Actualitate

Secretele asistentelor medicale au iesit la iveala! Totul s-a intamplat pe bancile scolilor postliceale din Iasi. Ce decizie s-a luat dupa aflarea adevarului

Publicat: 25 iun. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Secretele asistentelor medicale au iesit la iveala Totul s-a intamplat pe bancile scolilor postliceale din Iasi. Ce decizie s-a luat dupa aflarea adevarului
1

@ Se anunta schimbari importante care vor afecta mii de studenti @ Incepand cu anul scolar 2018 – 2019, lucrurile nu vor mai fi la fel ca pana acum @ Aceste modificari care au fost aduse vor asigura o pregatire mai buna pentru viitorii asistenti ai Iasului @ Decizia a fost luata recent, acest lucru fiind considerat necesar pentru ca studentii care ies de pe bancile scolii sa beneficieze de o pregatire cat mai buna @ Aceste modificari vizeaza in special orele de practica pe care viitorii asistenti le efectueaza in spitalele din Iasi

Anul scolar 2018 – 2019 va aduce schimbari importante pentru viitorii asistenti medicali care se pregatesc pe bancile scolilor din Iasi. Incepand din acest an s-au introdus modificari prin care se vizeaza o mai buna pregatire a celor care isi doresc sa ocupe un loc in spitalele din Iasi si nu numai.

Astfel, aceste schimbari care au fost introduse se axeaza in special pe orele de practica, pe care viitoarele cadre medicale le efectueaza in spitalele din Iasi. Incepand din 2018, aceste ore de practica vor lua alta forma, fiind menite sa scoata adevarati profesionisti de pe bancile scolilor. Chiar daca si pana in prezent elevii scolilor postliceale efectuau practica in unitatile medicale din Iasi, incepand cu viitorul an scolar, acestea vor arata cu totul altfel.

"Incepand din anul scolar 2018 – 2019, curricula de pregatire pentru elevii scolilor postliceale s-a modificat. In acest fel, aceasta va fi in specialitate in care este modulul de pregatire teoretica. Mai clar, in specialitatea in care se face modulul respectiv se va face si practica. De exemplu, pentru modulul de boli infectioase se va face practica la Spitalul de Boli Infectioase, pentru modulul de pediatrie, practica se va face la pediatrie. In acest fel, practic se reglementeaza practica elevilor si suntem siguri ca pregatirea lor coincide cu standardele Uniunii Europene", precizeaza Liliana Pintilie, presedintele Filialei Iasi a Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din România.

Citeste si : Tot mai multi ieseni doresc sa devina asistenti maternali. La DGASPC Iasi exista o lunga lista de asteptare pentru cei interesati

Vor fi pregatiti sa intre in sistemul sanitar din Romania si din Uniunea Europeana

De pe portile scolilor din Iasi, care pregatesc tineri pentru meseria de asistenti medicali, ies anual sute de absolventi care isi doresc sa se incadreze pe piata muncii din Romania si nu numai. Astfel, aproape jumatate din absolventi ajung sa lucreze in spitale din Uniunea Europeana. Acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care s-a decis ca elevii ieseni sa fie pregatiti mai bine pentru a face fata dificultatilor pe care le vor intampina in unitatile medicale, practica fiind principala cale prin care acestia ar putea invata sa puna in aplicare, cat mai bine, teoria. Vorbind de scolile postliceale, anual, doar Scoala Postliceala Sanitara "Grigore Ghica Voda" din Iasi aduce pe piata muncii aproximativ 500 de persoane, care sa ocupe posturi de asistenti medicali.

De exemplu, in acest an scolar, pe bancile Scolii Postliceale "Grigore Ghica Voda" se gasesc 1.600 de cursanti, in 48 de clase, acestia fiind scolarizati pentru trei calificari profesionale: asistent medical generalist, asistent medical de balneofiziokinetoterapie si recuperare si asistent medical de farmacie.

Citeste si : Este cel mai cautat loc din oras in aceasta perioada. Chiar si medicii trecuti de prima tinerete frecventeaza locatia. Ce trebuie sa faci ca sa ajungi unul dintre ei

Cererea este in crestere

Conform conducerii unitatii de invatamant, cererea existenta pe piata muncii din Romania si din tarile Uniunii Europene este intr-o continua crestere si tot mai multi tineri si nu numai aleg sa urmeze cursurile scolilor postliceale particulare sau de stat.

"Cererea existenta pe piata sistemului de sanatate din Romania si din Uniunea Europeana este mare, intrucat profesia de asistent medical generalist este reglementata la nivelul Uniunii Europene. Astfel, aproximativ 50% dintre absolventii nostri lucreaza in alte tari si exista inca o cerere mare pe piata fortei de munca din Uniunea Europeana, intrucat unele tari inregistreaza un deficit urias de asistenti medicali generalisti. Astfel, asistentii romani reusesc sa acopere deficitul inregistrat in Uniunea Europeana, ei fiind foarte bine pregatiti din punct de vedere profesional", precizeaza conducerea Scolii Postliceale Sanitare "Grigore Ghica Voda" din Iasi.

De precizat este faptul ca la nivelul judetului Iasi exista o singura scoala postliceala de stat, restul institutiilor de invatamant fiind private.

Adauga un comentariu