Eveniment-Social

Un caz care a socat medicii de la Maternitatea Cuza Voda

Publicat: 17 dec. 2010
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Un caz care a socat medicii de la Maternitatea Cuza Voda
1

@ O gravida de 38 ani din Coarnele Caprei a ajuns la Maternitatea Cuza Voda cu uterul rupt si cu fatul in cavitatea abdominala @ Femeia avea patru nasteri prin cezariana, trei facute in Italia @ Este prima situatie de acest gen, iar medicii specialisti spun ca un astfel de caz se intalneste la un milion de gravide @ O femeie poate avea maximum trei operatii prin cezariana @ Una dintre cauzele care a dus la ruperea uterului este numarul mare de operatii prin cezariana @ Copilul nu a murit deoarece legatura sanguina dintre mama si fat nu a fost intrerupta in totalitate

O gravida din localitatea ieseana Coarnele Caprei i-a socat pe medicii de la Maternitatea Cuza Voda din Iasi. Femeia a ajuns joi, la miezul noptii, cu o ambulanta la maternitate prezentand contractii, membrane rupte, nastere declansata. Femeia de 38 ani, cu sarcina la termen, avea uterul rupt, iar copilul se afla in cavitatea abdominala. Cazul reprezinta o urgenta medicala pentru ca in astfel de situatii copilul moare, iar viata mamei este in pericol. Copilul a fost salvat datorita faptului ca legatura sanguina dintre mama si fat nu a fost intrerupta in totalitate. Mama avea deja patru operatii de cezariana, trei facute in Italia. Dupa cum au precizat medicii obstetricieni din maternitate, o gravida poate suferi doua, maximum trei operatii de cezariana. Una din cauzele care a dus la ruperea uterului, declansarea hemoragiei, este numarul mare de nasteri prin cezariana.

Primul caz in cariera medicilor

Gravida a fost dusa direct in sala de operatie, unde medicul obstetrician Cristina David, impreuna cu medicii Nora Miron, Petronela Vicoveanu si medicul anestezist Rucsandra Ungureanu, a efectuat interventia chirurgicala pentru scoaterea fatului si salvarea vietii mamei. „Pacienta a venit in triaj cu contractii, membrane rupte. Aceasta gravida avea patru operatii de cezariana, iar uterul s-a desfacut, practic s-a rupt, si copilul a iesit din uter in cavitatea peritoniala. Acest copil a avut zile, deoarece in astfel de cazuri fatul moare. Am scos un fat de sex masculin de 3,9 kilograme, care a primit nota 9 la nastere. Starea post operatorie a mamei este stabila, echilibrata si este in afara oricarui pericol. De asemenea, starea de sanatate a copilului este buna. Astfel de cazuri sunt foarte rare. Eu, in toata practica mea, nu am mai intalnit un astfel de caz. Este primul. Am reusit sa pastram uterul, care a fost suturat. Ultima operatie de cezariana a pacientei a fost facuta acum doi ani”, a declarat dr. Cristina David.

Medicii i-au legat trompele

Conform medicilor obstetricieni, exista riscul ca astfel de cazuri sa mai apara, din cauza cresterii numarului de nasteri prin cezariana. „Cresterea numarului de nasteri prin cezariana poate duce la astfel de cazuri. Aceasta pacienta este un caz deosebit. O parte din vina apartine si ei, deoarece consider ca este vorba de inconstienta”, a spus medicul David. Medicii sustin ca un astfel de caz se intalneste la un milion de gravide. Seful Sectiei Obstetrica II din maternitatea mentionata, unde se afla internata pacienta, a precizat ca femeii i-au fost legate trompele deoarece o noua sarcina i-ar fi fatala. „Nu am mai intalnit o gravida cu patru operatii de cezariana. Se pot face doua operatii de cezariana, maximum trei. La aceasta pacienta am decis sa ii legam trompele pentru a evita o alta sarcina, care i-ar pune viata in pericol”, a declarat  dr. Emil Anton, seful Sectiei Obstetrica II. In perioada sarcinii, femeia de 38 ani nu a mers niciodata la medic.

Comentarii
  • Ar trebui că soții sa urmeze o școală postliceală sanitară de stat specializarea obstetrica ginecologie sau cursuri de obstetrica ginecologie că să știe să și asiste la naștere soțiile să știe să facă cezariene soțiilor să știe să facă un chiuretaj uterin soțiilor in caz de nevoie.
    Medicii obstetricieni ginecologi nu au timp de viața socială,de viață sexuală și de viață personală Sint solicita ți de paciente atît ziua cît și noaptea e foarte obositor și stresant!

Adauga un comentariu