Actualitate

Spagari la DSV

Publicat: 28 mai 2010
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Spagari la DSV
1

@ Un flagrant realizat in urma cu doua zile de catre politistii din Harlau scoate la iveala modul in care unii medici veterinari ieseni fac bani pe spatele agentilor economici @ Trei medici veterinari au cerut spaga unui agent economic din Harlau, pentru a nu-i inchide magazinul @ Administratorul magazinului a facut denuntul la politie, iar inspectorul Marian Neculai a fost prins in flagrant in timp ce lua 300 lei mita @ Procurorul a incercat sa musamalizeze cazul si a anulat declaratia reclamantului @ „Am apucat sa scriu doar cateva propozitii, din moment ce procurorul iesea afara si vorbea incontinuu la telefon, probabil incercau altii sa intervina la ea. Dupa vreo cinci minute mi-a spus ca imi anuleaza declaratia. Mi-a rupt declaratia si a spus ca ne vedem la Iasi. Nu-mi venea sa cred…”, a spus barbatul

Afacerile pe sub mana facute de catre unii dintre inspectorii de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi incep sa iasa la iveala. Satui pana peste cap sa li se ceara spaga de catre unii medici veterinari, agentii economici incep sa se revolte si sa denunte cazurile de luare de mita. Un flagrant realizat in urma cu doua zile de catre politistii din Harlau scoate la iveala modul in care medicii veterinari fac bani pe spatele agentilor economici. Trei medici veterinari au cerut spaga unui agent economic din Harlau, pentru a nu-i inchide magazinul. Imediat dupa ce proprietarul magazinului, Constantin Otto Serbanescu, a explicat celor trei ca amenda este prea mare si ca nu are bani sa o plateasca, Atena Manache, Sorin Sarghia si Marian Neculai au profitat de situatie si i-au spus ca inchid ochii pentru doar 300 lei. „Au coborat toti trei dintr-un Cielo. Erau doi barbati si o doamna. Mi-au spus de unde sunt, dar nu mi-au prezentat nici o legitimatie. Au intrat in bar si au inceput sa-mi spuna tot felul de lucruri. Au zis ca locatia trebuie demolata si au cautat tot felul de pretexte. Mi-au verificat marfa si au gasit un pachet de fidea care avea termenul de valabilitate expirat. Mi-au spus ca-mi dau amenda”, a povestit Constantin Otto Serbanescu, agent economic in Harlau. Inspectorii i-au explicat ieseanului faptul ca situatia se poate rezolva si altfel si ca vor reveni in scurt timp pentru a ajunge la o intelegere. „Mi-a spus ca-mi da o amenda in valoare de 2.000 lei si apoi m-a chemat afara sa discutam. I-am spus sa-mi dea un termen sa remediez situatia pentru ca amenda era prea mare. El mi-a zis ca putem sa rezolvam altfel situatia si sa-i dau 300 lei. I-am spus in fata ca nu am bani, in buzunar nu aveam decat 100 lei. A zis ca pleaca pe la Parcovaci, iar peste doua ore o sa revina la mine”, a mai spus barbatul.

Bani marcati

Proprietarul magazinului a facut denuntul la politie, speriat de faptul ca el era cel vizat. „M-am speriat tare. Credeam ca vrea sa ma prinda ca dau mita si m-am dus repede la politie. Au mai fost controale la mine, dar niciodata nu mi-au cerut un leu”, a spus Serbanescu. Initial, anchetatorii au crezut ca este vorba de inselaciune, intrucat inspectorii nu s-au legitimat. Politistii au marcat cele 300 lei, bani ce au fost gasiti ulterior in buzunarul inspectorului Marian Neculai. La iesirea din local, politistii i-au pus catusele. „A revenit dupa doua ore. A intrat la mine in magazin si i-am dat cele 300 lei, bani marcati. A luat banii, i-a pus in buzunarul de la spate si a plecat. Cand a iesit, politistii l-au oprit si i-au pus catusele. Avea banii asupra lui”, a completat Serbanescu. Desi banii au fost gasiti asupra lui, inspectorul DSV nu a recunoscut nimic. Acesta nu a vrut sa dea nici o declaratie decat in prezenta unui avocat.

