Actualitate

Nu o sa-ti vina sa crezi ce povesteste un tanar de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza

Publicat: 04 feb. 2014
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Unul dintre cei mai activi si mai incisivi studenti de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) Iasi, mai precis Silvian Emanuel Man, presedintele Ligii Studentilor UAIC, povesteste cu lux de amanunte trairile intense pe care le-a avut in ultimul timp in cadrul institutiei. Acesta a publicat pe portalul student.romaniacurata.ro. un articol legat de o serie de fapte ce nasc controverse. Iata, mai jos, ce a postat tanarul pe portalul amintit.
 
„Cu aproape un secol in urma, in Romania Mare si Intregita, studentii ieseni, alaturi de colegii lor din toata tara, cereau conditii decente de cazare si studiu, libertate de asociere in organizatii studentesti independente si reprezentare cu rol consultativ, fara drept de vot, in senatele universitatilor. In loc sa fie sustinuti, au fost batuti de soldati, arestati si chiar incarcerati. Memoriei lor le dedicam acest articol si jurnalistilor care au sustinut de-a lungul timpului miscarea studenteasca din Romania.
 
Iasi. Octombrie 2013. La UMF anul universitar incepea cu peripetii. In aer simteai mirosul anilor ’90, ai caror spirit studentesc parea sa isi faca din nou loc. Niste studenti s-au urcat pe blocul de vis-a-vis si au afisat un cearsaf alb cu 6% prin care trageau un semnal de alarma asupra subfinantarii educatiei in Romania. Se anuntau proteste mari, dar mai speriati decat ministrii si politicienii de la Bucuresti, aveai impresia ca sunt cei din conducerea universitatilor. Sus pe Copou, la Universitatea „Cuza”, evenimentul a fost comentat a doua zi pe holuri: „Cum si-au permis?”, „Ba da’ nebuni is aia! Sper sa nu apara si pe la noi!”. Dar iata ca au aparut…

Citeste si Liga Studentilor in razboi cu Universitatea „Cuza” 
 

La o saptamana dupa, surpriza: anii ’90 chiar s-au intors! Liga Studentilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (LS IASI) a fost reinfiintata. Cu resurse putine, planuri mari si ceva istorie serioasa in spate, si-a pus in cap sa reprezinte studentii si devina catelul de paza al transparentei si al democratiei universitare in UAIC. Scandalurile au inceput din prima saptamana…
 
Mai intai, am aflat cu stupoare ca multa lume nu stie despre dreptul la asociere, garantat prin articolul 40 al Constitutiei Romaniei. Ni s-a sarit in cap ca…nu ai voie sa infiintezi o organizatie studenteasca fara…consultarea altor asociatii sau a conducerii universitatii! Faptul ca o instanta judecatoreasca ti-a acordat personalitatea juridica sau existenta legilor statului chiar nu mai conteaza in ochii celora care vor sa controleze absolut totul intr-o universitate si care sunt gata „sa iti arate” cu orice pret ca atat timp cat esti in afara dorintei si intereselor lor, nu existi!
 
Am inceput, fireste, cu o campanie de recrutari. Intentia campaniei a fost zdrobirea miturilor legate de viata studenteasca (pierderea timpului, consumul bauturilor alcoolice, axarea pe distractie, relativizarea actului educational si urmarirea exclusiva a obtinerii diplomei) si incurajarea implicarii in viata academica prin crearea unui ethos universitar sub sloganul „Noi iti vom arata adevarata putere a studentilor!”. In vederea promovarii evenimentului de prezentare al ligii, am realizat o serie de afise aprobate de catre departamentul MEDIA al universitatii. La cateva zile dupa afisarea lor, prin departamentul MEDIA, ne-a fost transmis verbal ca:
a) decanatul Facultatii de Biologie „s-a sesizat” cu privire la mesajul pe care il transmitea unul dintre afise (Ai venit sa freci menta? Noi credem ca ai venit sa iti faci un viitor!), considerand ca s-ar face asocierea intre culoarea verde pe care o continea in anumite elemente grafice afisul si culoarea oficiala a facultatii. Mesajul avea un grup tinta bine delimitat, fiind adresat studentilor, si nicidecum corpului profesoral. Nu ne putem asuma responsabilitatea interpretarii gresite pe care au adus-o anumite persoane mesajelor noastre si nicidecum nu am dorit sa insinuam vreodata ideea ca in cadrul Facultatii de Biologie s-ar „freca menta”.


