Eveniment-Social

Tot mai multe femei raman insarcinate dupa varsta de 40 ani

Publicat: 10 oct. 2007
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tot mai multe femei raman insarcinate dupa varsta de 40 ani
1

• De aproximativ doi ani, medicii obstetricieni au observat ca numarul femeilor gravide cu varsta peste 40 de ani este in crestere • Aceste femei isi doresc foarte mult al doilea copil, chiar daca au copii la liceu sau chiar studenti • Peste 95 la suta dintre aceste femei nasc copii sanatosi • O gravida in varsta de 40 ani a decis sa nasca al doilea copil chiar daca primul, in varsta de 20 ani, sufera de Sindromul Down si exista riscul ca si acesta sa aiba aceasta boala • Cele mai multe dintre aceste femei au un nivel de trai cel putin decent si un serviciu stabil

Numarul femeilor gravide cu varsta peste 40 de ani a crescut simtitor in ultimii aproximativ doi ani. Daca inainte de aceasta perioada astfel de cazuri erau rare, acum tot mai multe femei care au 40 de ani sau chiar mai mult isi doresc al doilea sau al treilea copil. Unele dintre aceste gravide luate in evidenta medicilor obstetricieni au copii la liceu sau studenti. O sarcina la aceasta varsta prezinta destul de multe riscuri atat pentru fat, cat si pentru gravida. Aceste mame pot naste copii cu malformatii grave. „In primele noua luni ale acestui an am inregistrat 13 nasteri la femei cu varsta de 40, 41, 42 de ani. Pana acum maximum doi ani, astfel de cazuri erau o raritate sau mai aveam gravide de aceasta varsta care nici nu stiau ca au ramas insarcinate. Mai bine de 95 la suta dintre acestea au nascut copii sanatosi. In momentul de fata am 10 gravide cu aceasta varsta in evidenta. Chiar daca cele mai multe au copii la liceu sau chiar studenti, sotii isi doresc al doilea copil sau in unele cazuri chiar al treilea. Gravidele respective au o situatie materiala mai mult decat satisfacatoare, cu un serviciu stabil si un venit lunar cel putin decent. Se observa o crestere a nivelului de trai si atunci familiile isi permit sa aiba al doilea copil. Este pentru prima oara dupa 1989 cand avem un numar mare de gravide cu varsta peste 40 de ani. Ca la orice sarcina la o varsta inaintata, exista riscuri. Tuturor gravidelor le prezentam aceste riscuri si respecta toate indicatiile prescrise de noi. Chiar si atunci cand observam in urma investigatiilor ca ar putea exista un risc asupra sanatatii fatului, astfel de femei tot isi doresc copilul”, a declarat dr. Eduard Crauciuc, manager la Maternitatea Elena Doamna.

Curaj

Una dintre pacientele dr. Crauciuc, o femeie cu varsta de 40 ani, are deja un copil in varsta de 20 ani care sufera de Sindromul Down. Desi medicul obstetrician a informat-o ca exista riscul ca si al doilea copil sa sufere de aceeasi boala, pacienta a ramas din nou insarcinata in speranta ca va naste un copil perfect sanatos. „Trebuie avute in vedere si bolile de care sufera o femeie care la varsta de 40 de ani isi doreste un copil. Probleme majore apar atunci cand gravida sufera de boli cardiovasculare, neuropsihice, hepatice, renale. Aceasta pacienta are un copil de 20 de ani care sufera de Sindromul Down, dar isi doreste foarte mult al doilea copil si spera ca acesta sa fie sanatos. Exista riscul ca si al doilea copil sa se nasca cu acest sindrom”, a spus medicul Eduard Crauciuc.

Fat pretios

O alta gravida, in varsta de 40 ani, este insarcinata in luna a saptea dupa ce primul copil i-a murit la varsta de 16 ani dupa un cancer osos, si o sarcina a pierdut-o imediat dupa decesul mamei. „Este o pacienta cu o vointa de fier care isi doreste acest copil foarte mult. Timp de un an a facut tratament pentru a ramane insarcinata si in a patra luna de sarcina i-a decedat mama. A suferit foarte mult atunci si a pierdut sarcina. Nu s-a dat batuta si a luptat din nou pentru a avea un copil. Dupa patru luni a ramas din nou insarcinata si acum este gravida in luna a saptea. In astfel de situatii, noi spunem ca este vorba de un fat pretios. Sper sa duca la bun sfarsit sarcina. Va naste prin cezariana. Mai rar gravidele trecute de varsta de 40 ani nasc natural. In astfel de cazuri este indicata nasterea prin cezariana”, a declarat managerul Maternitatii Elena Doamna.

Tags:
Adauga un comentariu