Eveniment-Social

O hotie de 6 miliarde lei

Publicat: 20 mart. 2009
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O hotie de 6 miliarde lei
1

• Primarul, viceprimarul si contabilul isi faceau cumparaturile acasa din banii primariei • Cei trei si-au facut cumparaturi pentru neveste si copii de circa 2 miliarde lei, din banii primariei • Administratorul unei firme, SC Dro Construct SRL, a incasat 5,490 miliarde lei din bani publici, nu a facut nimic pentru suma incasata si s-a facut nevazut • Toate acestea s-au petrecut la Primaria Ungheni, unde primar a fost pana in iunie 2008 un condamnat penal, Neculai Petrachi, membru PNL, iar contabil era un anume Relu Parasca • Cei trei au furat in cardasie si voie buna in perioada 2004-2008 • Cotidianul BUNA ZIUA IASI a atras atentia asupra faptului ca beneficiind si de protectia baronului Relu Fenechiu, in perioada guvernarii liberale, primarii PNL si-au batut joc de banul public • Neculai Petrachi a mai fost condamnat penal pentru tulburare de posesie

Oare cat au furat primarii PNL in perioada 2004-2008? Iata de ce se lauda Relu Fenechiu ca a adus in Iasi mai multe fonduri decat a obtinut vreodata pentru judet oricare alt lider politic. Pentru a-si satura primarii. Acestia, primarii PNL, au obtinut fonduri importante de la bugetul de stat pentru modernizarea comunelor pe care le conduc, dar din aceste fonduri au tras suficient si pentru familiile lor, astfel incat si-au construit averi considerabile. In ultima perioada, cotidianul BUNA ZIUA IASI a descris cu lux de amanunte jaful din banii publici petrecut in comune precum Dobrovat, unde primarul Catalin Martinus si-a facut vila pe terenul primariei intr-un an, Holboca – unde primarul Gheorghe Stefurac are o vila la fel de impresionanta ca si casele de oaspeti ale lui Ceausescu etc. In editia de astazi, cotidianul BUNA ZIUA IASI prezinta o alta reteta liberala de furat, brevetata la Primaria Ungheni, unde primarul Neculai Petrachi a stat mai mult pe la Parchet, scriind declaratii in calitate de invinuit, decat la primarie. Aici s-a atins culmea furtului in primariile PNL din judet. S-a ajuns pana acolo incat primarul Neculai Petrachi, viceprimarul Marius Ilie si contabilul Relu Parasca isi faceau cumparaturile pentru sarbatorile de Paste si Craciun din banii primariei. Si inghetata si-au luat din banii primariei. Mai grav insa, au platit unei firme care trebuia sa ridice un nou sediu pentru primarie suma de 5,490 miliarde lei (549.000 RON), semnand pentru receptionarea lucrarii, insa societatea comerciala respectiva, Dro Construct SRL, a sapat o groapa si s-a facut nevazuta.

Reteta de furat cinci miliarde jumatate

Guvernul liberal a alocat fonduri pentru construirea unor sedii noi la aproape toate primariile conduse de primari PNL din judetul Iasi. Pentru Primaria Ungheni a fost aprobat in anul 2007 un proiect de construire a unui nou sediu in valoare de 15,5 miliarde (15,5 milioane RON). In data de 27 decembrie 2007, Primaria Ungheni a semnat contractul de executare a lucrarilor de constructie cu firma Dro Construct SRL, cu sediul in comuna Coarnele Caprei. In data de 9 ianuarie 2008, firma a emis factura in valoare de 549.000 RON, iar cateva zile mai tarziu a fost platita prin Trezorerie. Pentru plata facturii a fost intocmit un proces verbal de receptie partiala a lucrarii care spune ca s-au turnat fundatia, placile, s-au facut peretii de caramida etc. Atentie, contractul a fost semnat pe 27 decembrie, iar pana la emiterea facturii au trecut 13 zile. Conform calendarului, in acest interval au fost 6 zile lucratoare, ca doar si constructorii sarbatoresc Craciunul si Anul Nou. Adica, in 6 zile lucratoare, o firma a turnat fundatia unei cladiri si placile, a ridicat zidurile, adica a ridicat cladirea „la rosu”. In realitate, firma nu a sapat decat o groapa care este goala si acum. Mai mult decat atat, s-a facut pe genunchi un deviz in care se vorbeste de montarea unor geamuri termopan, de vata minerala pentru izolatii de caramida si betoane etc. Ulterior, si-au dat seama ca au exagerat cand au decis sa fure in acest stil si au trecut la intocmirea unor acte false pentru a-si acoperi abuzurile. Au scris pe factura ulterior, dupa ce au achitat banii, „avans”, fara sa ceara firmei o scrisoare de garantie bancara, asa cum prevede HG 264/2003.

