Actualitate

Exclusiv! Pustiu ramane in urma unor dezvoltatori imobiliari! S-a furat ca in codru in zona de lux Aleea Sadoveanu. Afaceristul a plecat cu sacii plini de bani – FOTO

Publicat: 26 iun. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Un afacerist basarabean a construit la Iasi sute de apartamente pe care le-a vandut @ Construieste in continuare pe Aleea Sadoveanu @ A tras o teapa consistenta statului @ Nu a platit impozitul pe profitul de milioane de euro @ Partenerii de afaceri ai basarabeanului au spus ca ce au executat pentru afacerist au facturat @ "Eu am facturat doar ce am executat. Nu stiu ce a facut el (despre Ruslan Rotaru – n.r.). La el e problema, nu la mine. Am colaborat si pe Iasi-Voinesti, si pe Aleea Sadoveanu. La mine nu sunt probleme", a spus Daniel Lazar, administratorul de la Kalde Instal Service SRL, intrebat despre facturile inregistrate dublu in evidentele contabile @ Ruslan Rotaru nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere @ In cazul in care nu va plati datoriile, risca un dosar penal pentru evaziune fiscala

Aleea Sadoveanu este una dintre zonele cele mai cautate din oras de catre dezvoltatorii imobiliari. Trantesc un bloc, il vand imediat, si incaseaza sume uriase. Insa, uita sa mai plateasca darile la stat. In aceasta situatie se afla Ruslan Rotaru, cel care a construit Royal Town, de pe Aleea Sadoveanu nr. 59B. A vandut sute de apartamente, dar nu a fost uitat de catre inspectorii de la Finante.

La un control ce a vizat afacerile lui Rotaru, pe persoana fizica, s-au constatat sume suplimentare uriase pierdute de bugetul de stat. Inspectia fiscala a vizat tocmai afacerile imobiliare ale afaceristului provenit din Republica Moldova. Astfel, teapa lui Rotaru este de aproape 500.000 euro (perioada 2017-2018), suma suplimentara provenita din neplata TVA si a impozitului pe profit. Spre exemplu, TVA nu trebuia dedusa dintr-o factura emisa in 2017, de catre Societatea Kalde Instal Service SRL, firma de instalatii partenera cu Rotaru, fiind inregistrata dublu in evidenta contabila.

Contactat telefonic, patronul firmei de instalatii a precizat ca a facturat fiecare lucrare si ca doarme linistit noaptea. "Eu am facturat doar ce am executat. Nu stiu ce a facut el (despre Ruslan Rotaru -n.r.). La el e problema, nu la mine. Am colaborat si pe Iasi-Voinesti, si pe Aleea Sadoveanu. La mine nu sunt probleme", a spus Daniel Lazar, administratorul de la Kalde Instal Service SRL.

Peste 250.000 de euro inseamna pentru Rotaru impozit pe venit neachitat. Dezvoltatorul imobiliar a colectat cota redusa de 5 la suta la vanzarea apartamentelor. Insa, declaratiile trebuiau date de cumparator, nu de mandatarii omului de afaceri. In cazul in care nu va inapoia sumele mentionate, afaceristul basarabean se va trezi cu dosar penal pentru evaziune fiscala.

Ruslan Rotaru nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.

A vandut 400 de apartamente

Ruslan Rotaru a construit pe persoana fizica doua cartiere rezidentiale de anvergura, pe soseaua Iasi – Voinesti (Sun City) si pe Aleea Sadoveanu (Royal Town). Din aproape 400 de apartamente vandute, la un pret mediu de 40.000 euro, rezulta 16.000.000 euro, din care mai bine de jumatate este profitul. In aceste conditii, a preferat sa nu plateasca Statului 500.000 euro, o suma modica in comparatie cu veniturile realizate.

Rotaru nu a fost lipsit de scandaluri. In cartierul Sun City, cumparatorii s-au trezit ca utilitatile nu functioneaza, reteaua de alimentare cu apa potabila fiind subdimensionata, lucrare ce trebuia suportata de investitorul Ruslan Rotaru. Basarabeanul cu domiciliul in centrul Iasului nu intentioneaza sa se opreasca aici. Anul trecut a primit autorizatie de construire tot pe Aleea Sadoveanu, pentru trei blocuri de locuinte cu 10 etaje. Acum, lucrarile sunt in toi. Suprafata de teren de 8.555 metri patrati a fost cumparata de la Bogdan Cihodaru, care detine terenuri importante in zona amintita. In total, vor fi construite 374 de apartamente din care 132 vor fi cu o camera si 242 apartamente cu doua camere. In ceea ce priveste locurile de parcare, afaceristul promite ca va amenaja un numar de 210 in subteran si 105 supraterane. Asta inseamna ca strazile de pe Aleea Sadoveanu, cu o singura banda pe sens, vor fi suprasolicitate. De data aceasta, Rotaru dezvolta acest proiect prin societatea R&R Premium Development, infiintata in 2017. In firma apare ca asociat societatea Premier Construct Ro SRL, controlata de acelasi afacerist basarabean.

Intr-o discutie telefonica purtata anul trecut, Rotaru a precizat pentru BZI ca traficul din zona nu va fi afectat. Greu de crezut.

Vezi si: Patroana unui restaurant celebru din Iasi, la marginea prapastiei! Cu ajutorul judecatorilor a reusit sa blocheze vanzarea. Totul a inceput de la datorii enorme

Sume importante, din evaziune fiscala

In primul trimestru al anului 2019, inspectorii fiscali din cadrul Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice (DGRFP) Iasi au inregistrat sume suplimentare identificate de 85.081.000 lei, fata de 65.120.091 lei cat au fost in 2018, insa mult mai putin fata de 2017, cand a fost raportata suma de 106.749.000 lei. Aceste sume provin de la persoanele fizice ori juridice din neplata TVA si a impozitului pe profit.

Vezi si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO

Reprezentantii DGRFP sustin ca, deocamdata, aceste cifre nu sunt relevante privind activitatea de inspectie fiscala. Abia la finalul anului se vor putea observa datele reale. Tot in perioada ianuarie – martie 2019, au fost realizate 65 de inspectii fiscale. In urma controalelor, suma incasata efectiv a fost de 24 milioane lei, aproape o treime din suma initiala identificata. Totodata, inspectorii fiscali au intocmit si sase sesizari penale pentru infractiunea de evaziune fiscala.

Adauga un comentariu