Actualitate

Asasinii de la Neurochirurgie

Publicat: 27 mart. 2008
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Asasinii de la Neurochirurgie
1

• Scandal de proportii la Spitalul Prof. dr. Nicolae Oblu, dupa ce managerul a interzis medicilor sa foloseasca computerul tomograf dupa bunul lor plac, ca si cum ar fi proprietatea privata a acestora • Managerul Dana Turliuc incearca sa stopeze un fenomen care luase o amploare destul de mare, ajungandu-se in situatia de a se face explorari computer tomograf chiar si bolnavilor care nu aveau indicatie de asa ceva • „Medicilor li se pare ca acest computer tomograf din spital este un fel de aparat proprietate personala a lor. Pana acum au facut ce au vrut si din aceasta cauza am ajuns sa schimbam tubul de la computerul tomograf din doi in doi ani”, a declarat dr. Turliuc • Aceasta a afirmat ca nu poate verifica daca unii bolnavi au nevoie reala de o explorare computer tomograf, deoarece ar insemna sa stea langa fiecare bolnav si fiecare medic

Scandal de proportii la Spitalul Prof. dr. Nicolae Oblu (fostul Spital de neurochirurgie), dupa ce managerul a pus piciorul in prag si nu le-a mai permis medicilor, in special celor care lucreaza la radiologie, sa utilizeze computerul tomograf dupa bunul lor plac, ca si cum ar fi proprietatea privata a acestora. Practic, managerul Dana Turliuc a stopat un fenomen care luase o amploare destul de mare, acela de a se face explorari computer tomograf chiar si bolnavilor care nu aveau indicatie de asa ceva. Mai mult, conform informatiilor detinute in prezent, unii medici obtineau un venit frumusel de pe urma acestor explorari. Pe de alta parte, medicii radiologi acuza conducerea spitalului ca desi computerul tomograf din unitatea medicala functioneaza, nu au voie sa faca explorarile pentru a dirija bolnavii catre computerul privat din spital. Acest lucru a fost negat cu vehementa de catre managerul Turliuc. Totul a inceput dupa ce saptamana trecuta, conducerea unitatii medicale a achizitionat un tub nou pentru computerul tomograf, in valoare de 110 mii Euro, cu bani din veniturile proprii ale spitalului, pentru ca tubul vechi nu mai functiona. Fiind o investitie foarte mare, managerul Turliuc a cerut medicilor sa respecte normele din contractul cadru unde sunt mentionate clar diagnosticele pentru care bolnavii au dreptul sa faca explorare computer tomograf in mod gratuit. „Medicilor li se pare ca acest computer tomograf din spital este un fel de aparat proprietate personala a lor. Pana acum au facut ce au vrut si din aceasta cauza am ajuns sa schimbam tubul de la computerul tomograf din doi in doi ani. Un astfel de tub are o garantie de 4 ani, dar in conditiile in care nu ne batem joc. Am platit 110 mii Euro din venituri proprii numai pentru a inlocui tubul. Tocmai de aceea nu suntem de acord sa facem explorari cu plata, deoarece costurile sunt foarte mari. Mi se pare absolut normal sa pastram computerul tomograf pentru bolnavii care se interneaza in spital. De ce trebuie sa fie nemultumiti medicii? Pentru ca incerc sa fac apel la constiinta lor si sa-i determin sa respecte niste reguli stabilite prin lege? Am fost reclamata la forurile superioare din sistemul sanitar si pot dovedi oricand ca respect legea”, a declarat dr. Dana Turliuc, manager la Spitalul Prof. dr. Nicolae Oblu.

Inca nu s-au inregistrat decese

Pana la sfarsitul saptamanii trecute, computerul tomograf de la spitalul mentionat a fost defect, iar bolnavii au facut investigatiile la computerul privat din cadrul unitatii medicale sau la alte spitale sau clinici private din oras. Desi unii medici sustin ca s-au inregistrat decese din cauza ca nu s-a putut face explorare computer tomograf, managerul Turliuc a declarat ca nu s-au inregistrat decese din aceasta cauza. „Nu a murit nici un bolnav pentru ca nu a facut explorarea computer tomograf”, a declarat dr. Dana Turliuc. Pe de alta parte, Luminita Dascalu, directorul de la Interclinic, firma care detine tomograful privat din spital, sustine ca ori de cate ori nu a functionat computerul din spital au facut explorarile pentru cazurile urgente. „Pacientul are posibilitatea sa aleaga. El decide daca doreste sa faca o explorare computer tomograf in spital sau in privat. Nu am auzit pana acum sa existe nemultumiri din partea medicilor. De cate ori a fost defect computerul din spital am lucrat la noi toate urgentele. La inceput am fost priviti ca un ghimpe, daca pot sa spun asa, dar treptat medicii si-au dat seama ca facem calitate si nu am auzit sa fie discutii. Este adevarat ca nu am permis medicilor sa faca aceste explorari, deoarece avem personal calificat care face asa ceva. Medicul primeste rezultatul si apoi stabileste diagnosticul. La ieseni trebuie sa moara capra vecinului”, a declarat Luminita Dascalu.

