Actualitate

Va vine sa credeti? Acest medic din Iasi a reactionat dur cand pacientii i-au oferit sume de bani. Vezi de ce a facut asta si care a fost reactia pacientilor – FOTO

Publicat: 20 iun. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Un medic stomatolog din Iasi a primit sume importante de la Uniunea Europeana cu care si-a modernizat cabinetul @  In ultimii ani, tot mai multi medici stomatologi din judet isi modernizeaza cabinetele medicale cu bani europeni @ Acestia investesc sute de mii de euro in aparatura performanta @ "Sunt primul din tara care am depus cerere de plata si primul care am terminat proiectul", sustine ieseanul

Un medic din Iasi refuza banii pacientilor, pentru ca nu doreste sa le satisfaca mofturile acestora. Medicul stomatolog Ionut Razvan Lintes a deschis un cabinet medical in urma cu 13 ani, in comuna Tomesti. Nu a stat prea mult pe ganduri cand a luat decizia asta, mai ales ca isi dorea sa aiba un cabinet in mediul rural. Dupa mai multe investitii, atat din fonduri proprii, cat si din fonduri europene, a dat lovitura si acum se poate lauda cu cel mai modern cabinet din zona, unde vin clienti din tara, dar si din strainatate. A investit sute de mii de euro numai in aparatura performanta.

Banii au fost obtinuti usor

Ionut Razvan Lintes, in varsta de 38 de ani, a obtinut 230.000 de euro de la Uniunea Europeana, bani pe care i-a investit mai ales in echipamente. A cautat o firma de consultanta, a facut primul proiect in valoare de 170.000 de euro, iar in anul 2015 a primit banii. Trei ani mai tarziu a decis ca mai are nevoie de alte echipamente si a mai depus un proiect in valoare de 58.755 de euro care a fost eligibil la finantare. In acelasi an a primit si banii de la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR). "A durat o luna obtinerea intregii sume, intre cele doua cereri de plata. In momentul in care am semnat pentru a doua transa, laserul era deja fabricat in America, iar dupa ce am trimis documentatia la AFIR, am si primit aparatul a doua zi. Era interesul meu sa obtin banii repede, de aceea am stat mult pe capul celor de la institutie si s-au miscat treburile repede. Am cumparat nituri, unul costa 25.000 de euro, mobilier, laserul, de 60.000 de euro. Acesta face tot ceea ce fac celelalte instrumente si imi permite sa deschid si camera pulpara, locul unde este nervul, in conditii igienice. Am dat multi bani pe ele, dar am zis ca daca tot iau fonduri europene, macar sa iau tot ce e scump, pentru ca daca voiam chinezarii, le cumparam cu banii jos sau faceam un credit bancar", spune medicul stomatolog Razvan Lintes.

Pasiune insuflata de tatal celui mai bun prieten

In anul 2005, Razvan Lintes a terminat Facultatea de Medicina Dentara la Iasi. Dupa un an a deschis cabinetul la Tomesti. "Mi-a spus cineva ca la Tomesti sunt multe cabinete si nu sunt ceea ce trebuie. Eu oricum nu voiam sa deschid cabinet in municipiul Iasi si de aceea am venit aici, am gasit spatiul comercial, care era mai mic fata de ceea ce este acum. Pe parcurs ne-am extins, am curatat spatiul, pentru ca a fost un magazin alimentar aici si apoi o cantina sociala si ramasesera mizerii de la soareci, si am deschis cabinetul", spune medicul stomatolog care a ales aceasta meserie datorita tatalui celui mai bun prieten al sau, care este medic chirurg.

"Parintii mei sunt ingineri. De cand eram copil si ma intalneam cu tatal prietenului meu si povestea de chirurgie, locurile pe unde pleca, mi se parea fascinant si din copilarie am zis ca o sa ma fac medic. Atat eu, cat si prietenul meu am facut medicina dentara la sugestia tatalui sau. Pe drumul de la Galati spre Iasi, inainte sa ne inscriem la facultate, ne-a zis ca ni s-ar potrivi mai bine asta, pentru ca e tot chirurgie, insa e mai controlat, totul in sensul ca nu ai garzi atat de grele, nu lipsesti mult de acasa, nu stai pe langa pacientii care au murit, lucru ce afecteaza orice chirurg. Ne-a convins", povesteste dr. Razvan Lintes.

Vezi si: Saloane de infrumusetare si cabinete dentare, deschise la tara, cu fonduri europene

"Medicul stomatolog nu mai este respectat"

Zilnic ii trec pragul cabinetului modern clienti din zona Moldovei, din strainatate, din comuna Tomesti sau din Iasi. Acesta spune ca lucreaza numai 8 ore pe zi pentru a da randament si isi programeaza clientii mai ales in prima parte a zilei. Nu are perioade foarte aglomerate, pentru ca pacientii sai, dupa cum spune chiar el, "s-au invatat si nu vin toti in august". De-a lungul anilor, de cand detine cabinetul, a intampinat si situatii mai putin placute. "Sunt multi pacienti care vin, cred ca muncesc in strainatate, arunca banii pe masa si imi spun ca vreau sa imi faceti asta sau asta. Eu le explic faptul ca nu se poate asa cum vor ei si pentru ca nu au inteles si nu m-am inteles cu ei, i-am dat afara din cabinet si le-am spus sa mearga la ceilalti colegi. Mai sunt patru cabinete in comuna si au unde sa isi faca dintii cum vor ei, foarte bine si foarte ieftin. Din pacate, am ajuns in anul 2019 la concluzia ca medicul stomatolog nu mai este respectat, pentru ca acum toata lumea se considera medic. Oricine crede ca stie ce e mai potrivit pentru el in materie de medicina dentara si daca ii spun ca nu e asa, ca nu putem face aia din cauza asta, pacientul nu intelege", spune medicul stomatolog.

In ceea ce priveste pasta de dinti de pe piata din Romania, acesta spune ca cea din plante, fara fluor, e cea mai indicata. "Fluorul este considerat un reziduu in America si ultimul studiu facut acolo arata ca fluorul provoaca efecte adverse ale sistemului nervos. Acolo nu se mai foloseste demult. Oricum, noi suntem mult in urma fata de ei. Ce apare la noi nou acolo se folosea cu 10-15 ani in urma", mai spune medicul.

Vezi si: Doi medici stomatologi din Iasi au dat lovitura. Au deschis la tara afaceri de succes care le aduc venituri frumusele

Zeci de cabinete medicale modernizate in judet

In ultimii 5 ani, 30 de firme iesene care presteaza activitati medicale au primit fonduri europene pentru a-si moderniza si dota cabinetele sau pentru a-si îmbunatati serviciile oferite. O parte din beneficiarii acestor fonduri europene au semnat contractele de finantare si au finalizat investitiile, iar restul urmeaza sa demareze toate procedurile pentru ca afacerile lor sa functioneze si sa fie profitabile. Nevoia de medici stomatologi în mediul rural este tot mai mare, având în vedere problemele de sanatate orala. Sumele pe care le obtin medicii sunt cuprinse intre 50.000 de euro si 200.000 de euro pentru deschiderea si dezvoltarea unor mici afaceri non-agricole la sate, in cadrul submasurilor 6.2 si 6.4.

Adauga un comentariu