Actualitate

Ce poate sa faca un mos de 72 de ani cu o batranica de 52 – FOTO, VIDEO

Publicat: 22 aug. 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@De 43 de ani bate drumurile Romaniei calare pe motor, iar la cei 72 de ani ai sai, Costica Iacob, spera ca motorul sa-l mai poarte pe sosele inca cel putin vreo 10 ani de acum in colo

Mos Costica este cel mai batran motociclist din Iasi, iar intr-o viata de om a schimbat doar doua motoare si a avut un singur accident. Motociclistul este acum posesorul unui motor Simson cu atas, o batranica de 52 de ani, pe care spera sa o regaseasca peste ani intr-un muzeu. Mos Costica are 72 de ani si este din localitatea ieseana Tomesti, iar din ’69 este posesor al permisului categoria A.
A „incalecat” motocicleta in urma cu mai bine de 40 de ani, iar de atunci oriunde se duce, motorul e nelipsit. In ciuda faptului ca motociclistii mai sunt cunoscuti sub denumirea de donatori de organe, Costica Iacob nu e nici pe departe un vitezoman convins, cum sunt majoritatea impatimitilor de motoare. Ce-i drept, in tinerete, pasiunea lui pe doua roti l-a purtat si cu 150 de kilometri la ora, insa pe atunci era posesorul unei motociclete model Jawa. „Am vazut la un prieten un motor si de atunci mi-au placut motocicletele. In ’69 am dat pentru permis si am luat pentru categoria A. Alta categorie nu am. De atunci, de cate ori plec undeva, ma sui pe motor si pornesc la drum. Imediat dupa ce mi-am luat permisul, mi-am luat si motocicleta. Pe vremea aia, eu lucram la Metalurgie si un coleg de-al meu avea o motocicleta Jawa de 1,75 de vanzare si mi-a dat-o mie. De prima data cand am urcat pe motor mi-a placut si din ziua aceea nu m-am mai lasat de motocicleta si astazi tot cu motorul merg peste tot”, a spus mosul Costica. Odata cu inaintarea in varsta a redus din viteza si a schimbat motorul cu doua roti pe unul cu trei roti, fiind vorba de un Simson cu atas din anii 60, o bucatica de istorie germana inca functionala. Motocicleta a capatat-o tot de la un coleg de munca, in urma unui schimb cu motorul Jawa.

„Colegul meu avea nevoie de o motocicleta care sa fuga tare si eu, fiind la tara aici, aveam nevoie de o motocicleta cu atas, asa ca i-am mai dat ceva bani si am facut schimb”, a spus ieseanul bucuros ca dupa atatia ani mai poate circula cu motorul nemtesc.
De-a lungul anilor, motocicleta a mai avut nevoie de reparatii, iar Costica Iacob s-a aprovizionat cu piese de schimb din timp. Printre modificarile suferite, motocicleta germana are acum un far rusesc. „Mai am piese de schimb cat pentru o reparatie. Dupa aia, nu mai am ce sa-i fac ca nu prea se mai gasesc pentru modele din astea”, povesteste cu o oarecare tristete in glas batranul motociclist. Mos Costica este printre putinii posesori din Iasi ai unei astfel de motociclete „comuniste” si se poate mandri cu titlul de cel mai in varsta motociclist din Iasi. „Greu mai gasesti motoare din astea. Motocicletele cu atas nu prea mai vezi pe drumurile noastre. In Iasi stiu ca mai este una rosie la fel, alta nu am mai vazut”, a declarat batranul.

Un singur accident in zeci de ani

Ieseanul nu se incadreaza in tiparul tinerilor vitezomani din ziua de astazi, motiv pentru care nu are implanturi de tije sau suruburi prin oase. Nu asculta rock si nu participa la intrunirile bikerilor, asa cum fac multi dintre motociclistii din ziua de astazi. „Tinerii din ziua de azi isi iau motoare mai mult pentru viteza. Merg cu 200 la ora, de asta fac accident. Pe vremea mea nu erau gasti de motociclisti si nici nu se tineau intruniri. Nu am ce cauta la intruniri. Imi plac motocicletele si atat. Pe mine nu ma pasioneaza prea mult viteza, dar in tinerete am mai fugit si eu cu peste 100 kilometri la ora. Cu prima motocicleta am ajuns si la 150 de kilometri la ora. Am luat cateva amenzi si pentru viteza. Acum nu mai am boala vitezei. Unii politisti se mai uitau ciudat la mine, acum ma cunosc mai toti”, a continuat acesta. In toti cei peste 40 de ani de cand circula zilnic, mos Costica a avut un singur accident in care s-a ales cu o rana la picior. „Nu se poate ca in atatia ani sa nu ai accident chiar daca circuli cu grija, tot se izbeste altul in tine. Am avut si eu unul in care mi-am faramat piciorul stang, dar nu a fost din vina mea. O masina care venea din sens opus m-a luat pe laterala. Am mai avut cateva incidente, dar nu se pot numi accidente, mai mult zgarieturi”, a mai adaugat nea’ Costica.

Agricultura cu motocicleta „comunista”

Dincolo de placerea pe care o are atunci cand „incaleca” motorul nemtesc, mos Costica povesteste ca motocicleta ii este extrem de utila. iar la varsta lui, avand si problema cu piciorul stang, nu s-ar putea deplasa altfel. A batut soselele din Romania in lung si in lat. La cat timp a petrecut cu Simson-ul, batranul a si pierdut socoteala kilometrilor. A facut drumetii nenumarate, pana la Constanta, Brasov, insa in ultimul timp, motocicleta il ajuta mult cand are de urcat dealul la muncile agricole sau cand trebuie sa-l coboare incarcat de merinde.
„Ma duc la camp cu ea. Pun sapa pe o parte si sacul de cartofi in atas si uite asa imi fac treaba. E foarte utila. Vecinii de prin sat sunt obisnuiti cu mine. Cand mai merg prin alte sate din jur si mai trec pe langa carute se mai uita lung carutasii dar in rest, lumea ma stie. Este mana mea dreapta, nu as putea renunta la ea. Daca astazi mi-ar da cineva o masina, tot motocicleta as alege”, a spus  motociclistul de 72 de ani.
Deoarece se spune ca sangele apa nu se face, pasiunea se transmite in familie. „Am doi baieti si unul dintre ei este pasionat de motociclete ca si mine. A avut motor si acum vrea sa-si ia din nou, dar e periculos si l-am sfatuit sa ramana la masina lui. Am si doua nepoate, una in clasa a II-a si alta de 2 ani si 8 luni. Ambele vin aproape zilnic la mine sa le plimb cu motocicleta. Le place la nebunie”, a spus mos Costica.
De-a lungul anilor, mos Costica a primit mai multe oferte de la colectionari, insa ieseanul nu vrea sa-si dea motorul nemtesc pe 1.000 sau 2.000 de euro. Ar vrea sa ajunga la un muzeu, pentru ca a devenit un vehicul de epoca, spune batranul motociclist.

Adauga un comentariu