Actualitate

Iata ce avere a facut un medic celebru de la firmele de medicamente care au cotizat

Publicat: 22 mai 2013
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Iata ce avere a facut un medic celebru de la firmele de medicamente care au cotizat
1

@ Directorul medical al Spitalului Parhon baga in buzunare anual sute de milioane de la firmele care au incheiat contracte cu unitatea medicala @ Societatile respective se achita de contractul incheiat cu spitalul, dar ii platesc „partea” si doamnei director Carmen Volovat @ Printre firmele care cotizeaza se numara companii mari de medicamente si servicii medicale precum Fresenius, Abbott, Parexel International, Mediss Center SRL @ Acestea ii platesc si lui Adrian Covic, fost director al Spitalului Parhon

In timp ce bugetele spitalelor sunt din ce in ce mai mici din cauza crizei economice, bugetele personale ale directorilor acestor unitati medicale cresc in fiecare zi. Culmea, acestia primesc bani chiar de la firmele care au incheiate contracte cu unitatile medicale conduse de respectivii manageri. Exista o legatura intre valoarea sumelor din contractele incheiate de firmele respective cu spitalele si valoarea sumelor care intra ulterior in buzunarele directorilor de la aceste societati? Asta este treaba organelor de ancheta. In orice caz, in unele dosare instrumentate de DNA, s-a considerat ca prin aceasta metoda s-a dat spaga. Adica dupa ce incheiau contracte cu spitalele, firmele respective dadeau si „partea leului”, platind si ceea ce se cuvenea directorului care aproba contractul.
Directoarea medicala a Spitalului Parhon, Carmen Volovat, incaseaza in fiecare an sume considerabile de la companii farmaceutice sau firme care furnizeaza servicii medicale. Culmea, societatile care platesc anual bani doamnei directoare Carmen Volovat sunt aceleasi care ii achita si lui Adrian Covic, fost director general a spitalului. In prezent, acesta din urma este in continuare medic la Parhon si cadru didactic la UMF, fiind considerat unul dintre apropiatii rectorului Vasile Astarastoae. In editiile anterioare, cotidianul BUNA ZIUA IASI a aratat ca Adrian Covic a incasat astfel in nume personal, in ultimii ani, circa 2 milioane de euro. Buna prietena cu Adrian Covic, Carmen Volovat nu a incasat la fel de multi bani. Insa sumele bagate in buzunare de aceasta nu sunt deloc de neglijat. A strans cateva miliarde de lei. Prin urmare, firmele care ii platesc anual bani directoarei Carmen Volovat sunt Fresenius, Abbott, Parexel, Mediss Center, Novartis Pharma. Se poate observa ca este vorba despre companii farmaceutice mari sau companii furnizoare de servicii medicale.

Principalul cotizant: Fresenius

Aratam in numarul de astazi ca de pe urma „privatizarii” centrului de dializa de la Spitalul Parhon si preluarea acestuia de catre firma Fresenius in urma cu circa 10 ani, nu a beneficiat numai Adrian Covic, in buzunarele caruia au intrat miliarde de lei. Fresenius a platit-o si pe directoarea Carmen Volovat. Pentru ce a platit-o? Greu de spus, deoarece Spitalul Parhon nu a raspuns niciodata intrebarilor adresate pe aceasta tema de cotidianul BUNA ZIUA IASI. Astfel, numai in anul 2012, firma Fresenius i-a platit lui Carmen Volovat 826 milioane lei vechi. O alta societate care apare pe lista cotizantilor doctorului Carmen Volovat este compania americana Abbott, care comercializeaza medicamente si presteaza unele servicii medicale. Iata sumele incasate de Volovat de la Abott: 68 milioane lei vechi in 2012, 260 de milioane in 2011, 14 milioane lei vechi in 2010. O alta firma care plateste bine colaboratorii este Parexel International, o alta mare companie farmaceutica. De la Parexel, Carmen Volovat a incasat in 2012 suma de 153 milioane lei, 2011 – 50 de milioane lei, 2010 – 50 de milioane lei. Pe langa Fresenius, Spitalul Parhon mai are si alti parteneri, dintre cei care presteaza servicii de dializa. Este vorba despre firmele Nefrocare MS SRL si Centrul de Dializa Mediss Center. Nefrocare MS are un punct de lucru la intrarea in Pacurari in cladirea Fiterman. Se zoneste ca acest centru de dializa ar apartine chiar familiei Covic. Centrul de Dializa Mediss Center este firma care administreaza centrul de dializa din Neamt. De la firma Nefrocare MS, Carmen Volovat a incasat in 2012 suma de 387 milioane lei vechi, iar in 2011 – 184 milioane lei vechi. Mediss Center i-a platit in 2012 lui Carmen Volovat 30 milioane lei vechi. De la Spitalul Parhon Carmen Volovat incaseaza lunar o leafa de circa 3.000 de lei.

Secret total

Cum platesc aceste firme catre Carmen Volovat? Ca si in cazul lui Covic, Volovat a incheiat cu societatile respective o serie de contracte de colaborare. Unele sume de bani au fost incasate in cadrul unor proiecte de cercetare. In general, in aceste proiecte de cercetare, finantate de firmele de mai sus, este vorba despre testarea unor medicamente. Daca aceste proiecte de cercetare s-au desfasurat, asta inseamna ca bolnavii au fost cobai. Problema este ca aceste teste s-au desfasurat in spital, fiind folositi pacientii si infrastructura unitatii medicale. Cu toate acestea, unitatea medicala a avut beneficii mai mici de pe urma acestor proiecte de cercetare. Desi cotidianul BUNA ZIUA IASI a formulat o serie de adrese oficiale solicitand sa obtina o serie de informatii legate de aceste proiecte de cercetare clinica, unitatea medicala a refuzat sa coopereze.  S-a putut afla insa, dintr-o adresa trimisa de unitatea medicala, ca spitalul, in comparatie cu medicii, a avut beneficii foarte mici de pe urma acestor proiecte. „La nivelul spitalului nostru exista un nucleu de cercetare selectat pe baza perfomantelor profesionale deosebite de atestare GCP (Good Clinical Practice). Din anul 2012 si pana in prezent, spitalul a incasat suma de 70.189 lei pentru un numar de 9 proiecte de cercetare. Celelalte informatii solicitate nu pot fi date publicitatii conform clauzelor contractuale dintre parti”, se arata in adresa trimisa de Spitalul Parhon cotidianului BUNA ZIUA IASI.

Carmen Volovat nu a raspuns apelurilor telefonice efectuate de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI, astfel incat nu i s-a putut consemna un punct de vedere. Carmen Volovat este sotia medicului oncolog Constantin Volovat. Acesta este unul dintre cei mai bogati medici din Iasi. Cu banii adunati in ultimii ani a reusit sa-si deschida un spital privat de oncologie.

Adauga un comentariu