Actualitate

SOC in economia ieseana! Faliment rasunator pentru una dintre cele mai mari companii din Iasi! A ajuns pe mainile unor personaje controversate!

Publicat: 18 aug. 2017
_____ Vizualizări 0 Comentarii
SOC in economia ieseana Faliment rasunator pentru una dintre cele mai mari companii din Iasi A ajuns pe mainile unor personaje controversate
1

@ O importanta companie din domeniul productiei de utilaje isi inchide portile dupa ce a rulat afaceri de ordinul sutelor de milioane de lei in ultimii ani @ La scurt timp dupa ce s-a incercat intrarea intr-un plan de reorganizare a companiei iesene din cauza problemelor financiare, magistratii au decis intrarea directa in faliment a producatorului industrial @ Fosta companie de stat, care avea aproape 1.000 de angajati, a ajuns in mainile unor controversati afaceristi care au la activ un lung sir de combinatii financiare suspecte

Dupa o scurta perioada in care s-a incercat reorganizarea companiei din cauza problemelor financiare, Ubemar S.A. Iasi a intrat in faliment si urmeaza sa fie dizolvata. Decizia a fost luata in urma cu doua saptamani de magistratii de la Tribunalul Iasi, iar compania, care in momentul de fata inregistreaza aproape 120 de angajati, isi inchide portile dupa o activitate de aproape 20 de ani.

S-a ajuns in aceasta situatie din cauza unor datorii uriase de 115.004.503 lei pe care Ubermar S.A. Iasi le are atat catre institutiile statului, cat si catre mai multi parteneri de afaceri. Controlata de controversatul om de afaceri Razvan Sindilaru, Ubemar S.A. este una dintre cele mai mari firme din domeniul productiei de utilaje folosite pentru lucrari rutiere si a fost asociata intr-un grup de firme cu acelasi parcurs spre faliment.

Citeste si : Trimis in judecata pentru comiterea unor infractiuni grave Eduard Mihailescu a fost achitat pentru toate capetele de acuzare

Inainte sa ajunga in mainile controversatului om de afaceri, Ubemar a fost controlata prin firma Computer House cu o pondere de 66,8 procente din actiuni, AVAS cu circa 19 procente din actiuni, de SIF Muntenia cu 8,5 la suta din actiuni, restul ponderei fiind controlata de alti mici actionari. Cei peste 115 milioane de lei urmeaza sa revina catre Administratia Judeteana a Finantelor Publice Iasi, OMV Petrom, Regia Autonoma – Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, Serviciul Public de Finante Ploiesti, S.C. Mures Hidraulic S.R.L., S.C. X-Oil Grup S.R.L., S.C. Ascendent Ubemar S.R.L. Iasi, S.C. Altcons S.A. si Autoritatea de Supraveghere Financiara.

De remarcat faptul ca S.C. Altcons S.A. si S.C. Ascendent Ubemar S.R.L. Iasi, doua dintre firmele care s-au inscris in tabelul preliminar al creantelor pentru a primi bani din falimentul Ubemar S.A., sunt controlate de apropiatii lui Razvan Sindilaru. Aceste combinatii ies la suprafata dupa mai multi ani de la falimentul rasunator al grupului de firme Nena S.A. Concret, oamenii de afaceri Razvan Sindilaru, Petru Vieru, Eduard si Irina Mihailescu, aflati in spatele grupului Nena S.A., fac o serie de manevre financiare prin intermediul firmelor Ubemar si Altcons S.R.L. si Ascendent Ubemar.

Citeste si : Cel mai corupt politician al Iasului este protejat de institutiile statului: A fraudat peste 4 milioane euro ca sa-si creasca afacerile ilegale

Reteaua de firme prin care se incearca scurgerea banilor

Intrata in procedura de insolventa din cauza datoriilor de 10.486.651 lei, Altcons S.A. a devenit un robinet de bani pentru afaceristii enumerati mai sus. Astfel, prin firma S.C Ascendent Ubemar S.A., afaceristii din spatele Nena S.A. incearca sa puna mana pe suma de 2.440.200 lei, cu care s-au inscris in tabelul de la Tribunalul Sindic.

Mai mult, prin intermediul societatii Ubemar S.A., aceiasi oameni de afaceri, care au dus la falimentarea firmei Altcons S.A., cer suma de 3.677.413 lei din insolventa companiei. Pentru a majora fictiv patrimoniul firmei in asa fel incat autoritatile fiscale sa nu-si faca griji pentru acoperirea datoriilor, terenurile aflate in patrimoniul public au fost trecute in actele Altcons S.A.

Practic, un teren de peste 17.400 mp a fost vandut la o licitatie publica, desi acesta apartinea comunei Letcani. Printre cele mai importante companii controlate prin Nena S.A. sunt Trust Constructii Iasi, Mobimex S.A. Hirlau, Eurodesign S.R.L., S.C. Altcons, Ubemar S.A. sau S.C. Ascendent Ubemar.

Inclusiv la masa credala a S.C. Grup Nena S.A. s-au inscris numeroase firme controlate de acelasi grup de afaceristi, si anume: Eduard Mihailescu si Petru Vieru. Toate firmele mentionate mai sus au sediul in aceasta cladire de pe bulevardul Carol nr. 3. Statul duce o lupta apriga sa recupereze de la aceasta firma taxe si impozite neplatite.

„In ceea ce priveste planul de reorganizare, mai multi creditori s-au aflat in conflict de interese, respectiv S.C. Ascendent Ubemar S.A., S.C. General Consulting & Investment S.R.L., Trust Constructii S.A., Eduard Mihailescu, Irina Mihailescu, Greta Berchea”, se arata in cererea depusa de Fisc referitoare la declansarea falimentului.

Prin intermediul firmelor pe care le controleaza si care au fost implicate in manevrele financiare din cadrul societatii pe actiuni, cei doi oameni de afaceri care au dus la falimentarea firmei incearca sa scoata sume consistente de bani. Astfel, printre creditori figureaza si Petru Vieru care spune ca are de incasat de la Grup Nena suma de 10.000 de lei, Irina Mihailescu care vrea 94.665 de lei. 

Citeste si : Bomba ecologica la marginea Iasului! Este revoltator in ce conditii traiesc iesenii. Cine este responsabil de aceasta situatie?

La dosarul de faliment a fost depus un document in care se precizeaza ca o alta firma controlata de acestia si anume Ubemar S.A. „este de acord ca creanta pe care o are de incasat de la Nena Grup S.A., in valoare de 1.187.068 de lei, sa fie preluata de General Consulting S.R.L.”.

De asemenea, intr-un alt document se precizeaza ca Petru Vieru „este de acord ca din creanta pe care o are de incasat de la Ubemar S.A. suma de 140.000 de lei sa fie preluata de Nena Grup S.A.”.

Adauga un comentariu