77.562 de euro

Trai de chiabur la una dintre cele mai ermetice institutii din Iasi. La sucursala BNR Iasi atmosfera este de inmormantare. O cladire de patrimoniu goala este pazita de un jandarm. Este ca si cu ai intra intr-un muzeu. Acest obiectiv are si un director, in persoana lui Danut Craciun. Daca biroul acestuia, destul de stramt, nu poate fi de invidiat, nu acelasi lucru se poate spune despre salariu.

Reporterii BZI au incercat sa deschida un canal de comunicare cu directorul Craciun, dar acesta a precizat ca totul se petrece doar cu acordul Guvernatorului BNR. Chiar si asa, a fost intrebat cam care ar fi venitul lunar incasat de la BNR. Vizibil iritat, Danut Craciun a sarit ca ars, spunand ca venitul este cel completat in declaratia de avere, adica „conform contractului individual de munca”.

„Este exact ce am declarat. Nu am niciun fel de idee (legat de lipsa venitului anual din declaratie -n.r.). Haideti, va rog, sa nu o mai intindem! Intrebati la Comunicare”, a declarat Danut Craciun, directorul sucursalei BNR Iasi.

Directorii nu au salariile declarate

Daca Guvernatorul BNR declara negru pe alb ca incaseaza lunar aproapoe 50 de mii de lei, directorii de sucursale sunt mai cu mot, cum e si cazul lui Danut Craciun. Pe site-ul BNR este explicat ca un director de sucursala poate castiga intre un minimum si maximum de 6.414 lei, respectiv 14.683 lei. Dar, in plus, mai vin si bonusurile de performanta.

„În plus fata de veniturile enumerate, salariatii bancii pot primi bonus de performanta anual, acordat în functie de rezultatele obtinute în urma evaluarii performantei profesionale, în cuantum situat între 25 la suta si 100 la suta din salariul lunar”, arata reprezentantii BNR. In cazul directorului Craciun nu se cunosc informatiile legate de performantele anuale de la serviciu.

Si-a rotunjit conturile

Conform declaratiei de avere publicata in 2017, Danut Craciun a reusit sa securizeze niste venituri, deschizand mai multe conturi la filialele bancilor comerciale. Astfel, are actiuni in valoare de 55 de mii lei la BRD – Group Societe Generale, 33.506 lei la ING Bank N.V. Amsterdam, plus 49.400 lei la aceeasi banca.

La aceste sume se mai adauga conturi curente sau fonduri de investitii in valoare de 136.074 lei, plus valuta, insemnand 90 de euro si 8.500 lire sterline. La capitolul datorii, directorul BNR Iasi apare cu suma de 77.562 de euro contractata de la Alpha Bank in 2008 cu scadenta in 2038. A cumparat in 2011 un autoturism Volvo S60 si are un apartament in Iasi, achizitionat in 2008 impreuna cu Marinela Craciun. Apartamentul este destul de spatios, cu o suprafata de 100,53 metri patrati.

Functioneaza un santier

Recent, sub conducerea lui Craciun a fost aprobata o lucrare de reabilitare a sediului BNR de pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. Lucrarea a fost castigata de Iasicon SA, prin intermediul Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP), avand o valoare de 2 milioane lei, fara TVA. Oficialii BNR spun ca trebuie intervenit si la structura cladiiri, data in folosinta in anul 1888.

„Conform expertizei realizate in anul 2012, degradarile au constat din: fisuri verticale la limita dintre stalpul de beton si zidaria de umplutura, fisuri orizontale si strivirea zidariei sub rigla de cadru, fisuri mici in arcele cupolei din zona holului central la planseul peste parter”, se arata in caietul de sarcini. Excutia trebuie realizata pana la inceputul anului viitor, in functie de conditiile meteorologice.

Adauga un comentariu