Faceau piata din banii primariei

Primarul Neculai Petrachi, viceprimarul Marius Ilie si contabilul Relu Parasca aveau atata tupeu la furat incat luau din banii primariei orice suma aveau chef, dupa bunul plac, de parca umblau la seif-urile personale. Aveau chef de inghetata si pui fript cu smantana si pentru aprovizionarea familiei cu alimente de sSarbatori, fie de Paste sau de Craciun, luau din banii primariei. Faceau un referat de necesitate, scriau niste minciuni, cum ar fi efectuarea unor reparatii intr-un birou, luau cate 10 milioane sau cat aveau chef, ii cheltuiau si nu mai aduceau nici un fel de documente justificative. Peste 1,5 miliarde lei (150.000 RON) din banii primariei au cheltuit cei doi in interes personal in anii 2007-2008. De exemplu, in data de 2.03.2007, primarul Neculai Petrachi scrie un referat sustinand ca vrea sa cumpere niste materiale, nu precizeaza pentru ce, si incaseaza 1.000 lei. A depus dupa aceea, dupa jumatate de an, la contabilitate doar niste bonuri de benzina si motorina. La fel s-a intamplat si pe 9.03.2007. Asa a cheltuit primarul 150 milioane lei (15.000 RON) fara sa aduca nici un fel de documente justificative. Ori aducea bonuri de benzina, ori lua pur si simplu banii si nu mai aducea inapoi nici un fel de documente. In schimb, contabilul Relu Parasca depunea la casierie si bonurile cu care isi cumpara alimente. De exemplu, in data de 12.02.2007, in baza unui referat in care cere achizitionarea unor materiale, Relu Parasca a ridicat de la casierie suma de 1.000 lei. A depus apoi niste bonuri care aratau ca in ziua respectiva a cumparat suc Prigat, cafea, bomboane, inghetata etc. A doua zi a ridicat inca 500 lei si a depus bonuri care arata ca a cumparat mici formati, rulada de pui, ceafa afumata, piept de porc, muschi tiganesc, salam de vara etc. In alta zi, pe 22.05.2007, Parasca a ridicat de la casierie, tot in baza unui referat de necesitate, suma de 1.780 lei si nu a depus decat niste bonuri de benzina. Prin aceasta metoda, contabilul a ridicat din banii primariei peste 1,3 miliarde lei, mai exact 132.824 lei. Viceprimarul Marius Ilie a cheltuit 20.490 lei in mai multe zile, dar nu a mai adus nici un fel de documente justificative.
Si alti functionari din primaria au fost lasati sa cheltuie aiurea sume de bani din fondurile primariei, printre care Madalina Popa, Daniele Petrachi, astfel incat s-a ajuns ca valoarea totala a banilor delapidati in acest mod sa ajunga la circa 2 miliarde lei. „Cand am ajuns primar am cerut sa se faca un audit de specialitate, sa vad si eu ce s-a intamplat aici. Cand am vazut cum s-au cheltuit banii publici, am decis sa fac plangere penala. De asemenea, am facut demersuri pentru a recupera banii primariei”, a declarat Iulian Marcu, actualul primar al comunei Ungheni.
De precizat ca cea mai mare vila din comuna Ungheni apartine, dupa cum era si de asteptat, fostului primar Neculai Petrachi. Contactat de reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI, Petrachi nu a raspuns la nici o intrebare legata de modul in care s-au cheltuit banii publici din comuna, a trecut direct la amenintari. „Mi-ati pozat casa. Daca eram eu acasa va trageam cu o piatra in cap. Copiii mei au muncit in Italia. Va dau in judecata. Ce tot intrebati de mine? Eu nu mai sunt primar”, a spus Neculai Petrachi.

