Eveniment-Social

Cratere adanci pe strazi, cadou de Craciun

Publicat: 14 dec. 2007
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cratere adanci pe strazi cadou de Craciun
1

• Inainte de Craciun, strazile municipiului Iasi arata mai curand ca strazile unui orasel prin care circula cel mai des atelajele si nu masinile, daca sunt luate in considerare doar gropile, denivelarile, baltile, marcajele invizibile, marea peticeala etc. • La acest standard ridicat de intretinere a arterelor, nu este de mirare daca vor aparea cratere ce vor inghiti masinile cu totul • Spre exemplu, strada Canta, Strapungerii Silvestru, Tabacului, Luca Arbore ori centura Alexandru cel Bun sunt drumurile mortii daca un sofer ar indrazni sa „ia putina viteza” sau sa nu faca slalom printre gropi • „Starea proasta a drumurilor poate reduce durata de functionare a unei masini cu pana la jumatate din durata ei normala de functionare. Dar sunt unele cazuri cand masina poate fi grav avariata daca ai nimerit intr-o groapa de pe sosea, astfel incat proprietarul sa o bage in service pentru o lunga durata de timp”, a declarat Ciprian Cojocaru, mecanic auto • „Stiu despre faptul ca drumurile din municipiul Iasi sunt groaznice, stiu ca sunt o multime de gropi pe strazile din oras, dar o sa le asfaltam atunci cand vremea va permite efectuarea unor astfel de lucrari”, a declarat sec Mihai Chirica, directorul Directiei Tehnice din cadrul primariei municipiului Iasi

La doar cateva luni de la demararea actiunii „Marea asfaltare”, strazile municipiului Iasi arata mai curand ca ulitele unui orasel prin care circula cel mai des atelajele si nu masinile, daca sunt luate in considerare doar gropile, denivelarile, baltile, marcajele invizibile, marea peticeala etc. La acest standard ridicat de intretinere a arterelor, nu este de mirare daca vor aparea cratere ce vor inghiti masinile cu totul. Spre exemplu, strada Canta, Strapungerii Silvestru, Tabacului, Luca Arbore ori centura Alexandru cel Bun sunt drumurile mortii daca un sofer ar indrazni sa „ia putina viteza” sau sa nu faca slalom printre gropi.

Valurile Bahluiului

Dar strazile din municipiul Iasi pot fi asemanate cu orice numai cu ceva demn de un oras european nu. Se poate spune ca seamana din ce in ce mai mult cu strazile din cel de-al doilea Razboi Mondial, majoritatea fiind ciopartite si pline de gauri, gropi, denivelari si in unele cartiere soselele chiar s-au surpat ca urmare a lucrarilor de asfaltare de proasta calitate. Astfel, in cartierul Alexandru cel Bun, pe centura Alexandru, soferii sunt nevoiti sa ocoleasca din metru in metru zecile de gropi care se regasesc in toate colturile strazii. In unele locuri, gropile sunt chiar de un metru adancime, iar undeva pe la mijlocul soselei pe partea dreapta soseaua s-a surpat, iar daca vreun sofer risca sa mearga cu mai mult de 30 de kilometri pe ora atunci poate deveni coleg de apartament cu locatarii care stau la parterul blocurilor din zona. Oricum, este de ajuns ca unul dintre soferi sa nimereasca cu masina intr-o asemenea groapa si apoi se poate gandi sa isi cumpere alta noua.

Razboiul soselelor

Aceeasi problema poate fi intalnita si pe strada Canta, unde situatia este si mai dezastruoasa. Strada este impanzita de gropi si de denivelari, de baltoace, linia de tramvai aproape ca se surpa, iar in locurile unde soseaua a mai fost carpita, lucrarile au fost de o asemenea calitate incat in cateva luni gropile au reaparut. Pe strada Canta, soferii sunt nevoiti sa nu depaseasca viteza de 20 km pe ora deoarece risca sa isi strice masina. „Soselele din unele zone ale orasului sunt groaznice. Cel putin in Alexandru, Canta si la Gara nici nu te poti gandi sa mergi cu mai mult de 20 km la ora pentru ca risti sa omiti o groapa si sa te trezesti ca maine trebuie sa te duci cu masina in service, sa iti schimbi pivotul, arcurile si poate si axul. Dar pe strada Canta si pana in Podul de Piatra drumul este groaznic, la fel si pe centura Alexandru, unde efectiv nu poti sa eviti gropile pentru ca sunt prea multe. Cred ca singura solutie este sa te urci cu masina pe trotuar”, a declarat Andrei Bozomitu, un sofer iesean. Mecanicii auto sustin ca starea proasta a drumurilor poate scurta viata unei masini cu pana la jumatate din durata normala de functionare a unui autovehicul. „Starea proasta a drumurilor poate reduce durata de functionare a unei masini cu pana la jumatate din durata ei normala de functionare. Dar sunt unele cazuri cand masina poate fi grav avariata daca ai nimerit intr-o groapa de pe sosea, astfel incat proprietarul sa o bage in service pentru o lunga durata de timp”, a declarat Ciprian Cojocaru, mecanic auto.
Intrebati de reporterii cotidianului ZIUA de Iasi, edilii au declarat ca stiu despre situatia proasta a drumurilor din municipiul Iasi si ca deocamdata nu pot face nimic pana cand vremea nu va permite efectuarea unor lucrari de asfaltare pentru imbunatatirea soselelor. „Stiu despre faptul ca drumurile din municipiul Iasi sunt groaznice, stiu ca sunt o multime de gropi pe strazile din oras, dar o sa le asfaltam atunci cand vremea va permite efectuarea unor astfel de lucrari”, a declarat Mihai Chirica, directorul Directiei Tehnice din cadrul primariei municipiului Iasi.

Strapungerea nesimtirii

Strada Strapungerii Silvestru. Indiferent de kilometrul la care un sofer s-ar afla pe aceasta strada, lupta cu gropile, un fel de slalom, este la ordinea secundei. Unul dintre punctele foarte critice este cel din zona trecerii dinspre magazinul Billa spre Gara. Linia de tramvai s-a curbat dupa cum soseaua s-a lasat, iar valurirea strazii, tot continuata, atinge punctul culminant chiar in dreptul sectiei tehnice a Regiei Autonome de Transport Public. Gropile in care ar intra si un sicriu raman nestingherite si de aceste sarbatori. Poate ca luminile de la instalatii sau bradul de Craciun vor ameti gandurile celor care stau aproape toata ziua cu ochii in asfaltul negru.

Adauga un comentariu