Actualitate

O celebra fabrica din Iasi, care a exportat produse in toata Europa, se vinde pe bucati: Productia va fi inlocuita de afaceri imobiliare

Publicat: 05 nov. 2018
_____ Vizualizări 0 Comentarii
O celebra fabrica din Iasi care a exportat produse in toata Europa se vinde pe bucati Productia va fi inlocuita de afaceri imobiliare
1

@ Ansamblul imobiliar care apartine fostului producator de bauturi spirtoase Alfincool Iasi este scos la vanzare cu o suma de peste un milion de euro @ Bunurile care apartin fostei societati de stat sunt valorificate dupa mai multi ani in care autoritatile nu au reusit sa reorganizeze compania care functioneaza inca din anul 1991 si care inregistreaza datorii de 3 milioane euro @ Ramasa fara cei aproape 100 de angajati, Alfincool SA a inceput deja sa vanda o parte din proprietati din municipiul Iasi si urmeaza ca terenurile din zona Platou Abator sa fie valorificate

Alfincool SA, societatea care vreme de multi ani a fost singurul producator de bauturi spirtoase din Iasi, este instrainata bucata cu bucata dupa aproape 30 de ani de activitate continua.

Firma este ingropata in datorii si blocata in numeroasele procese deschise in instanta de autoritati si fostii parteneri de afaceri. Astfel, in aceasta perioada sunt valorificate terenurile si bunurile mobile care se mai afla in patrimoniul fostului producator de bauturi spirtoase.

Este vorba despre un ansamblu imobiliar aflat in zona str. Abator si care este format din teren in suprafata de 21.200 mp, pe care sunt edificate numeroase constructii, printre care depozite, ateliere îmbuteliere, depozit produse finite, statie hidrofor, garaje si magazii.

Centrul de Expertiza in Insolventa SPRL este societatea care se ocupa de valorificarea bunurilor Alfincool SA, acestea fiind scoase la vanzare pentru pretul de 1.109.000 euro fara TVA.

Mai mult, inclusiv bunurile aflate pe stocurile societatii sunt scoase la vanzare, fiind vorba despre rezervoare inox, butoaie lemn, mobilier din lemn si metal, echipamente aferente fabricarii si îmbutelierii alcoolului, precum si autoturisme.

Vanzarile au inceput deja, iar o parte din imobile au fost vandute, asa cum este si cazul unui depozit al Alfincool SA situat in zona Poitiers. Spatiul comercial deposit en-gros situat în bd. Poitiers a fost cumparat de catre N&D Plastik SRL, societate adiministrata de Melodian Stoian.

Citeste si: Garda si Vama Iasi sunt pe urmele unor masive exporturi fictive de alcool

"Vânzarea activului a fost necesara în vederea obtinerii de fonduri banesti pentru acoperirea cheltuielilor generate de plata salariilor paznicilor (în numar de cinci) a gestionarului si a contabilului. Spatiul comercial–magazin si deposit en-gros situate în municipiul Iasi, bd. Poitiers nr.14, a fost adjudecata de catre N &D Plastik SRL cu sediul în Iasi, bdul Nicolae Iorga 41, prin administrator statutar Stoian Melodian, la pretul de 49.902,174 lei cu TVA inclus", au precizat reprezentantii Centrului de Expertiza in Insolventa SPRL.

Citeste si: "Legile date ofera portite de scapare pentru contrabandisti" – este de parere Vasile Raileanu, directorul general al SC ALFINCOOL SA Iasi

Doar paznicii mai lucreaza la Alfincool din cei peste 100 de angajati

SC Alfincool SA este unul dintre cei mai vechi agenti economici din ramura si a fost privatizat prin metoda clasica de devalizare a societatilor de stat. Problemele acestei societati s-au acutizat in perioada anilor 2000, cand conducerea SC Alfincool SA era nevoita sa trimita in somaj tehnic si concedii fortate, prin rotatie, toti salariatii, asta in conditiile in care societatea avea peste 100 de angajati. In momentul de fata, societatea figureaza cu datorii totale de 11.099.376 lei si doar 7 angajati.

Director general al Alfincool SA a fost in ultimii ani Vasile Raileanu, in vreme ce contabilul-sef al societatii a fost Ioan Tugui. Acestea sunt cele mai importante personaje care au stat in ultimii ani in conducerea societatii si au acuzat in repetate randuri faptul ca mafia alcoolului a dus la inchiderea fabricii.

De precizat faptul ca, dupa multi ani in care s-a batut pasul pe loc in ceea ce priveste inchiderea SC Alfincool SA, compania 7 Spice Logistics SRL a dat in judecata societatea ieseana si a solicitat intrarea acesteia in insolventa din cauza datoriilor neachitate vreme indelungata.

Citeste si: Lovitura dura pentru un afacerist care a facut milioane de euro din blocurile interlopilor. Controalele au scos la iveala magaria

Productia Alfincool a inceput sa se zdruncine inca din anul 1996, cand au fost triplate accizele la bauturile alcoolice, iar puterea de cumparare a scazut, in vreme ce alcoolul contrafacut s-a raspandit pe piata, asa cum a fost si cazul "Vodka Party", pentru care Alfincool SA Iasi avea inregistrata marca la Oficiul de Stat de Inventii si Marci.

Adauga un comentariu