Eveniment-Social

Cum sa tragi teapa cu banii din primaria lui Nichita – FOTO

Publicat: 10 aug. 2010
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cum sa tragi teapa cu banii din primaria lui Nichita - FOTO
1

@ Carmen Gradeanu, fost consilier local, a folosit numele unor artisti, pentru a justifica aparitia revistei OPUS @ Relatia de colaborare a fost intrerupta inca de la primele numere @ „Eu nu am lucrat pentru numerele cinci si sase si, astfel, nu aveam cum sa primesc bani. Colaborarea nu a fost intrerupta legal, in baza unei declaratii, dar, din motive redactionale, s-a sistat activitatea. (…) in felul acesta, veniturile managerului de proiect cresc, fara a avea o baza legala si, in acelasi timp, isi asigura contributia fata de finantator”, a spus Bogdan Vatavu @ Gradeanu nu a raspuns la telefon pentru a oferi explicatii

Modul in care sunt folositi banii de la primarie, pentru punerea in practica a mai multor proiecte de cultura, scoate la iveala o noua magarie. Personajul principal este tot fostul consilier local PD, Carmen Gradeanu. Dupa ce a luat de la bugetul local suma de 41.660 lei, pentru editarea si tiparirea a sase editii ale revistei Opus, se pare ca fostul consilier s-a cam jucat si cu colaboratorii revistei. Culmea este ca, in colegiul redactional al ultimelor numere, apar numele unor artisti care au incetat colaborarea inca de la primele editii. Astfel, s-a folosit de numele artistilor, pentru a justifica municipalitatii iesene aparitia revistei, in cadrul sesiunii de decontare a banilor. Contactata telefonic, Carmen Gradeanu nu a catadicsit sa raspunda pentru a da explicatii.

Colaboratori uimiti

Contactati de reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI, o parte dintre artisti s-au aratat uimiti de modul in care Carmen Gradeanu stie sa implementeze un proiect. „Eu nu am lucrat pentru numerele cinci si sase si, astfel, nu aveam cum sa primesc bani. Colaborarea nu a fost intrerupta legal, in baza unei declaratii, dar, din motive redactionale, s-a sistat activitatea. Nu am mai colaborat sub nici o forma. Nu mi se pare corect ca numele meu sa apara in continuare ca si parte integranta intr-o echipa redactionala, cand eu nu am contribuit cu nimic la ultimele doua numere, cinci si sase, ale revistei OPUS. De ce s-au folosit numele colaboratorilor in continuare… foarte simplu: in felul acesta, veniturile managerului de proiect cresc, fara a avea o baza legala si, in acelasi timp, isi asigura contributia fata de finantator”, a declarat Bogdan Vatavu, colaborator la revista Opus. „Bineinteles ca nu mi se pare normal sa apara numele meu. Din moment ce am incheiat orice colaborare, situatie similara cu a colegilor. De la primul numar nu mai colaborez. Era normal sa ne atentioneze”, a completat Radu Carnariu. „In primul rand, am colaborat pentru un singur numar, dupa care am renuntat la colaborarea cu dumneaei. Ne-am intalnit cu ea si ne-a spus ca a fost rupt contractul. Asta s-a intamplat prin martie – aprilie anul trecut. Nu-mi dau seama de ce a folosit numele. Trebuia sa schimbe colectivul de redactie”, a spus si Tudor Patrascu.

Povestea

Anul trecut, primaria a finantat aparitia revistei OPUS. Cele sase numere trebuiau sa apara in perioada 1 iulie – 31 decembrie 2009, 500 exemplare pentru fiecare numar. Finantarea a prins-o Asociatia Compania FaPT – Fabrica de Arta si Productie Teatrala, condusa de Carmen Gradeanu. Laudabila intentia, daca revista ar fi ajuns si unde trebuie. Reporterii BUNA ZIUA IASI au descoperit ca revistele nu au fost distribuite in toate locatiile propuse de Gradeanu, existand doar un singur exemplar la Biblioteca Centrala. „Scopul Revistei OPUS este cel de a constitui o platforma de informare, privind evolutia artei contemporane, din domeniile: arte vizuale, teatru, film, arhitectura etc., revista fiind distribuita gratuit in perioada 1 iulie – decembrie 2009, in urmatoarele locatii: Biblioteca Centrala Universitara Mihai Eminescu, Universitatea de Arte George Enescu, Universitatea Al. I. Cuza, Liceul de Arta Octav Bancila, reteaua librariilor Humanitas, Libraria Carturesti, Libraria Avantgarde, Centrul Cultural Francez”, se arata in raportul de distributie. In acest context exista suspiciunea ca banii alocati de primarie nu au fost folositi pentru tiparirea revistelor. Si asta pentru ca revista nu exista.

Adauga un comentariu