Un infractor notoriu

Acest Neculai Petrachi este un obisnuit al organelor de cercetare penala. In urma cu doi ani, a fost condamnat penal pentru tulburare de posesie deoarece a intrat pur si simplu peste terenurile cultivate a doua familii din comune. Petrachi a primit o pedeapsa de 3 ani si doua luni de inchisoare cu suspendare si a fost condamnat sa plateasca despagubiri de zeci de milioane lei. Mai mult decat atat, unul dintre capii familiilor care au incercat sa-si apere proprietatea de Neculai Petrachi a si murit dupa o altercatie cu fostul primar. De asemenea, faptele prezentate mai sus nu sunt singurele de natura economica care au atras atentia organelor de cercetare penala. In anul 2003, fostul primar a fost cercetat penal in urma unei afaceri facute tot din bani publici cu Antonel Adomnica personajul implicat in dosarul penal „Piatra Sparta”. Acest dosar se refera la faptul ca un numar de 30 de primarii din comuna au fost prejudiciate dupa ce au incheiat contracte de pietruire a drumurilor cu firmele lui Adomnicai. Firmele acestuia incasau banii, dar nu mai aduceau piatra. Afacerea pe care Adomnicai a facut-o cu Petrachi se refera la lucrari de reparatii la scoala din Ungheni. Licitatia organizata in acest sens, care a intrat in vizorul anchetatorilor, a fost organizata la sfarsitul lunii octombrie a anului 2003 de catre Primaria Bosia (in prezent Primaria Ungheni). Selectia de oferte a fost anuntata pe data de 29 octombrie 2003, iar pe data de 31 au inceput sa se inscrie primele societati comerciale. Dintre SC Cezare Impex SRL, SC Iasmina SRL, SC Elfi Construct SRL, SC Expres Construct SRL, care si-au depus ofertele la finele lunii octombrie, a fost selectata, pe data de 3 noiembrie, tocmai AF Adomnicai, care si-a depus documentatia chiar in ziua in care s-au deschis plicurile. Pe langa faptul ca a fost incalcata OUG 60/2001 privind achizitiile publice, in ziua in care s-au deschis plicurile in sala nu a fost prezent nici un reprezentant al societatilor comerciale care s-au inscris pentru selectia de oferte. Cei care au participat alaturi de Antonel Adomnicai au fost informati telefonic ca ofertele lor au fost respinse. Astfel, conform ofertei cu numarul 3188/2003, Antonel Adomnicai a castigat selectia pentru reparatii la Scoala Generala Ungheni, cu suma de 401 milioane lei. Contrar acestui fapt, pe data de 4 noiembrie 2003, Primaria Ungheni a incheiat un contract cu AF Adomnica SRL, in valoare de 410 milioane lei, suma care era oferita de Consiliul Judetean Iasi pentru reparatii capitale. Si neregulile nu se opresc aici. Mai tarziu, intre Primaria Ungheni si AF Adomnicai se mai incheie un act aditional, prin care aceasta din urma mai primeste inca 14,3 milioane lei, tot pentru reparatia scolii. Acest dosar penal a fost ingropat in 2005, cand Petrachi s-a inscris in PNL.

Un bataus

Satenii rasufla usurati ca Petrachi nu mai este primar. Pe langa faptul ca le-a incalcat abuziv terenurile, satenii spun ca Petrachi este foarte violent. De exemplu, in anul 2005, un cetatean din comuna, Dumitru Bobiceanu, care a mers la primarie sa ceara un numar de inregistrare la o cerere, s-a ales cu o ranga in cap. Desi era internat in spital in acea vreme, Petrachi a venit la primarie si a spus secretarului sa-l dea afara pe Bobiceanu. Vazand ca nu se da scos afara, primarul a chemat paza. „A pus mana pe mine si a incercat sa ma dea afara. Primarul a mers si a luat o ranga, cu care mi-a dat in cap”, a declarat la acea vreme Bobiceanu ziaristilor. Pentru tratamentul pe care l-a primit, Bobiceanu a scos o adeverinta medicala si l-a actionat in judecata pe Petrachi.
Vom reveni asupra neregulilor savarsite la Primaria Ungheni in perioada in care primar a fost Neculai Petrachi. Curtea de Conturi a demarat un control la aceasta primarie si au fost sesizati procurorii.


Vila lui Neculai Petrache


Fundatie Primaria Bosia

Adauga un comentariu