National

Scandal sexual la Primaria Victoria

Publicat: 30 aug. 2005
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Scandal sexual la Primaria Victoria
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:62154;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Primarul comunei Victoria este acuzat de fosta contabila a Unitatii Medico – Sociale din satul Sculeni de abuz in serviciu si hartuire sexuala •”Am fost in masina cu el si mi-a spus ca daca vreau sa imi pastrez serviciul trebuie sa accept sa ma culc cu el. Am refuzat. A mai incercat si la primarie, de fata cu vicele si alti functionari”, a declarat ieri Ana Chirica •In acelasi timp, administratorul unitatii sustine ca a fost dat afara pentru ca nu a vrut sa acopere niste licitatii trucate ale primarului liberal •Primarul Daniel Cretu neaga afirmatiile si sustine ca cele doua femei ar trebui sa mearga sa isi faca un control psihiatric •Organele de control ale statului ar trebui sa verifice mai multe licitatii la Consiliul Local Victoria, printre care si cea pentru cumpararea unei basculante •In luna octombrie a anului trecut primarul Daniel Cretu a cumparat o basculanta cu 35 de milioane lei (3.500 lei noi), prin intermediari, pentru ca mai apoi basculanta sa fie vanduta Primariei Victoria cu suma de 470 milioane lei (47.000 lei noi)

Daniel Cretu, primarul PNL din comuna Victoria, este acuzat de doua angajate ale Unitatii Medico – Sociale din satul Sculeni de abuz in serviciu si hartuire sexuala. Ana Chirica, contabila unitatii, si Carmen Maftei, administrator, au fost date afara de primar, in urma cu doua luni. In timp ce primarul afirma ca angajatele au fost date afara din motive strict profesionale si ca pentru aceste posturi a fost organizat concurs, fostele angajate sustin ca de acest concurs au stiut doar primarul si consilierii Partidului National Liberal care au fost pusi in posturile eliberate. „Am fost in masina cu el si mi-a spus ca daca vreau sa imi pastrez serviciul trebuie sa accept sa ma culc cu el. Am refuzat. A mai incercat si la primarie, de fata cu vicele si alti functionari. Am martori in acest sens care stiu ca a mai incercat si in alte parti. Nu poate invoca faptul ca nu aveam bacalaureatul dat, pentru ca pentru postul meu trebuia sa am doar o scoala profesionala si atestat de contabil, pe care il am. De acest post au stiut numai el si consilierii, pentru ca s-a tinut la primarie, cu usile inchise”, a declarat ieri Ana Chirica. In replica, primarul Cretu sustine ca afirmatiile celor doua sunt simple aberatii. „Sunt aberatii. Femeile trebuie sa mearga sa faca un control psihiatric sa vada daca sunt sanatoase. Ele sunt angajatele spitalului, si nu ale primariei. Chirica nu are liceul terminat. A inselat statul, lucru pe care l-am descoperit cand am facut un control. Vom face un audit din partea primariei la spital si vom cere sa plateasca pentru pagubele aduse. Cealalta, Maftei, stie ca nu poate sta pe un post pentru totdeauna si ca trebuie organizat concurs”, a declarat telefonic primarul Cretu. Fosta administratoare afirma in schimb ca postul acesteia a fost facut liber pentru ca pe acesta trebuia sa intre un consilier PNL. „Mi-a transformat postul din administrator in magazioner si a pus un consilier liberal in locul meu. A spus ca nu sunt bani pentru mine, dar a marit la scurt timp salariile la personal pana la 4,9 milioane (490 lei noi – n.r.). Acest consilier are cateva clase, iar eu am studii superioare. Cum poate sa faca asa ceva?”, a afirmat ieri Carmen Maftei.

Licitatii fraudate

Cele doua angajate au depus in cursul zilei de ieri si o sesizare la Politia Municipiului Iasi, in acest caz. Mai mult, primarul comunei Victoria este acuzat ca a trucat mai multe licitatii, printre care si una din luna octombrie a anului trecut, cand a cumparat o basculanta cu 35 de milioane lei (3.500 lei noi), prin intermediari, pentru ca mai apoi aceasta sa fie vanduta primariei cu suma de 470 milioane lei (47.000 lei noi). Astfel, din informatiile detinute pana in prezent rezulta faptul ca primarul PNL Daniel Cretu a incheiat o intelegere cu SC Veni Panipat SRL, din Ploiesti, cu privire la cumpararea, respectiv vinderea unei basculante de 16 tone. Acest lucru a fost facut inainte de organizarea unei licitatii, care oricum a fost facuta de fatada. Ingineria primarului a fost relativ simpla. Acesta a aranjat ca SC Veni Panipat SRL sa vanda basculanta unei persoane fizice, in speta Marian Ionita, din Valenii de Munte. Astfel, la data de 11 octombrie 2004, intre SC Veni Panipad SRL Ploiesti si Marian Ionita este incheiat un contract de vanzare-cumparare, pentru un autovehicul marca Roman, cu pretul de 35,70 milioane lei (3.570 lei noi). Acelasi autovehicul cu numar de inmatriculare NEINM a fost vandut peste doar cinci zile Consiliului Local Victoria, la pretul de 470 milioane lei (47.000 lei noi). Licitatia pe baza de oferta s-a dovedit o simpla cacealma.

Afacerea primarului

Tot acest circ a fost organizat de primarul Cretu, care a facut in prealabil cateva drumuri atat la Ploiesti, cat si la Valenii de Munte pentru a aranja licitatia. Acest lucru este demonstrat de foaia de parcurs decontata de primar la Consiliul Local, din data de 9 octombrie, pentru traseul Iasi – Valenii de Munte, pentru o distanta de 1.150 de kilometri. Astfel, prin eludarea legii, primarul comunei Victoria poate fi cercetat penal, in seama acestuia fiind pus un prejudiciu de cel putin 400 milioane lei (40.000 lei noi). Licitatiile trucate au fost demascate chiar de fosta angajata a Unitatii Medico – Sociale din satul Sculeni, care apartine de comuna Victoria. „M-a dat afara ca sa poata face ce vrea la licitatiile de la spital. A facut tot felul de prostii si matrapazlacuri, cu scopul de a baga pe cine vrea el la lucrari. Am stat ca un ghimpe in spate pentru el si de asta m-a dat afara. Sunt si acum lucrari la o centrala de la spital. Nu i-am vazut decat o data pe cei care fac aceste lucrari. A fost la inceput, dupa care a negociat totul cu primaria”, a afirmat Carmen Maftei, fosta administratoare.
Gelu JIREGHIE

Adauga un comentariu