 

b) membrii unei alte ligi studentesti „s-au sesizat” cu privire la campania pe care o desfasuram si ne-au eliminat afisele din spatiile de afisaj ale caminulul C3, desi acestea aveau stampila si aprobare.
In urma situatiei mai sus enuntate, a fost emisa hotararea Biroului Executiv al Consiliului de Administratie (BECA) nr. 34/16.10.2013, prin care promovarea activitatilor desfasurate in campusul Universitatii se face numai cu acordul BECA, pe baza de cerere depusa in prealabil la registratura UAIC. In contextul in care de ani de zile se vorbeste atat la nivel european, cat si la nivel national, despre reducerea birocratizarii, consideram decizia BECA drept una impovaratoare si daunatoare bunei guvernante universitare. Mai rau, am fost aratati cu degetul, iar o serie de persoane din conducerea universitatii s-au folosit de acest „incident” pentru a invrajbi restul organizatiilor studentesti impotriva noastra. Mai mult, un angajat a fost sanctionat, oprindu-i-se 10% din salariu pentru ca si-a aratat bunavointa fata de noi.

Citeste si Studentii de la Cuza pregatesc o ampla miscare de protest GALERIE FOTO, VIDEO
 

Initial, ne-am conformat situatiei. In data de 27 noiembrie 2013 (miercuri), am depus o astfel de cerere de afisaj, inregistrata cu numarul 18641, prin care solicitam aprobare pentru afisele care promovau dezbaterea noastra 6% din PIB, evenimentele prilejuite de Ziua Nationala, o conferinta tematica si un atelier de etnografie. Fix in ziua respectiva a fost sedinta BECA. Cererile altor asociatii au trecut. A noastra nu. De atunci, am tot intrebat la registratura daca am primit un raspuns privind afisarea lor in universitate. Singurul raspuns pe care l-am primit a fost un SMS, din partea persoanei responsabile de relatia cu organizatiile studentesti: „Ma scuzati. Sunt la o ora. Nu a intrat la mapa Prorectoratului pentru Studentii. O zi buna” (sic!).
 
Un raspuns oficial nu am primit nici astazi. Asa ca ne-am revoltat! Decizia BECA incalca direct art. 118 si art. 199 („studentii sunt considerati parteneri ai institutiilor de invatamant superior si membri egali ai comunitatii academice”) din Legea Educatiei Nationale (1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare) si art. 4 (2), art. 13 lit. d) din OMECTS 3666/2012 (Codul drepturilor si obligatiilor studentului). Am cerut anularea ei, scuzele in scris din partea conducerii universitatii si anularea sanctiunii pentru angajatul departamentului MEDIA care ne-a aprobat afisele. Ca multi studenti vin doar pentru diploma („fabrica de diplome de pe Copou”), nu este decat adevarul curat! O spun studiile de insertie profesionala…Adevarul doare, dar doare mai tare cand il citesti de pe afisele unei ligi studentesti pe holurile universitatii, nu-i asa?
 
Democratie? Niet!
La inceput de noiembrie, am solicitat anularea alegerilor pentru reprezentantii studentilor in caminele universitatii (sefii de camin) si reorganizarea campaniei de alegeri, considerand ca studentii cazati in caminele UAIC au dreptul de a fi informati si de a-si vota corect studentii reprezentanti. In procesul de organizare al alegerilor am sesizat o serie de probleme:
– anunturile de promovare a alegerilor au fost afisate in camine fara nicio stampila din partea Directiei pentru Probleme Social-Studentesti sau vreo aprobare de afisaj, avand perioade diferite in fiecare camin, cu un format de redactare diferit, fara antetul universitatii, fiind produse independent de catre studentii senatori;
– promovarea alegerilor s-a facut numai pe baza de afise format A4, majoritatea fiind puse in camine sub termenul de 5 zile minime in vedrea realizarii oricarui anunt legal. Cel mai elocvent exemplu este caminul C8, unde anuntul a fost facut marti (29 octombrie), iar alegerile sunt astazi (30 octombrie);
– anunturile nu au fost publicate pe site-ul universitatii si nu au un caracter oficial;
– candidaturile se depun pe adresele de e-mail personale ale studentilor senatori, fara a avea vreo valoare juridica. In mod normal, candidaturile ar trebui sa imbrace cel putin forma unei cereri in dublu exemplar, cu numar de inregistrare si copie, care in orice sistem juridic ar fi recunoscute drept act sub semnatura privata;
– promovarea alegerilor a fost blocata constant pe grupurile de facebook de discutii din camine, anunturile fiind sterse de catre administratori, care, fie sunt fosti sefi de camin care mai doresc un mandat, fie persoane care nu mai au resedinta in caminul respectiv;
– unii administratori de camine incurajeaza sau descurajeaza studentii sa participe la aceste alegeri, influentand in mod grav procesul electoral;
– majoritatea covarsitoare a studentilor nu sunt la curent cu alegerile pentru sefii de camine si considera aceste procese electorale drept „aranjamente”;
– nerespectarea de  catre studentii senatori responsabili de organizarea alegerilor a art. 5, lit. b) din regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Administrativ pentru Probleme Social-Studentesti (CAPSS) care prevede drept termen maxim de anuntare a alegerilor 14 zile de la inceperea anului univesitar, nu obliga in niciun fel la organizarea lor din pripa si sau in bataie de joc;

