Actualitate

Nu este o gluma! Scandal cat casa în Baroul Iasi! Un candidat la functia de decan le-a facut plangere penala colegilor! Sapte avocati amprentati de politisti, ieri dupa-amiaza!

Publicat: 12 mai 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Nu este o gluma Scandal cat casa în Baroul Iasi Un candidat la functia de decan le-a facut plangere penala colegilor Sapte avocati amprentati de politisti ieri dupa-amiaza
1

@ Daniel Atasiei, unul dintre candidatii pentru functia de decan al Baroului Iasi, a sunat la 112 si a reclamat ca ar fi fost rupte sigiliile la camera în care erau depozitate urnele de vot @ Imediat dupa ce a sunat la Politie, a postat si un mesaj pe facebook din care se întelege ca ar fi fost fraudate alegerile, fapt care i-a inflamat si mai tare pe avocati @ Urna la care s-ar fi umblat nu este cea care cuprinde voturile de la functia de decan, ci urna cu voturile pentru consilieri, acolo unde Daniel Atasiei a iesit pe locul sase @ Comisia numarase deja acele voturi si validase alegerile, nefiind niciun motiv pentru care cineva ar fi încercat sa fraudeze @ Sunt trei camere de supraveghere functionale în Baroul Iasi, iar acestea nu au surprins nicio persoana intrând acolo @ De asemenea, alarma nu s-a declansat @ Politistii au intrat pe fir si le-au luat amprentele la toti membrii Comisiei electorale, inclusiv persoanei desemnate sa-l reprezinte pe Daniel Atasiei @ Multi dintre avocati sustin ca în realitate este doar o miscare pur electorala a lui Atasiei, disperat fiind ca a pierdut în primul tur si ca nu a fost ales nici macar delegat la Congresul UNBR @ "Nu am facut altceva decât sa anunt ca este o potentiala fapta penala. Stiu ca exista camere. Nu cred ca s-au fraudat alegerile", a declarat ieri dupa-amiaza Daniel Atasiei @ Povestea este cât se poate de spumoasa

Circ pe pâine la Baroul Iasi: avocatul Daniel Atasiei a sunat ieri la 112 pentru a cere ajutorul Politiei într-o problema aparent bizara – a reclamat ca ar fi intrat cineva în interiorul camerei în care sunt depozitate voturile de la alegerile din data de 7 mai 2019 si ar fi umblat la urna în care au fost puse voturile pentru functia de Consilier al Baroului.

În cursul zilei de ieri, atât Politia, cât si agentii de la firma de securitate cu care are contract Baroul Iasi au sustinut, dupa analizarea camerelor de supraveghere, ca nu a intrat nimeni în acea camera.

Mai mult, la intrarea în Baroul Iasi este instalata o alarma care detecteaza orice miscare si se declanseaza imediat. Toate indiciile duc catre o diversiune chiar din partea celui care a sunat la 112. Asta pentru ca cheia de la camera respectiva a fost detinuta de avocata Alina Popescu, presedintele Comisiei electorale, o persoana care a facut opozitie tot timpul actualei conduceri a Baroului Iasi. "Eu i-am spus sa nu sune, pentru a ne lamuri înainte de toate despre ce este vorba. Parea a fi un plan bine pus la punct, pentru ca sunat din prima, fara sa astepte lamuriri din partea Comisiei electorale. Ar fi trebuit demarata o ancheta interna, pe care sa o conduca dumnealui, în calitate de consilier al Baroului, si ulterior de sunat la Politie. Parea un scenariu bine pus la punct din partea domnului Atasiei, cel putin mie asa mi-a lasat impresia", a declarat unul dintre consilierii Baroului Iasi.

Atasiei, locul sase pe lista de consilieri

De unde a pornit totul? Alegerile au avut loc pe data de 7 mai 2019. Aceste alegeri au vizat toata conducerea Baroului Iasi, nu doar functia de decan. Pentru functia de decan numaratoarea voturilor s-a realizat la câteva ore dupa finalizarea voturilor. Scorul a fost unul destul de categoric în favoarea lui Tudor Duca, în sensul ca a obtinut aproape 50 la suta din voturile colegilor, lipsind doar 7 voturi pentru a câstiga din primul tur. Pe locul doi, cu aproximativ 25 la suta din voturi, a iesit avocatul Daniel Atasiei. Acesta din urma a avut o campanie de promovare foarte intensa si un discurs foarte bun în fata colegilor sai, la Adunarea Generala. Zilele urmatoare, membrii Comisiei Electorale s-au întâlnit din nou pentru a numara voturile si pentru celelalte functii. Marea surpriza a venit în cursul zilei de joi, 9 mai, atunci când s-au afisat rezultatele cu privire la delegatii Iasului la Congresul Uniunii Nationale a Barourilor din România. Aici, Daniel Atasiei a obtinut un scor foarte mic, iesind pe locul cinci. Sunt doar patru locuri pentru aceasta functie, iar Daniel Atasiei nu a prins un loc eligibil.

