Eveniment-Social

Petardele au fost interzise definitiv

Publicat: 07 dec. 2006
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Petardele au fost interzise definitiv
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:75557;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

• Legea 406 / 2006 interzice comercializarea si folosirea petardelor, precum si a artificiilor care au un continut pirotehnic mai mare de 3 grame • Cu alte cuvinte, iesenii vor putea folosi de Anul Nou pentru distractie numai artificiile subtiri de brad • Incalcarea legii constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni, la un an

Incepand din acest an, nu vor fi cumparate si nici folosite pentru distractii nici un fel de produse pirotehnice care puteau fi achizitionate in anii trecuti de pe piata. Singurele elemente pirotehnice care vor mai putea fi achizitionate de cetateni vor fi artificiile de brad si alte cateva artificii care contin maximum trei grame de amestec pirotehnic. In cazul in care sunt identificate de politisti persoane care folosesc sau care vand altfel de artificii decat cele mentionate, acestia risca sa se aleaga cu dosare de cercetari penale si pedepse de la 3 luni, la un an de inchisoare. „Aceasta lege a fost data pentru a creste siguranta cetateanului. Anul trecut au fost ranite 21 de persoane din cauza folosirii necorespunzatoare a petardelor si a artificiilor de putere mare. Pe langa aceste persoane ranite, au mai fost trei distrugeri materiale cauzate tot de petarde. Pentru acest motiv, anul acesta vom sanctiona pe toti cei care sunt prinsi ca vand sau ca folosesc alte materiale pirotehnice decat cele aratate de lege”, a spus comisarul Ioan Scripniciuc, adjunctul Inspectoratului de Politie al Judetului Iasi.
Vor fi interzise toate artificiile si petardele care fac parte din clasa II, III si IV de putere si vor fi restrictionate si o parte dintre cele care fac parte din categoria I de putere. „Nu pot fi folosite obiectele artizanale care produc zgomot sau care se pot desprinde de la sol. Orice incalcare a legii se va pedepsi cu dosar penal. Nu este loc de intors. Persoanelor juridice le este interzisa comercializarea, iar persoanelor fizice le este interzisa folosirea artificiilor si a petardelor”, a spus comisarul sef Gheorghe Fotea, seful Serviciului Arme, Explozibili, Substante Toxice Iasi. Chiar daca nu toate persoanele care vor fi prinse comercializand sau folosind petarde interzise se vor alege cu dosare penale, nimeni nu va scapa de amenda administrativa de la 10 la 75 milioane lei (1.000 – 7.500 RON).

Adauga un comentariu