Silvian Emanuel Man

 

Prin urmare, solicitam, de bun-simt, reorganizarea campaniei de alegeri, in asa fel incat sa cuprinda o perioada de depunere a candidaturilor, o perioada de anuntare a candidaturilor pe camine si de promovare a candidatilor si alegerile propriu-zise. Raspuns am primit numai verbal, fiindu-ne explicat ca o astfel de decizie, privind anularea si reorganizarea alegerilor, poate sa o ia numai Consiliul Administrativ pentru Probleme Social Studentesti (CAPSS), la momentul constituirii lui din…proaspat alesii sefi de camine. Este ca si cum ai cere reorganizarea alegerilor parlamentare, iar decizia nu o ia guvernul care le-a organizat, ci proaspat alesul parlament! In cazul de fata decizia trebuia luata de Senatul Universitatii, ai carui membri au organizat alegerile.
 
In plus, au fost reorganizate o serie de alegeri pentru sefii de camine, fara instiintarea noastra, facute mai mult de forma, in care a existat un singur candidat: seful de camin ales la alegerile initiale. Printre altele, pentru a ni se justifica imposibilitatea indeplinirii cererilor noastre de buna organizare democratica a alegerilor, ni s-a invocat si lipsa de specificitate a regulamentului prin care s-au organizat aceste alegeri. Pe baza acestui precedent, oare ar trebui sa ne permitem si noi sa invocam, de acum incolo, lipsa de specificitate a regulamentelor din cadrul UAIC si sa le interpretam dupa dorinta noastra?
Ca administratorii isi pun oamenii lor si ca se fac „combinatii” cu locuri in camin, o stie toata lumea. Dar cand se „sparge” vestea in gura targului, e rau. E si mai rau cand administratorii ameninta studentii ca daca vin cu televiziunea in camin, vor fi evacuati. Dar ii pasa cuiva? Eh, „alt scandal in care este implicata universitatea! Intr-o luna se uita!”. S-o credeti voi! In final, ni s-a propus o schimbare de regulament. In cazul in care schimbarea se va face fara consultarea noastra si acordul nostru direct, vom recurge si chiar la actiuni de protest.
 
Dupa iesirea noastra in presa in care mentionasem si situatia grava la nivel de reprezentare studenteasca din UAIC, universitatea a inceput sa convoace studentii din senat si din consiliile facultatilor la intruniri. Mirarea tuturor a fost ca la o universitate cu 15 facultati, nu aveam in sala decat vreo 15 studenti reprezentanti, in conditiile in care, in fiecare consiliu de facultate, sunt cel putin 2-3 studenti. Asa ca s-au gandit sa organizeze alegeri. Ca nu au respectat art. 312 din Legea Educatiei Nationale si art. 11, lit. c. din OM 3666/2012 care prevad ca in procesele electorale ale studentilor pot fi implicati doar studenti, chiar nu mai conta pentru ei. Ideea era sa iasa acolo, pe hartie, niste reprezentanti ai studentilor. Ca fac ei sau nu treaba, ca nu au fost alesi democratic, chiar nu mai conta! De exemplu, la Facultatea de Litere alegerile s-au realizat prin…treagere la sorti sau…consens (!), sub atenta supraveghere a unui prodecan. S-a invocat regulamentul de alegere al studentilor in structurile decizionale si administrative ale UAIC, care este invechit, fiind elaborat anterior legislatiei in vigoare. „Da’ de Legea Educatiei Nationale si Statutul Studentului ati auzit?”. Evident ca nu…
 
„6 la suta? Nu, ca blocati universitatea!”
 
