Eveniment-Social

Un caz pe care medicii nu l-au mai intalnit de 20 ani – VIDEO

Publicat: 17 nov. 2010
_____ Vizualizări 0 Comentarii
1

@ Dupa ce s-a nascut, medicii i-au spus mamei ca are probleme cu rinichii si a devenit un copil dependent de tratament medicamentos @ Baietelul de aproximativ 4 ani a fost diagnosticat cu o tumora Wilms, care s-a dezvoltat pe o boala genetica, polichistoza renala @ Copilul are chisturi pe ambii rinichi si alte organe @ Este un caz foarte rar, primul de acest gen in ultimii 20 de ani @ „Este primul caz in ultimii 20 de ani de tumora renala Wilms dezvoltata pe polichistoza renala. Copilul a avut o malformatie genetica, chisturi pe ambii rinichi si alte organe. Dezvoltarea unei tumori pe polichistoza este un caz foarte rar. La acest copil tumora s-a dezvoltat foarte repede. Copilul a fost operat, i s-a scos rinichiul pe care se dezvoltase aceasta tumora, dar aceasta s-a extins si in vecinatate. Timp de doi ani copilul va face tratament cu citostatice, iar celalalt rinichi cu chisturi va fi urmarit permanent. Daca tumora va aparea si la acest rinichi, atunci copilul va face dializa sau transplant renal. Sansele acestui copil sunt de 75 la suta”, a declarat conf. dr. Ingrid Miron

Dupa 20 de ani, medicii de la Spitalul Sf. Maria din Iasi se confrunta cu un nou caz de tumora Wilms dezvoltata pe o boala genetica, polichistoza. Medicii de specialitate sustin ca astfel de cazuri sunt o raritate. Copilul s-a nascut cu aceasta boala genetica, chisturi pe ambii rinichi si alte organe. In urma cu doua luni, a inceput sa-i creasca burta, iar medicii au descoperit o tumora pe unul dintre rinichi, tumora extinsa si in vecinatatea acestui organ. Baietelul de aproximativ 4 ani, internat in Clinica IV Pediatrie, la Oncologie, a fost operat de conf. dr. Gabriel Aprodu. Rinichiul cu tumora a fost extirpat, iar copilul va urma un tratament cu citostatice timp de doi ani. Problema majora este celalalt rinichi cu chisturi, care trebuie urmarit de medicul specialist lunar. Daca tumora va aparea si la celalalt rinichi, atunci copilul va trebui sa fie supus unei interventii complexe de transplant renal, asta in cazul in care va exista un donator compatibil. La prima interventie, mama a discutat cu chirurgul si a fost de acord sa-i doneze micutului un rinichi, dar medicul i-a spus ca este nevoie de un rinichi mult mai mic. Starea postoperatorie a baietelului este stabila.

Un caz rar

„Este primul caz in ultimii 20 de ani de tumora renala Wilms dezvoltata pe polichistoza renala. Copilul a avut o malformatie genetica, chisturi pe ambii rinichi si alte organe. Dezvoltarea unei tumori pe polichistoza este un caz foarte rar. La acest copil tumora s-a dezvoltat foarte repede. In general, o tumora se dezvolta in zeci de ani. Copilul a fost operat, i s-a scos rinichiul pe care se dezvoltase aceasta tumora, dar aceasta s-a extins si in vecinatate. Timp de doi ani copilul va face tratament cu citostatice, iar celalalt rinichi cu chisturi va fi urmarit permanent. Daca tumora va aparea si la acest rinichi, atunci copilul va face dializa sau transplant renal. Sansele acestui copil sunt de 75 la suta. Trebuie sa precizez ca, indiferent de starea de sanatate, populatia trebuie sa vina periodic la control medical. De exemplu, copiii cu boli genetice au un risc de 20 de ori mai mare de a face leucemie”, a declarat conf. dr. Ingrid Miron, sefa Clinicii IV Pediatrie din cadrul spitalului mentionat.

Mamei ii este frica de inca o sarcina

Baietelul este singurul copil al parintilor, iar mama nici nu vrea sa se gandeasca la al doilea copil pentru ca ii este frica sa nu se nasca cu o boala genetica. Dupa cum a precizat Alina P., de 24 ani, din Iasi, nimeni din familia ei sau a sotului nu a avut o boala ereditara. „Dupa ce l-am nascut medicii mi-au spus ca are probleme cu rinichii. Dupa investigatii mi-au spus ca are chisturi pe rinichi, niste malformatii cu lichid. De la nastere a primit permanent tratament. Luna trecuta am observat ca ii creste burtica si am mers la medic, unde s-a descoperit o tumora pe un rinichi. Este singurul nostru copil si imi este frica sa raman insarcinata pentru ca nu vreau ca si al doilea copil sa fie bolnav. Nici nu vreau sa ma gandesc la sarcina. Cat am fost gravida, am facut toate analizele, ecografie, am mers permanent la medic si totul a fost in regula. Am vrut sa-i dau eu un rinichi, dar medicul mi-a spus ca ii trebuie un rinichi de la copil”, a spus mama baietelului.

Adauga un comentariu