Actualitate

Macelarul

Publicat: 31 oct. 2006
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Macelarul
1

• Aglaia Ababei, in varsta de 51 de ani, mama a sase copii, a suferit un soc cand a aflat ca trebuie sa i se taie mana dreapta de la cot, dupa o infectie pe care a avut-o la unul dintre degete • Fiind un bolnav insulino-dependent, infectia a evoluat foarte repede • Medicul chirurg Traian Taranu recunoaste ca a gresit si nu a putut demonstra ce tratament a aplicat bolnavei • „Nu ma pot disculpa in acest caz si nu stiu de ce nu am notat nimic in registru, in dreptul acestei bolnave”, a declarat chirurgul Taranu • Directorul ASP a cerut o ancheta

O femeie traieste o adevarata drama dupa ce mana dreapta i-a fost amputata de la cot din cauza incompetentei unui medic chirurg. Vestea ca va ramane fara mana dreapta a cazut ca un trasnet asupra Aglaiei Ababei si initial a refuzat amputatia, dar a acceptat dupa ce medicii au informat-o ca este posibil chiar sa si moara din cauza infectiei. Medicul chirurg Traian Taranu, de la Spitalul Sf. Spiridon, nu a putut demonstra ce ingrijiri medicale i-a acordat femeii si practic ce i-a facut bolnavei. Ieri, Aglaia Ababei, in varsta de 51 de ani, din localitatea ieseana Parcovaci, a plecat din spital cu lacrimi in ochi, cu un ciot in loc de mana. De zece ani, femeia este diabetica si insulino-dependenta. Vineri, 13 octombrie, in jurul pranzului, femeia s-a prezentat la cabinetul de chirurgie al Ambulatoriului de specialitate de la Spitalul Sf. Spiridon, deoarece cu cateva zile in urma s-a taiat la degetul mijlociu de la mana dreapta intr-un ciob de sticla. Aglaia Ababei s-a prezentat la chirurgul Traian Taranu pentru ca degetul se umflase si se infectase. Mai mult, degetul se invinetise si o durea. Chirurgul Taranu i-a facut o incizie, i-a prescris o reteta cu Biseptol si Diclofenac si a trimis-o acasa, spunandu-i sa mearga a doua zi la doctorul chirurg din Harlau pentru pansament. „Mi-a facut o injectie intre degete si a taiat cu o lama acolo unde era infectia si dupa aceea m-a pansat. Mi-a dat si o reteta cu Diclofenac si Biseptol. Dupa aceea, am plecat acasa, la Parcovaci”, a declarat Aglaia Ababei. Lunea trecuta femeia a fost internata in stare grava la Spitalul de Urgente, unde dupa cateva ore a intrat in sala de operatie pentru amputarea mainii. „Degetul s-a facut negru si putea ingrozitor. In mai putin de doua zile s-a umflat toata mana si mirosea groaznic. Cand am auzit ca vor sa-mi taie mana am refuzat, dar doctorul mi-a spus ca infectia se raspandeste peste tot si pot sa mor. M-a nenorocit pentru tot restul vietii doctorul Taranu de la chirurgie. M-a lasat fara mana dreapta si nu ma mai pot ingriji. Toata lumea m-a certat ca de ce m-am dus la doctorul Taranu, dar acolo am fost trimisa. Sotul, pe care abia l-am externat de la Neurochirurgie, a plans cand a vazut ca am ramas fara o mana. Cine o sa-mi plateasca acum mie pensie? Nu am cu ce trai si nici nu mai pot sa muncesc. Biseptolul nici nu l-am putut lua pentru ca am facut alergie de la el. Diclofenaclul nu este pentru infectie. De ce nu mi-a dat antibiotic doctorul Taranu?”, a spus Aglaia Ababei, mama a sase copii, dintre care cel mic are doar 12 ani.

Taranu recunoaste

Chirurgul Traian Taranu nu a fost in stare sa demonstreze ce tratament i-a aplicat femeii si cum a intervenit pentru imbunatatirea starii de sanatate a acesteia. In dreptul numelui Aglaia Ababei din registrul medical de evidenta, dr. Traian Taranu a mentionat doar atat: „recomand examen radiologic”. Chirurgul Taranu a tinut sa precizeze ca femeia a refuzat examenul radiologic pentru a vedea daca exista leziuni osoase, dar nicaieri nu exista un document scris, semnat de femeie ca a refuzat aceasta investigatie medicala, desi legea prevede acest lucru. Medicul Taranu a recunoscut ca a gresit, dar cand este vorba de viata unui om asta nu mai conteaza. „Bolnava a venit la mine cu o plaga taiata, suprainfectata, neglijata, la degetul mijlociu drept, care era si umflat. Am rugat-o sa faca un examen radiologic pentru a vedea daca are leziuni osoase, dar a refuzat pentru ca trebuia sa-si externeze sotul de la Neurochirurgie. Am gresit ca nu am scris si nu am pus-o sa semneze ca refuza acest lucru. Nu stiu daca avea leziuni osoase. I-am recomandat o reteta medicala cu Diclofenac si Biseptol, dar mi-a spus ca nu are bani sa cumpere medicamentele. Probabil i-am facut si o incizie si i-am pus si un pansament. Nu-mi mai duc aminte. Am gresit ca nu am notat toate acestea in registru, desi trebuia sa o fac. I-am spus sa mearga la medicul chirurg local, la Harlau. Nu ma pot disculpa in acest caz. Nu mai stiu daca i-am sugerat sa mearga la alt spital. Probabil ca nu am gasit o metoda de a o determina pe bolnava sa faca investigatiile medicale necesare. Orice supuratie poate evolua foarte rapid la un bolnav diabetic”, a declarat dr. Traian Taranu. Cum a putut chirurgul Taranu sa trimita bolnava la chirurgul din Harlau, cand in spitalul din localitate se fac doar interventii de mica chirurgie si nici nu exista posibilitati de investigare a bolnavilor?

Directorul ASP cere ancheta

Directorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), conf. dr. Mihnea Hurmuzache, a declarat ca chirurgul Traian Taranu era obligat sa noteze in registru medical orice act medical efectuat asupra unui bolnav indiferent de complexitatea acestuia. „Orice act medical, indiferent ca este complex sau simplu, indiferent de receptivitatea bolnavului, medicul trebuie sa-l consemneze. La un bolnav diabetic, insulino-dependent, o infectie are o evolutie foarte rapida, iar dr. Taranu stia ca pacienta este diabetica. Trebuie facuta o ancheta la nivelul spitalului pentru a vedea daca chirurgul Traian Taranu a gresit”, a declarat directorul Mihnea Hurmuzache.

Adauga un comentariu