Primul în fruntea listei a fost Tudor Duca, cu 162 voturi, urmat de Horia Tit, cu 157 voturi, Marius Striblea, cu 149 voturi si Oana Neda, cu 125 voturi. În acest context, Comisia electorala a continuat numararea voturilor si pentru functia de Consilier. Numaratoarea s-a terminat în noaptea de vineri spre sâmbata, 10/11 mai. Voturile ar fi fost numarare de nu mai putin de 10 ori. Prima în ordinea preferintelor electoratului a iesit Oana Neda, cu 280 de voturi, dupa care, la distanta de doar trei voturi s-a clasat Tudor Duca. Daniel Atasiei s-a clasat pe locul sase, cu 193 de voturi. Totul a fost validat si nu a existat nicio problema reclamata de membrii Comisiei. Fiecare dintre candidatii la functia de decan a avut câte un reprezentant în aceasta Comisie electorala.
Presedintele Comisiei avea cheia de la camera în care au fost depozitate voturile.

A încuiat usa la plecare?

Astfel, Comisia electorala a facut un proces-verbal cu privire la rezultate, le-a afisat, a sigilat urnele si a plecat acasa, urmând a se întoarce în cursul zilei de ieri pentru a continua numaratoarea pentru Comisia de disciplina si Cenzori. Toate urnele au fost sigilate din nou si au fost depozitate într-o camera de la etajul 1 al Baroului Iasi. Singura persoana care a avut cheia de la usa respectiva si care se presupune ca ar fi încuiat usa la plecare este Alina Popescu, presedintele Comisiei. În mod public, aceasta si-a manifestat antipatia fata de actuala conducere a Baroului Iasi, atacându-l pe Marius Striblea la o Adunare Generala anterioara. Aceasta ar fi plecat ultima din încaperea respectiva, pentru ca trebuia sa încuie. Nu stie nimeni daca a mai încuiat sau nu, cert este ca ultimul membru al Comisiei a iesit din sediul Baroului la ora 2:16. Atunci a fost armata intrarea în Baroul Iasi, fiind introdus codul de armare. In cursul zilei de ieri, membrii Comisiei au venit din noul la sediul Baroului. Unul dintre ei a dezarmat alarma de la intrare. În momentul în care au urcat în sala în care au fost depozitate urnele, au constatat ca usa este întredeschisa, sigiliul de pe usa nefiind rupt. De asemenea, parea a fi umblat la sigiliul de pe urna în care erau depozitate voturile pentru functia de Consilier. Sigiliul nu era rupt, dar parea a fi dezlipit fata de pozitia initiala. În acest context, membrii Comisiei i-au convocat pe toti consilierii Baroului. Înainte ca acestia sa ajunga la sediul Baroului pentru a decide împreuna ce este de facut, Daniel Atasiei a sunat la 112 si a anuntat istoria descrisa mai sus.

Pentru ca circul sa fie maxim, Atasiei a anuntat pe facebook grozavia

Dupa ce a sunat la 112, Daniel Atasiei a postat si un mesaj pe facebook, în spatiul public, în care spunea ca "cel putin una dintre urne a fost desigilata", lasând sa se înteleaga ca ar fi fost compromise si alte urne. Din aceasta postare se întelege ca ar fi fost fraudate alegerile, majoritatea comentariilor aferente fiind în acest sens. La fata locului au venit mai multi politisti, care au deschis un dosar penal pentru violarea sediului profesional. "Am fost sesizati prin apelul de urgenta 112 de catre un avocat din cadrul Baroului Iasi cu privire la faptul ca în noaptea de 11 spre 12 mai, persoane necunoscute ar fi patruns în cladirea Baroului Iasi si ar fi rupt sigiliul de la urna în care se aflau buletinele de vot pentru membrii Consiliului din cadrul Baroului Iasi, precum si sigiliul de la usa de acces a salii de consiliu anterior mentionate", de declarat Diana Iacob, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Politie Iasi.

Atasiei: "Nu am facut altceva decât sa anunt ca este o potentiala fapta penala. Nu au fost fraudate alegerile"

Partea si mai interesanta este aceea ca Daniel Atasiei a facut aceasta sesizare la Politie în conditiile în care, în dialogul purtat ieri cu reporterii BZI, sustine ca nu are nici cea mai mica banuiala ca alegerile ar fi fost fraudate, ca este imposibil asa ceva. "Am sunat la 112 pentru ca cineva a patruns ilicit în sediul Baroului. Nu am spus de fraudarea alegerilor, ci de patrunderea ilicita în sediul Baroului. Am reclamat ruperea sigiliilor. Asta am sesizat la Politie. Nu cred ca s-au fraudat alegerile. Nu am nicio explicatie pentru care cineva ar fi intrat acolo. Din momentul de fata este treaba organelor de Politie sa cerceteze, sa constate. Nu am facut altceva decât sa anunt ca este o potentiala fapta penala. Stiu ca exista camere, dar nu ma apuc eu sa fac ancheta penala, o sa faca Politia. Mai departe nu este treaba mea", a declarat avocatul Daniel Atasiei, ieri dupa-amiaza, într-un dialog cu reporterii BZI.  