Peste un milion de dolari

Spitalul Prof. dr. Nicolae Oblu dispune de un sistem de neuronavigatie si stereotaxie, achizitionat in anul 2003, la un pret de peste un milion de dolari. Cu ajutorul acestui sistem medical, medicul are posibilitatea sa patrunda in creierul bolnavului pentru a extrage tumori profunde de dimensiuni mici. Cu toate ca exista o astfel de aparatura, medicii fac, in medie, o operatie pe saptamana. Medicul coordonator, Florin Gramada, a afirmat ca nu se pot opera toti pacientii care au recomandare pentru o asemenea interventie, deoarece costurile pentru consumabile sunt foarte mari, iar service-ul este asigurat de o firma din Germania. „Pe neuronavigatie se opereaza pacientii cu tumori mici, profunde, situate in zone ale creierului care nu pot fi extirpate prin operatiile clasice. Facem cam o operatie pe saptamana. De cand exista aparatul s-au facut cam 200 de operatii. Service-ul este dificil de asigurat pentru ca se face numai in Germania. O alta problema o reprezinta consumabilele foarte scumpe. La o interventie se consuma consumabile de 5 milioane lei si, in functie de localizarea tumorii, costurile cresc. De asemenea, nu avem sterilizare in spital pentru astfel de interventii si apelam la Maternitatea Cuza Voda. La o astfel de operatie incizia este mai mica, se scurteaza zilele de spitalizare si nu exista riscul ca bolnavul sa faca paralizie si uneori in doua zile poate pleca acasa. Am putea face zilnic astfel de operatii, dar asta ar insemna sa falimentam spitalul. Habar nu am cati bani s-au alocat pentru neuronavigatie, nu am calculat niciodata”, a declarat dr. Gramada. Pe de alta parte, managerul spitalului, dr. Dana Turliuc, a afirmat ca ori de cate ori a fost necesar sa achizitioneze consumabile pentru neuronavigatie, imediat s-au aprobat fondurile. „Am facut tot posibilul pentru a avea fondurile necesare pentru aceste interventii. Nu a existat niciodata vreun refuz din partea mea in privinta fondurilor pentru neuronavigatie. Una este ca bolnavul sa aiba nevoie de o interventie prin neuronavigatie si alta este sa vrea si medicul sa opereze”, a declarat managerul Turliuc.

Diagnostice false

Conform contractului cadru, de explorare computer tomograf gratuita beneficiaza bolnavii aflati in coma sau cei diagnosticati cu traumatism cranio-cerebral si vertebro-medular, politrauma, meningo-encefalita, accident vascular cerebral cu deficienta neurologica instalata si boli vasculare (hemoragie subarahnoidiana etc). De asemenea, conform normelor din contractul cadru, pacientii internati beneficiaza de explorare computer tomograf daca: sunt urgente medico-chirurgicale, nu se pot deplasa si au paraplegie sau hemiplegie, cei care necesita interventie prin neuronavigatie, angiocomputer. Bolnavii internati la neurochirurgie au posibilitatea, tot gratuit, sa faca explorare computer tomograf in regim paraclinic. Lunar, din bugetul spitalului se aloca o anumita suma de bani pentru explorare computer tomograf. De exemplu, in luna decembrie 2007, a fost alocat un buget de peste un miliard lei vechi. Bugetul se epuizeaza chiar si in cateva zile. Responsabilitatea pentru bolnavii care fac explorare computer tomograf in cadrul acestui buget apartine in totalitate sefilor de clinica. Managerul spitalului nu poate sti cu exactitate daca intr-adevar acesti bolnavi aveau nevoie urgenta de o astfel de explorare, deoarece ar insemna sa stea langa fiecare medic sa vada daca diagnosticul stabilit pentru explorare este intr-adevar real. „Nu pot sa stau langa fiecare medic sau pacient sa vad daca diagnosticul scris pe fisa pentru explorare este real. Stiu ca unii medici au facut bolnavilor explorare computer pe alte organe, de exemplu pulmon, s-a blocat computerul si am avut pacient in coma pe care nu l-am putut explora din aceasta cauza. Pentru o explorare computer tomograf la pulmon se consuma foarte mult si as putea face zece explorari la cap, de exemplu. Eu incerc sa explic colegilor mei ca trebuie sa facem in asa fel incat bolnavul sa beneficieze de computer tomograf atunci cand are nevoie, mai ales ca aparatul nostru este destul de vechi, de aproximativ 5 ani. Toti medicii radiologi din spital lucreaza si la clinici private din oras si chiar si la computerul privat din spital. Exista si situatii in care explorarea computer tomograf se face in regim de coplata. Acesti bolnavi sunt programati pentru luna viitoare, daca accepta. Daca nu sunt de acord cu lista de asteptare, pot merge la orice computer tomograf privat din oras”, a declarat medicul neurochirurg Dana Turliuc.

Adauga un comentariu