Actualitate

EXCLUSIV! Parcarea de lux a smecherilor din Iasi! Si-au scos ochii la licitatia organizata de Primarie. Un loc este platit cu sume incredibile – GALERIE FOTO

Publicat: 23 sept. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ In unul dintre cele mai scumpe cartiere din Iasi, locul de parcare se inchiriaza contra unor sume exorbitante @ S-a licitat infernal si s-a ajuns la o chirie exorbitanta @ Totul pentru confortul de a avea autoturismul personal la un metru de intrarea in bloc @ "Noi nu participam la aceste licitatii. Am stiut de licitatie atunci cand o persoana care nu avea buletinul de Iasi trebuia sa demonstreze ca este proprietar. Eu cred ca suma este aberanta. Dar trebuie sa tinem cont ca cei care locuiesc acolo au venituri peste medie. Este posibil sa se fi ajuns la aceasta suma si din ambitie", a spus Titu Zamfirache, presedintele asociatiei de proprietari @ Din parcarile de resedinta s-a incasat suma de 400.000 de euro

Lipsa locurilor de parcare in municipiul Iasi a dus la situatii destul de bizare. Unii ieseni sunt dispusi sa plateasca si cat nu face pentru un loc de parcare, pentru a beneficia de tot confortul.

Conform unei situatii privind rezultatele licitatiilor pentru inchirierea parcarilor de resedinta, cele mai scumpe parcari sunt situate in centrul Iasului. Mai exact, este vorba de parcarile ce deservesc blocurile de tip vila din Targu Cucu, situate chiar langa Biserica Sf. M. Mc. Pantelimon. Zona este una extrem de scumpa din punct de vedere al pretului de vanzare a unui apartament, ce depaseste si 100.000 de euro.

In blocurile amintite locuiesc medici, oameni de afaceri si persoane care au ocupat functii importante in perioada comunista. La o licitatie recenta pentru inchirierea unui numar de opt locuri de parcare aflate in fata blocului DB2, de pe strada Targu Cucu, nr. 12, proprietarii din zona s-au batut pe viata si pe moarte. In consecinta, unul dintre locuri a fost adjudecat cu o suma record, de 500 lei/luna.

Pe perioada contractului anual, proprietarul masinii trebuie sa scoata din buzunar suma de 6.000 de lei, adica 1.304 euro. Celelalte locuri au fost adjudecate cu 400 de lei si 250 de lei.

Citeste si: Valul proiectelor imobiliare nu se opreste! Inca un bloc va fi construit in zona CUG

Unul dintre beneficiarii locului de parcare este fiul lui Gheorghe Corjautanu, fostul director al Aeroportului International Iasi. Vizavi de blocul amintit locuieste Scarlat Orzescu, afaceristul ce controleaza firma de dezinsectie Mior SRL. Acesta a fost implicat in scandalul "Gripa Aviara".

Contactat de reporterii BZI, acesta a declarat ca a auzit de licitatie, dar nu a participat, deoarece locurile sunt amplasate "peste mana", el locuind in blocurile de vizavi. Presedintele asociatiei de proprietari sustine ca sumele la care s-a ajuns sunt aberante.

"Noi nu participam la aceste licitatii. Am stiut de licitatie atunci cand o persoana care nu avea buletinul de Iasi trebuia sa demonstreze ca este proprietar. Eu cred ca suma este aberanta. Dar trebuie sa tinem cont ca cei care locuiesc acolo au venituri peste medie. Este posibil sa se fi ajuns la aceasta suma si din ambitie", a spus Titu Zamfirache, presedintele asociatiei de proprietari.

Licitatia a pornit de la un pret de pornire de 30 de lei. Chiar daca in Targu Cucu este inregistrata cea mai mare chirie, sumele cele mai mari sunt obtinute in cartierul Tatarasi. Chiar daca un loc costa in jur de 100 de lei, pachetul este format din cateva sute de locuri amenajate. Deci, suma varsata la bugetul local este consistenta.

Citeste si: Proiecte imobiliare fabuloase la Iasi! Cartiere intregi de blocuri depind de un singur pix. Decizia va fi luata in cel mai scurt timp

Venituri de aproape 400.000 de euro

In 2017 nu au fost ocupate toate locurile de parcare, daca ne referim la cele de resedinta. Astfel, in anul mentionat, cele 4.738 de locuri de parcare de resedinta au generat din chirii suma de 1.709.521 de lei, adica 371.000 de euro, in timp ce societatile comerciale au adus la bugetul local suma de 590.740 de lei, pentru 546 locuri de parcare. Cele peste 500 de locuri amenajate in 9 parcari publice cu plata au inregistrat incasari de 605.324 de lei.

Conform inventarului existent, la nivel de primarie, in municipiul Iasi au fost amenajate si 388 locuri de parcare, alocate gratuit persoanelor ce sufera de handicap.

In aceasta perioada, Primaria Iasi organizeaza destul de des proceduri pentru inchirierea parcarilor. Spre exemplu, pe data de 4 octombrie va fi organizata o licitatie pentru un numar de 9 locuri, destinat proprietarilor din blocurile 979B, 979A, 981 si 985A, de pe sos. Nicolina, nr. 60.

Citeste si: Consilierii locali PSD au blocat proiecte importante de urbanism. Liberalii au votat chiar daca partidul le-a interzis. Edilii pregatesc un proiect de milioane de euro

"Documente necesare: copie BI/CI (domiciliul stabil/flotant in imobilele cu drept de participare), copie certificat de inregistrare (pentru firme), copie act proprietate/inchiriere locuinta, copie acte proprietate autoturism (carte identitate masina, certificat inmatriculare), drept de folosinta, dovada privind achitarea obligatiilor fiscale prin prezentarea certificatului de atestare fiscala (eliberat de Directia Finantelor Publice Locale Iasi), chitante taxe participare licitatie – 65 de lei – casieria Directiei Exploatare Patrimoniu, cerere tip inscriere la licitatie (registratura Directiei Exploatare Patrimoniu), dosar de incopciat", se arata in anuntul primariei.

Adauga un comentariu