Membrii Comisiei, audiati si amprentati

Politistii le-au luat amprentele tuturor celor mentionati mai sus. Fiecare dintre ei a fost amprentat ca orice suspect, ca orice potential infractor. Asta în conditiile în care nu ar fi fost nicio miza sa umble cineva la urna de voturi, care au fost deja numarare si validate de toti membrii Comisiei. Dupa aceasta sesizare formulata de Daniel Atasiei s-a ajuns intr-o situatie cu totul nedorita, chiar asupra membrilor comisiei au aparut suspiciuni din partea politistilor, evident este vorba despre suspiciuni cu totul nefondate pentru ca niciunul din membrii comisiei nu a gresit cu nimic la numararea voturilor. Din aceasta comisie fac parte urmatorii:  Alina Popescu, presedinte, Anca Dragoi, vicepresedinte, Ciprian Corbu, Iustina Lupu, Gabriela Sfichi, Silviu Gatu, Octavian Bichis

 

Doina Stupariu, candidat clasat pe locul trei : "Au fost niste alegeri cât se poate de corecte"

Reporterii BZI au discutat ieri si cu Doina Stupariu, cea care a avut un scor surprinzator de bun la aceste alegeri, unul dintre cei mai experimentati avocati din Baroul Iasi. Aceasta sustine ca Daniel Atasiei a sunat la Politie înainte de sedinta la care s-au adunat toti consilierii Baroului pentru a decide de comun acord ce trebuie facut. "Membrii Comisiei sunt oameni de o tinuta deosebita, nu poate plana nicio suspiciune asupra lor. Eu am fost un om super decent si nu voi intra în aceste campanii de denigrare a Baroului. Eu am fost sunata pentru a ma prezenta la Barou, pentru a vedea ce s-a întâmplat, care este motivul pentru care usa de la biblioteca este deschisa. Unul dintre colegii nostri a sunat la 112. Poate puteam sa mai asteptam. Stiu ca domnul Atasiei a spus ca: "Eu ma voi duce sa sesizez si ar fi plecat". Pâna ne-am adunat noi si am încercat sa facem sedinta si sa discutam problema deja era înapoi. Nu spun eu nici ca este bine, nici ca este rau, nu acuz pe nimeni", a declarat Doina Stupariu, membru al Consiliului Baroului Iasi si candidat la functia de decan.

De alegeri, aceasta exclude orice posibilitate de fraudare. "Nu cred ca este cineva care crede ca alegerile au fost fraudate. Au fost niste alegeri cât se poate de corecte", a completat Stupariu.  

Marius Striblea: "Actiunea acestui candidat ce nu stie sa piarda cu demnitate este similara unor delatiuni din alte vremuri"

Marea problema în legatura cu atitudinea lui Daniel Atasiei, reclamata de colegii acestuia, este aceea ca nu ar fi trebuit sa posteze pe facebook mesajul cu privire la întâmplarea de la Baroul Iasi, acest lucru trebuia sa fie o chestiune interna. De asemenea, urmarirea penala într-un astfel de dosare ar fi trebuit sa fie secreta. Prin aceasta conduita a urmarit în realitate doar câstigarea de capital electoral pentru turul doi al alegerilor. "În primul rând, tin sa multumesc candidatului, membru în Consiliului, ce a sunat la 112 si a chemat de urgenta Politia la Barou pentru ca, prin acest gest disperat, interimatul meu la Decanat se prelungeste pâna la solutionarea dosarului penal, adica «sine die». Totusi, dincolo de gluma, actiunea acestui candidat ce nu stie sa piarda cu demnitate este similara unor delatiuni din alte vremuri si nu poti sa nu te întrebi cine îl împinge de la spate. De la acest incident, colegii l-au supranumit deja Candidatul 112, caruia, doar pentru rima, îi uram «Succes!» în turul doi", a declarat ieri-dupa amiaza Marius Striblea, decanul Baroul Iasi. "Dincolo de toate acestea, de circul facut de Candidatul 112 si gravul prejudiciu de imagine adus Baroului prin asta, oricine ar fi, daca a gresit, va fi cu siguranta pedepsit", a complet Striblea.

Urmeaza ca în cursul zilei de astazi se fie aflate mai multe detalii. Cel mai probabil s-a ajuns în aceasta situatie din cauza neatentiei unuia dintre membrii Comisiei de numarare a voturilor, având în vedere ca numaratoarea a durat aproximativ 16 ore. Pâna la închiderea editiei, Alina Popescu, presedintele Comisiei, nu a oferit un punct de vedere. A raspuns la telefon si a sustinut ca revine mai târziu cu un apel.

Adauga un comentariu