Actualitate

O operatie in premiera pe Moldova

Publicat: 11 apr. 2008
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O operatie in premiera pe Moldova
1

• Medici ortopezi de la Spitalul de Urgente Sf. Ioan si Spitalul Colentina din Bucuresti au efectuat, ieri, o operatie in premiera in Moldova • Unei tinere i-a fost implantata o proteza de sold drept, fara tija in femur, cu pastrarea masei osoase • Premiera consta in faptul ca medicii nu au mai taiat colul femural, asa cum se face in cazul implantului unei proteze clasice • Operatia s-a incheiat cu succes, iar starea post-operatorie a pacientei este stabila
 

Ieri, o echipa de medici ortopezi de la Spitalul de Urgente Sf. Ioan si Spitalul Colentina din Bucuresti a efectuat o operatie in premiera in Moldova. Unei tinere in varsta de 37 ani, din Iasi, i-a fost implantata o proteza de sold drept, iar premiera consta in faptul ca medicii au reusit sa pastreze osul, adica fara a taia colul femural. Inca de la varsta de 12 ani, Alina Toader a avut probleme de sold, iar in ultimul an a suportat dureri ingrozitoare. Operatia, care a durat doua ore, a fost efectuata de dr. Paul Sarbu, director medical la Spitalul de Urgente Sf. Ioan, impreuna cu dr. Misu Negrusoiu de la spitalul bucurestean, medicul anestezist Laura Ciuhodaru si alti medici si asistente de la Clinica de traumatologie-ortopedie din cadrul spitalului iesean.

Interventia a fost un succes, starea post-operatorie a pacientei fiind stabila. Dupa cum au afirmat medicii, dupa maximum o luna si jumatate, pacienta nici nu va mai simti ca are o proteza de sold. „Am solicitat sprijinul medicului Negrusoiu pentru ca are o experienta mare in astfel de operatii. Astazi (ieri – n.r.) am efectuat o operatie de artroplastie totala de sold cu pastrarea capitalului osos cat mai mult. De altfel, in asta consta si premiera. Am inlocuit articulatia soldului cu pastrarea osului, nu am mai taiat colul femural, ci l-am frezat. Proteza este una performanta si nici nu am implantat tija in femur. Operatia a fost o reusita si ne-a ajutat si faptul ca pacienta a venit din timp la medic. Astfel de proteze le punem la pacientii tineri, sub 40 ani. Deja avem trei pacienti cu astfel de implanturi”, a declarat dr. Paul Sarbu. Proteza costa 3 mii Euro, dar pacienta nu va plati nici un leu, deoarece aceste proteze se achizitioneaza prin Programul National de Endoprotezare. Echipamentul pentru efectuarea operatiei a fost adus de la Spitalul Colentina din Bucuresti. „Avem 8 ani de experienta si putem spune ca rezultatele noastre sunt foarte bune. Speram ca aceasta proteza sa reziste in jur de 25 ani, fata de protezele clasice care rezista aproximativ 20 ani. O astfel de interventie are nevoie de un medic cu experienta pentru ca exista in timpul operatiei un moment critic pe care trebuie sa stii sa-l depasesti cu bine. Vorbim aici de o operatie foarte mare, de amploare, asemanatoare cu o interventie pe cord. Ca la orice operatie, exista si riscuri. In prima luna pot sa apara tromboflebita, riscul unei luxatii, infectia”, a declarat dr. Misu Negrusoiu, de la Spitalul Colentina din Bucuresti.

Adauga un comentariu