Amenintat

Agentul economic se asteapta ca, pentru a se razbuna, inspectorii DSV sa inteteasca controalele la firma acestuia. „Mi-e si teama ca imi vor inchide magazinul. O sa gaseasca de fiecare data motive si ma vor amenda la orice pas. Este clar ca vor face abuzuri, numai sa scape de mine”, a declarat barbatul. Mai mult, Constantin Serbanescu sustine ca Sorin Sarghia l-a amenintat subtil ca „va avea grija de el”. „Medicul era audiat de politisti, iar ceilalti doi stateau afara. Radeau cu subinteles. Mi-au spus ca vor avea grija de mine. Este clar ca o sa faca tot posibilul sa-mi inchida magazinul”, a mai spus barbatul.

Musamalizare

Intrucat este vorba de o infractiune de coruptie, la fata locului s-a prezentat un procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi. Procurorul de caz Mihaela Pascaru a audiat reclamantul, insa doar pentru scurt timp. Indignat de comportamentul procurorului, Constantin Serbanescu a plecat acasa. Potrivit acestuia, procurorul a anulat declaratia reclamantului, dupa doar cateva propozitii scrise. „Au venit acolo procurorii de la Iasi. M-a audiat o doamna, Mihaela Pascaru. Am apucat sa scriu doar cateva propozitii, din moment ce procurorul iesea afara si vorbea incontinuu la telefon, probabil incercau altii sa intervina la ea. Dupa vreo cinci minute mi-a spus ca imi anuleaza declaratia. Mi-a spus ca acolo, la politie, ba nu avea una… ba alta… Mi-a rupt declaratia si a spus ca ne vedem la Iasi. Nu-mi venea sa cred. Daca pana si cei care trebuie sa aplice legea in tara asta nu o fac… Ea a iesit, iar eu am plecat acasa. Dupa cateva minute, au venit la mine acasa politistii din Harlau si m-au adus la audieri. Le-am spus lor exact tot ce s-a intamplat. Nu au fost probleme. Am apreciat operativitatea si corectitudinea de care au dat dovada politistii din Harlau”, a completat Serbanescu.

Flagrant facut de politisti

Reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au incercat sa ia legatura cu reprezentantii Politiei din Harlau, cei care au realizat flagrantul, insa acestia au refuzat sa ofere informatii. „Ancheta se desfasoara sub coordonarea procurorului. Va rugam sa va adresati Parchetului pentru mai multe informatii”, a declarat comisarul sef Dumitru Simionescu, seful Politiei din Harlau. Situatia insa nu pare a-si gasi rezolvare la nici unul dintre cele doua Parchete competente in acest caz. „Nu stiu sa va dau mai multe detalii. Procurorul nu a fost la Harlau. Nu avea ce sa caute acolo. Luati legatura cu cei de la Parchetul de la Harlau”, a spus procurorul Carmina Pascal, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi. Acelasi raspuns a fost primit si din partea celor din Harlau. „Stiu ca a fost un flagrant, dar nu va pot spune mai multe. Noi nu avem competenta pentru astfel de infractiuni. Dosarul a fost declinat Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi”, a declarat procurorul Diana Bosianu, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Harlau.

Faima

Pe numele a doi dintre medicii veterinari implicati sunt venite la DSV mai multe plangeri, in special telefonic. Acestia, de-a lungul timpului, si-au castigat atat in cadrul institutiei, cat si in randul agentilor economici o reputatie proasta. Culmea este ca in momentul in care politistii i-au controlat, asupra medicilor au mai fost gasite si alte sume de bani, dar si produse din zona Harlau. In masina acestora, politistii au descoperit doua pungi ce contineau borcane cu compot si cutii cu bomboane de la alti agenti economici din Harlau. Desi acestia au fost prinsi asupra faptului implinit, repercusiunile inca nu se cunosc. „In momentul in care vom avea ceva concret de la una din institutiile abilitate vom lua masurile necesare”, a explicat Mircea Susnea, directorul DSVSA. Concret, pana in momentul in care Parchetul nu va finaliza ancheta, angajatii DSV vor continua controalele in randul agentilor economici.

Adauga un comentariu