Actualitate

UPDATE 21.50:Carnagiu rutier in Fundatie: un tramvai, un autobuz si sase masini implicate – FOTO&VIDEO

Publicat: 21 mart. 2011
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Update: Vatmanul, vinovat in propotie de 80 % – VIDEO

Atat reprezentantii RATP, cat si primarul Gheorghe Nichita au spus ca vatmanul este vinovat in proportie de 80 la suta pentru producerea cumplitului accident care a avut loc astazi, in jurul orei 14.00, la Fundatie. Motivele celor de la RATP sunt ca vatmanul Cristian Diaconu de 35 ani a mai avut antecedente: patru coliziuni in anii 2002, 2003 si 2008. Cristian Diaconu lucreaza la RATP din anul 1997.

Update: Martor: „Masinile zburau intr-o parte si in alta”

Martorii care au fost implicati in teribilul accident cu greu isi gaseau cuvintele. Totul s-a intamplat intr-o fractiune de secunda, astfel ca acestia nici nu au apucat sa-si de-a seama cum s-a intamplat groaznicul accident. Oamenii povestesc ca vatmanul tramvaiului ar fi actiopnat sistemul de franare, dar acesta nu a functionat. „A fost ceva cumplit. Totul s-a intamplat intr-o fractiune de secunda. Nu mai vreau sa mai traiesc aceasta clipa urata. Nu au mai tinut franele. Vatmanul franase, iar ceea ce am mai apucat sa vad este ca masinile zburau intr-o parte si in alta. Tramvaiul avea viteza, iar in momentul impactului, Loganul de taxi a zburat peste o alta masina”, a declarat ingrozit un tanar aflat in tramvaiul ucigas la momentul impactului.

Pompiliu Moldovanu se afla intr-un Mercedes, in momentul in care a fost lovit. „Credeti-ma, am simtit deodata o bubuitura cand stateam la semafor. Nu stiu daca a venit in mine sau in altul. Banuiesc ca a ramas fara frane, ori avea viteza ca daca a luat inclusiv un autobuz, doua dacii si 3 masini, nu l-au mai tinut franele probabil. Multumesc lui Dumnezeu ca nu am patit nimic. Acum sper sa nu ne scoata pe noi vinovati si procurorii sa decida cine este vinovat”, a declarat acesta.
Ultima masina lovita a fost Volkswagenul condus de o studenta. „Coboram de la Facultate si asteptam la semafor. Am auzit doar o bubuitura si am simtit ca suntem izbiti din spate de o alta masina. Ne-am speriat cumplit”, a povestit Georgiana Rascanu.

Victime au fost si in autobuzul RATP, ultima masina in care s-a oprit tramvaiul ucigas. „Era o doamna care se plangea ca s-a lovit la picior. A luat-o o ambulanta la spital. A intrat tramvaiul in mine. Atat stiu”, a declarat soferul autobuzului.

UPDATE: Cum s-a produs accidentul: tramvaiul care cobora pe bulevardul Carol I a intrat in Dacia 1310, prima masina din fata sa oprita la semaforul de la Biblioteca Central-Universitara, a taiat-o pur si simplu in doua, dupa care a avariat inca cinci autoturisme: un BMW, un Mercedes, un taxi Dacia Logan, un Chevrolet Aveo si un Volkswagen Golf. Tramvaiul s-a oprit intr-un autobuz MAZ

UPDATE: Vatmanul, Cristian Diaconu (35 de ani), lucreaza de 14 ani la RATP Iasi.

UPDATE: Reprezentantii RATP Iasi iau in calcul doua cauze ale producerii acestui accident: fie tramvaiul a ramas fara frane, fie vatmanul nu a franat la timp. Acestia inclina insa spre cea de-a doua varianta deoarece ultima revizie a mijlocului de transport, cumparat in vara anului trecut, fusese facuta pe data de 9 martie. Tramvaiul, care circula pe traseul 13, este unul dintre cele mai mari tramvaie pe care le detine regia ieseana de transport public si, prin urmare, unul greu de oprit.

UPDATE: Tot traficul rutier a fost redirectionat pe strada Sararie, iar circulatia tramvaielor este oprita pe Copou.

UPDATE: „Sunt chestiuni pe care incercam sa le evitam pe viitor. Tramvaiele sunt relativ foarte bune. Au fost verificate. Au toate documentele in regula. Nu stiu cati ani au circulat in Elvetia, dar ele au fost expertizate de RATP. Un tramvai nou costa 2 milioane de euro, iar RATP nu are o situatie financiara buna pentru a-si permite astfel de mijloace de transport. Nu avem tramvaie noi in Iasi. Avem 50 autobuze luate acum patru ani, noi. Ne-ar trebui cam 240 milioane euro pentru a cumparat tramvaie nou noute. Cred ca trebuie sa vedem rezultatul anchetei si apoi vom lua masurile care se impun”, a declarat primarul Gheorghe Nichita, la Realitatea tv.

UPDATE: Circulatia in zona este partial blocata si la aceasta ora. Tramvaiul a fost dus la depou, iar in prezent mai multe echipe lucreaza la ridicarea masinilor avariate.

UPDATE: Vatmanul, care in prezent este audiat la Politie, a declarat ca nu i-a functionat sistemul de franare.

Un accident rutier deosebit de grav a avut loc astazi, in jurul orei 14:00, in Fundatie, o zona intens circulata a municipiului Iasi. Au fost implicate un tramvai, un autobuz si sase autoturisme.  

Accidentul s-a soldat cu un mort si trei raniti. O Dacie 1310 (IS 04 VTX) a fost pur si simplu prinsa sub tramvai, alte cinci autoturisme fiind grav avariate. Tragedia a avut loc dupa ce tramvaiul a intrat intr-o coloana de masini care erau oprite, pe linia de tramvai, la semafor.

Un barbat in varsta de 43 de ani, Danut Condurache, angajat al Penitenciarului Iasi, care conducea masina prinsa sub tramvai, a decedat pe loc. Trei raniti au fost transportati la Spitalul „Sf. Spiridon” Iasi: doi raniti usor – un barbat din tramvai si o pasagera de 55 de ani din autobuz – si o femeie de 43 de ani in stare grava, Mirela Dragusanu, care a fost descarcerata din autoturismul taiat in doua de tramvai.

Potrivit reprezentantilor RATP, ultima revizie a tramvaiului second hand, importat din Elvetia, fabricat in anul 1973 si modernizat dupa ’90, a avut loc pe data de 9 martie.

 

Adauga un comentariu