Protestele din aceasta toamna pentru finantarea educatiei si acordarea a 6% din PIB sistemului educational au speriat putin autoritatile universitare. Normal, cand iti intra studentii prin amfiteatre de la ora 8:00, in timpul orelor de curs, sa iti vorbeasca despre importanta finantarii educatiei si iti leaga o banderola alba la mana si te anunta ca vor iesi in strada saptamana care urmeaza te sperii putin. Mai ales cand in ziua protestului iti intra studentii cu portavocea in amfiteatru sa-si salveze colegii de la curs si sa-i scoata in strada. Doar asa ceva nu vedeai la studenti decat pe vremea lu’ Iliescu. Dar iata ca este un pic de Iliescu in fiecare si, ca student, iti scoti renume de mare „agitator” si „golan”. E bine sa te agiti in strada si la portavoce, inclusiv pentru acei care poarta cu mandrie titluri de asistent, lector, conferentiar sau prof, dar care nu au binevoit sa isi tina orele in strada pe 13 noiembrie si si-au tinut studentii la cursuri, in unele cazuri, pornindu-i impotriva colegilor protestatari. Salariul si demnitatea ta, domnule profesor! De conducere, ce sa zic? Cand esti in topul rectorilor la salarii, eu ce argument sa-ti mai vand? 
 
Iar dupa proteste, vrei si tu sa diseminezi rezultatul, sa faci o dezbatere. Ceri o sala: „Nu pot sa va dau sala dupa ora 20:00. A venit ordin de sus, ca sa nu blocati universitatea”. Plecam capul in pamant si mergem la alta facultate. „Daca tot sunteti liga pe universitate, nu puteti solicita sali de la universitate?” Dom’le decan, da’ facultatea matale tine de Universitatea „Cuza” sau de cea din Letcani? Pana la urma am primit un amfiteatru la Filosofie. Multumim! :).

In loc de prolog…

 
Raspuns la solicitari, nu. Cupoane CFR pentru 2014, mai greu. De problema plosnitelor din camine, nu vreti sa vorbiti. Reprezentare studenteasca functionala, nici atat. De Statutul Studentului nici nu poate fi vorba. Mai mult, universitatea si chiar anumite asociatii studentesti (!) vor sa mentina restrictionarea accesului studentilor la structurile de decizionale, prin impunerea unei medii minime, o incalcare directa a art. 203, alin. 4 din Legea  Educatiei Nationale. Bine-bine, incalcam drepturile studentilor, dar pana cand? La inceputul semestrului al doilea, ne vom prezenta planul nostru de buna guvernare universitara. Pana atunci, vom face o statistica a solicitarilor publice la care am primit raspuns. Daca iei degetele de la o mana, iti „da cu rest”. In primavara, cand am avut de redactat raportul personal de autoevaluare al universitatii pentru a primit atestatul de student evaluator al ARACIS (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior), la indicatorii de transparenta, am ridicat problema absentei fiselor de disciplina, a orarelor pe semestrul curent, a informatiilor privind desfasurarea alegerilor pentru structurile de conducere, a informatiilor despre calificarile obtinute si a altor informatii de interes pentru studenti in special de pe site-urile facultatilor. La urmatorul raport, am sa includ si problema solicitarilor fara raspuns.
 
Vineri am depus ultima cerere din acest an calendaristic la registratura universitatii. Luni, vom fi in presa cu problema afiselor si a blocarii promovarii actiunilor noastre. Democratia si buna guvernare universitara nu cunoaste notiunea de vacanta. Urmeaza cateva solicitari in baza legii 544/2001. Vom vedea daca se respecta termenul de 30 de zile…Pana atunci, sper ca persoanele responsabile sa ne dea curs solicitarilor noastre si sa se bucure, in masura timpului disponibil, de jumari si caltabosi. Noi, de gogosi, „ne-am bucurat” destul!
Adauga un comentariu